Както стана ясно преди време, тайни агенти на Държавна агенция

...
Както стана ясно преди време, тайни агенти на Държавна агенция
Коментари Харесай

Законно ли е тайните агенти да се внедряват без знанието на собственика?

Както стана ясно преди време, секрети сътрудници на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и компании без знанието на управленията на работодателите . Шпионите ще могат да влизат и в ролята на юристи, художници, счетоводители и други, упражняващи свободни специалности. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за ДАНС, оповестени преди време на уеб страницата за публични съвещания strategy.bg.
Още нещо - друга значима предвиждана смяна е, че с изключение на в държавни органи, организации и юридически лица – както е по в този момент настоящия режим, тайните сътрудници ще могат да работят в държавната администрация, юридически лица, цивилен сдружения, и като лица, упражняващи свободни специалности . Казано в резюме – на всички места.
За проблеми с оферти план в няколко направления оповестиха в мнение от Българския хелзинкски комитет (БХК). На първо място съгласно БХК понятието " национална сигурност " е проблематично , защото то постоянно се използва от органите декларативно, изключително при каузи, при които се желае екстрадицията на разположение на съображение, че то съставлява заплаха за националната сигурност. По предписание организацията не сочи учредения за изказванието, че обещано лице съставлява опасност за националната сигурност, а съдилищата не изискват да се дават такива.
Като имаме поради, че използването на обяснението, че националната сигурност е евентуално наранена, по хипотеза не предстои на доказване в практиката на българските съдилища, .
В плана представителите на свободните специалности не са избрани изчерпателно, само че измежду типичните представители са експертсчетоводители, инспектори, публицисти, юристи.. Същото важи и при посещаване при юрист за консултация – към този момент няма да има гаранция дали това лице въобще е правист и законните ползи на клиента ще бъдат професионално предпазени.
" Като се има поради добре документираната процедура, че ДАНС се слага над законите в страната и не се преценява със правосъдни решения, жителите нямат сигурността, че техните законни права и ползи, ще бъдат предпазени и зачетени при внедряването на сътрудници под прикритие ", се споделя в мнението на БХК.
" Въпреки че е заявено, че прикриването на сътрудниците и тяхната активност се реализира при съблюдаване на правилата на правда и нелегалност (чл. 49 от ППЗДАНС),. Още по-малко липсват гаранции, че при вероятно нарушаване жителите ще могат да се защитят дейно ", пишат още от БХК.
" Българският хелзинкски комитет предлага на Министерския съвет да не издава предлаганото разпореждане за изменение и допълнение на ППЗДАНС ", завършат писмото си БХК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР