Както стана известно по-рано този месец, Йенс Столтенберг, който заемаше

...
Както стана известно по-рано този месец, Йенс Столтенберг, който заемаше
Коментари Харесай

Войната на Русия срещу Украйна прави избора на шеф на НАТО още по-значим

Както стана известно по-рано този месец, Йенс Столтенберг, който заемаше поста генерален-секретар на Алианса в продължение на девет години, разгласи, че няма да се кандидатира за четвърти път. Мандатът му изтича през септември, което значи, че за тези няколко месеца ще се обясни кои ще са претендентите за поста. Фигурата на ръководителя ще бъде от изключително значение поради ангажираността на НАТО във войната на Русия против Украйна и помощта, която този всесилен военно-политически съюз оказва на Киев против съветската експанзия. Не на последно място, от изключителна значимост е страните членки да бъдат единни в позицията си, само че и да се има поради възможната ескалация на напрежението сред Кремъл и Алианса, която да докара до евентуален пряк спор с непредвидими последствия.

Много от членовете на НАТО биха желали наследникът на поста на Столтенберг да бъде избран не по-късно от средата на юли, когато е срещата на върха в Литва. Това значи прекомерно малко време за тези 31 страни членки. Не е изключено актуалният общоприет секретар да бъде помолен да се кандидатира още веднъж.

Джейми Шей, някогашен дълготраен почитан чиновник в Алианса, а понастоящем част от мозъчния концерн " Чатъм хаус " сподели, че за поста ще се търси висококвалифициран политик, който в това време е и добър посланик.

" Да се държи фамилията дружно, всички непрекъснато да са на линия, да е по отношение на всички съдружници, с цел да е сигурен, че е наясно с това какво желаят те, всичко това е значима част от работата [на генералния секретар] ", сподели Шей.

Един от евентуалните наследници на Столтенберг е английският министър на защитата Бен Уолъс , който разгласи предходната седмица, че " би било фантастично " в случай че стане общоприет секретар на НАТО. " Винаги съм казвал, че това би било положително работно място. Това е работа, която бих желал. Но също по този начин обичам и работата, която правя в този момент ", сподели Уолъс пред ДПА. Ден по-късно Риши Сунак похвали Уолъс като " доста почитан " измежду задграничните си сътрудници, когато бе запитан за министъра от кабинета му, който се акцентира като претендент за правоприемник на Йенс Столтенберг.

Уолъс от дълго време е спряган за кандидат поради ролята му в поддръжка на Украйна след нахлуването на Русия, макар че постът на общоприет секретар постоянно се дава на по-висшестоящи политици, като някогашни министър-председатели да вземем за пример, напомня английското издание " Гардиън ". След като министърът на защитата удостовери интереса си към тази служба, Сунак се обърна към Уолъс с молба да стане идващият общоприет секретар на НАТО. Ако Уолъс получи този пост, това ще значи предварителни избори в неговия избирателен регион. Това от една страна би било спомагателен проблем за Сунак, само че от друга ще значи увеличение на въздействието на Обединеното кралство на интернационалната сцена.

Решението за заемане на длъжността нормално се взема зад кулисите, отбелязва Ройтерс. Съединени американски щати към момента не са показали желания от тях претендент, само че се появиха известия, че Франция би предпочела някой от Европейския съюз, с вярата по този метод да се ускори съдействието сред НАТО и Европейски Съюз. Трябва да се има поради и вътрешнополитическата конюнктура в страните, откъдето са претендентите и тяхната относителна тежест в интернационалната политика. Някои държавни управления към този момент оповестиха желанието си Алиансът за първи път да бъде управляван от жена . В тази връзка се спряга името на датската министър-председателка Мете Фредериксен, считана за политическа фигура, отговаряща на критериите за поста.

Фредериксен е на 45 години , водач на партия " Социалдемократи ", а през 2019 година стана най-младият министър-председател в историята на Дания. Политиката ѝ по време на КОВИД пандемията постоянно е давана за образец за сполучливо справяне с сериозни обстановки и евентуално това е главната причина тя да бъде определена за втори мандат. В случай че стане генерален-секретар на НАТО, Фредериксен ще би трябвало да напусне настоящия си пост и е доста евентуално това да докара до раздробяване на нежното болшинство, с което в този момент ръководи. Що се отнася до датската политика в подтекста на участието на страната в НАТО, при ръководството на Фредериксен разноските за защита съставляват едвам 1,38% от Брутният вътрешен продукт, при заложени 2% - цел, която всички страни членки би трябвало да доближат.

Макар че публично сподели, че няма да е претендент, някои натовски дипломати настояват, че подмолно датският министър председател съществено се интересува от поста. Нейното име беше спрягано в началото от норвежки таблоид, като ползата към възможната ѝ кандидатура се появи още веднъж, откакто от Белия дом оповестиха, че Фредериксен ще се срещне с Джо Байдън при започване на юни.

" Няма да се кандидатирам за какъвто и да било пост ", сподели Фредериксен тази сряда пред кореспонденти, за да спре спекулациите, че визитата ѝ във Вашингтон ще съставлява " изявление за работа ".

Не е за занемаряване фактът, че въпреки постът нормално да се дава на европеец, той не може да не бъде утвърден от Съединени американски щати - водещата военна и политическа мощ измежду членовете на НАТО. Източници, осведомени с американската политика, споделят, че администрацията на Байдън към момента няма любимец измежду евентуалните претенденти. Говорител на Държавния департамент уточни, че към момента е прекомерно рано да се допуска кого ще поддържат Съединените щати.

Сред споменаваните за подобаващи наследници на Йенс Столтенберг е председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен . Обосновката е разумна - тя има положителни работни връзки с Вашингтон, някогашен министър на защитата е, а като ръководител на Европейската комисия има опит в работата с множеството държавни ръководители на НАТО, разяснява изданието " Политико ".

Въпреки това, съгласно чиновници от НАТО и Еврокомисията, Фон дер Лайен да общоприет секретар на НАТО е по-скоро благопожелание, в сравнение с поръчка за идна промяна на поста. Няма доказателства, че тя се интересува от тази роля, а в Брюксел не чакат Фон дер Лайен да се отдръпна преди края на първия ѝ мандат през 2024 година

Освен преимуществата, има и някои спънки пред нейната кандидатура. Въпреки че е най-голямата стопанска система в Европа, Германия по този начин и не съумява да реализира задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита, което включва и времето, през което Фон дер Лайен беше федерален министър на защитата. Според някои наблюдаващи Фон дер Лайен носи известна отговорност за относително неприятното положение на немската защита.

От позиция на немското държавно управление, запазването на Фон дер Лайен отпред на Комисията може да се окаже по-голям приоритет от управителния пост в НАТО, макар че тя е част от сегашната дясноцентристка съпротива. Изпълнителният орган на Европейски Съюз евентуално е по-могъщ от шефа на НАТО що се отнася до Европа, защото прокарва политики, които засягат съвсем всички сфери на живота.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте отхвърли спекулациите за роля в НАТО, като през януари съобщи пред кореспонденти, че желае " да напусне политиката и да се занимава с нещо напълно друго ". Говорител на мпремиера повтори предишния месец, че мнението му не се е трансформирало.

Наблюдатели обаче настояват, че Рюте не трябва да бъде изключван. Той е на поста си от 2010 година, има забележителен опит в работата с водачи от целия Алианс и предизвиква тясната трансатлантическа връзка. Нидерландия също по този начин се оправя относително добре в областта на защитата - тя е един от най-големите европейски донори на оръжие за Украйна, само че не е чак подобен " ястреб " като страни от Източна Европа.

Поне три разнообразни източника - в Отава, Вашингтон и Брюксел, където е сцентралата на НАТО, настояват, че името на Кристия Фрийланд - вицепремиер и министър на финсите на Канада, се загатва от няколко месеца в интернационалните среди в региона на защитата и сигурността, като евентуален правоприемник на сегашния общоприет секретар. Самата Фрийланд, запитана от публицист по този въпрос, сподели уклончиво, че към този момент заема две длъжности, осведоми уеб сайтът на канадската медийна компания " Си Би Си " (Canadian Broadcasting Company - CBC).

" Наличието на канадски [генерален секретар] може да бъде добре пристигнало от позиция на усилване на присъединяване на Канада в Алианса ", споделя Крис Скалуба от основания във Вашингтон мозъчен концерн " Атлантически съвет " (Atlantic Council). " Тя се употребява с положително име в европейските и трансатлантическите среди за сигурност. Мисля, че това ѝ дава основателни шансове ", добавя Скалуба.

Той сподели, че слуховете за кандидатурата на Фрийланд са широкоразпространени, а високопоставени източници в НАТО побързаха да потушат спекулациите. Според него догатките за правоприемник са почнали още при започване на 2020 година, много преди крайния период за промяна на Столтенберг.

Като човек, който е осведомен с източноевропейската политика и история, който владее британски, украински, съветски, полски, френски, испански и италиански език, Фрийланд евентуално ще бъде считана за огромна " облага " в миг, когато алиансът се пробва да состане обединен в изискванията на огромна районна война. Познанията ѝ за Русия и зпо тематиките, свързани с Кремъл биха били още един огромен плюс.

Но с цел да обезпечат нейната кандидатура, както тя, по този начин и министър-председателят Джъстин Трюдо ще би трябвало да работят в интернационалната дипломатическа мрежа, евентуално зад кулисите, и да изразходват политически капитал.

" Неофициалният развой евентуално е по-голям ", споделя Скалуба, който е прекарал 15 години в Пентагона и като софицер за връзка в НАТО. Лобирането и извиването на ръце се прави в огромните столици на страни от НАТО - Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин, уточни той.

Някои държавни управления на страни членки на Алианса настояват, че идващият общоприет секретар би трябвало да бъде от Източна Европа, поради войната на Русия против Украйна, което ускори тежестта на района още повече.

В тази връзка, едно от спряганите имена е това на министър-председателката на Естония Кая Калас, известна с позицията си на " ястреб " във връзка с ограниченията, които би трябвало да се вземат против съветската експанзия. Тя постоянно подлага на критика политиката към Русия на други страни членки, да вземем за пример тази на Франция, като прекомерно мека. Тъкмо тази твърда позиция кара някои дипломати да гледат с съмнение към нейната възможна кандидатура.

Списъкът с евентуалните претенденти за най-високия пост в НАТО продължава с испанския министър-председател Педро Санчес, пред който следва конкуренция на парламентарните избори тази година, и който разгласи, че не желае да е на тази позиция. Други споменавани имена са тези на президентите на Румъния и на Словакия - Клаус Йоханис и Зузана Чапутова. Още през 2021 година " Политико " загатна като възможни претенденти трима някогашни президентки - Колинда Грабар-Китарович (Хърватия), Далия Грибаускайте (Литва) и Керсти Калюлайд (Естония).

Спекулациите илюстрират какъв брой доста съветската инвазия в Украйна е трансформирала НАТО и концепцията за това кой може да управлява пакта. Войната сложи Алианса в нова светлина, като направи работата по-чувствителна в политическо отношение и по-значима, в сравнение с е била в предишното. А съдружниците внезапно станаха доста по-предпазливи във връзка с това кой желае да приказва от тяхно име на този висок подиум. На този стадий наподобява, че диалозите са по-скоро сондиране измежду подобаващите претенденти, в сравнение с присъединяване в действителни договаряния.

За доста държавни управления уместно решение наподобява сегашният общоприет секретар да удължи оставането си на поста, макар че самият той отхвърли, че ще го направи. Засега Столтенберг е вторият най-дълго заемащ тази позиция в над 70-годишната история на НАТО. Много интернационалните организации означават, че той към момента не е дал отговор изрично на въпроса какво решение би взел, в случай че бъде помолен да остане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР