Както стана известно неотдавна, в подготвяните промени в Закона за

...
Както стана известно неотдавна, в подготвяните промени в Закона за
Коментари Харесай

Д-р Георги Стаменов: Успешно трансплантирана матка е тази, в която се е развила бременност

Както стана известно наскоро, в подготвяните промени в Закона за медикаментите, е заложена опцията за трансплантация на матка у нас. По този мотив Министерството на здравеопазването инициира полемика за новаторската процедура. За здравната позиция по тематиката – изявление с доктор Георги Стаменов, репродуктивен експерт, създател на МБАЛ „ Надежда “ и началник на МЦ „ Надежда Репродуктив - София “.

Д-р Стаменов, готово ли е здравното съсловие у нас за трансплантирането на матка?

Ние като екип, а и като общественост, ще се оправим чудесно, тъй като изваждането на матката и присаждането й не е нещо по-различно от една рутинна хистеректомия. Разбира се, изисква се работа в екип, в който с изключение на гинеколози, би трябвало да има имунолози, да има съдов хирург, само че експертите са налични.

Коментират се трите благоприятни условия за кръстосано донорство, за трансплантиране на матка от трупен и жив донор. Кой от разновидностите би бил най-скоро използван?

Трябва да се има поради спецификата на нещата. Трупният донор изисква съответната подготовка на момента, а при донорска обстановка екипът, който ще ескплантира матка, би трябвало да бъде пръв, което е мъчно осъществимо на процедура. Във Франция имаха 9 години опити с трупни донори, от които съумяха да отделят две матки, само че тъкмо в този миг реципиентите не бяха подготвени.

Матката е доста сензитивен орган и в случай че до часове не е подготвен реципиентът, няма да е годна за трансплантация. Шведските сътрудници съумяха единствено с живи донори. Около триумфа на гинеколозите в Бразилия неотдавна, шумът беше толкоз огромен, не тъй като са трансплантирали първата матка, а тъй като са съумели да го създадат от трупен донор. От жив донор е елементарна хистеректомия, която е малко по-разширена, не носи щета на донора и надлежно реципиентът я получава още в същия миг. Екипите работят по едно и също време. Това е доста по-добрият метод.

Какви условия за донорите ще се наложат у нас?

Истината е, че за това ще имат дума юристите, само че в чисто медицински проект ще настояваме донорите да бъдат дами, които са приключили репродуктивните си качества и са на прага на менопаузата. Такива, при които матката към този момент няма функционалности в живота на дамата.

Четох, че този тип интервенции не престават по 9-10 часа. Има ли по-специални опасности?

Рисковете са в границите на нормалното. Продължителността идва от това, че тя би трябвало да бъде направена доста деликатно и точно. Шведите, които получиха рутина, към този момент вършат интервенцията за 5 часа. Прецизността, сработването на съдови хирурзи, гинеколози, подготовката в това време на реципиента, измиването на матката от кръвта, изисква сработка и точност, изисква време. Затова при първата трансплантация бяха нужни 10,5 часа, само че предходната година оповестиха, че този интервал е редуциран до 5.

Колко от дамите, които идват при вас, се нуждаят от такава трансплантация? Предполагам това са доста редки случаи.

Това, което аз изповядвам, е че в България, в обстановката, в която се намираме, би трябвало да се борим да дадем опция на всяка жена да роди своето бебе. Пациентките не са доста, само че в случай че успеем да създадем добра процедура и сполучливи трансплантации, с изключение на дамите, които са се родили без матка и тези, претърпели тежки затруднения при раждане, довели до загуба на матката и бебето, могат да се възползват и такива, които имат оскъдни матки от кюратаж или големи миоми; дами при които опциите са да се откажат, да осиновят или да употребяват сурогатство, в случай, че яйчниците им работят.

Тук е мястото да ви кажа, че за трансплантация може да бъде подобаваща единствено жена на възраст до 38 години, която има лични, положителни яйцеклетки. Защото ембрионите, които ще се вграждат в матката, би трябвало да бъдат събрани и получени авансово, преди да бъде осъществена трансплантацията. Илюзия е, че всяка жена може да е подобаваща за трансплантация. Подходящи са единствено дамите, които имат положителни репродуктивни функционалности. Яйчниците им работят, само че няма къде да порастват бебетата им. Когато яйчниците не работят или дамата е в доста напреднала репродуктивна възраст, тази интервенция е безсмислена или неосъществима.

Защо е по този начин?

Ембрионите се основават преди да се трансплантира матката. След това тя се трансплантира, следва интервал от няколко месеца наблюдаване по какъв начин се приема от организма. Успешно трансплантирана матка е не матка, която е призната от тялото на дамата и тя менструрира регулярно, а тази, в която се развие бременност. Това е същинският триумф. Истината е, че първата матка в света беше трансплантирана в Турция, само че тя не износи бременност. Основната функционалност на матката е да се развие бременност в нея, другояче не може да се счита, че е трансплантирана сполучливо.

Имате ли евентуални пациентки?

Лично аз, познавам 7 девойки, които разчитат на това. Това е тяхната огромна вяра, това което ги крепи, тъй като другояче би трябвало да се извърнат към сурогатство, което е неразрешено в България, и да го вършат в чужбина. Там нито здравето, нито юридическите им ползи са предпазени по някакъв метод.

Говорим за новаторска медицина, а наскоро вие станахте първия обучителен център по лазерна гинекология. Каква е действителната стойност на този триумф?

Ние сме първият център в България, сертифициран от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология, за образование на лекари от чужбина по репродуктивна медицина. Създадохме лазерното учебно заведение, защото има огромен интерес към нещата, които вършим и работим в ежедневната си процедура.

Много хора от чужбина упорстват да дойдат на образование при нас. Лазерът е освен процедура в хистероскопията. При нас е процедура и в лапароскопската хирургия, използваме го съвсем всекидневно. Това е нещо, което дава доста прецизна хирургия и доста бързо възобновяване на пациента. Всички операции са доста точни. Нещо, което не може да се каже, че е без конкуренция съпоставено с други способи, само че което несъмнено съставлява огромен интерес в международната общественост на хирурзите-гинеколози.

Явявайки се в известна степен пионери в тази област, работейки с доста сътрудници от чужбина ние установихме, че ползата към нас е огромен, по тази причина създадохме това интернационално учебно заведение. Първите чужденци са към този момент подготвени, а през есента ще имаме групи с по 6-7 души от целия свят. При нас има хора, които желаят да учат лазерна хирургия, от Германия, Швейцария, даже от Шри Ланка и Саудитска Арабия. Това значи, че светът знае нещо за България, което мен в персонален проект ме кара да се усещам горделив.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР