Както сладките, така и изкуствено подсладените напитки са свързани с

...
Както сладките, така и изкуствено подсладените напитки са свързани с
Коментари Харесай

Диетичните напитки съвсем не са безопасни

Както сладките, по този начин и изкуствено подсладените питиета са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови болести, което допуска, че те не са по-здравословни други възможности на захарта, както е възприето. Това открива изследване на Arecent.
Проведено със 104 760 участници, проучването, оповестено в списанието на Американския лицей по кардиология, демонстрира, че диетичните, в това число напитките с изкуствени подсладители, могат да имат негативно влияние върху кардио-метаболитното здраве. Разделени съгласно честотата и равнищата на консумация, участниците консумирали сладки питиета, съдържащи 5% или повече захар, или изкуствено подсладени питиета с подсладители.
Участниците били помолени да попълнят три 24-часови диетични записи на всеки шест месеца и 1379 от тях оповестяват за първите си случаи на сърдечно-съдови болести, откри изследването. В съпоставяне с неконсумиращите, честите консуматори на такива питиета са били с по-висок риск от инсулт, изострен коронарен синдром и инфаркти.
"Нашето изследване демонстрира, че изкуствено подсладените питиета напълно не са здравословен сурогат на захарните питиета ", споделя Елои Чазелас, водещ създател на проучването и член на изследователския екип по хранителна епидемиология.
"Тези данни дават спомагателни причини към сегашния спор по отношение на налозите, етикетирането и регулирането на продажбата и потреблението на захарните и изкуствено подсладените питиета ", добави Чазелас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР