Както се видя от визитата на президента в Русия е,

...
Както се видя от визитата на президента в Русия е,
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Два са проблемите, които Борисов ще обсъди в Русия

„ Както се видя от визитата на президента в Русия е, че от съветска страна чакат министър председателят да отиде, с цел да се вземат решения.

 

Има два казуса, които ще бъдат предмет на диалози при визитата на премиера Борисов в Русия – бъдещето на плана и оборудването за АЕЦ „ Белене ”, което е благосъстоятелност на Русия. Вторият, схваща са доставките на газ ”. Това разгласи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в предаването   " Денят онлайн " по Канал 3 във връзка идната аудиенция на министър-председателя в Русия, която бе оповестено, че ще се реализира на 30 май и миналото посещаване там на президента Румен Радев. 

„ Безспорно би трябвало да идва газ от Русия, без значение от къде идва – дали непосредствено до България или по различен метод. 

Миналата седмица беше подписан меморандум за интерконекторната връзка със Сърбия. 

Основен приоритет на всички държавни управления на ГЕРБ е построяването на интерконекторните връзки и със Сърбия, и с Румъния и така нататък За да се диверсифицират доставките на газ към България ”, добави Гаджев. 

„ Искам да възразявам против омаловажаването на визитата на президента в Русия. Защото такава липсваше и беше невъзможна в последните 5 години. 

Има политически сигнал, който е извънредно значим – възобновяване на доверието. Очерта се и насоката на бъдещите взаимоотношения сред България и Русия – стопанска система, енергетика ”, разяснява от своя страна националният представител от Българска социалистическа партия Петър Витанов. 

„ Аз просто цитирах Медведев и Путин, които споделиха, че чакат Борисов. Те споделиха, че няма стопански параметри ”, отговори Гаджев и изрази мнение, че каквито бъдещи покупко-продажби с Русия би трябвало да стават по европейски правила. 

„ Ние постоянно сме били на мнение, че всички покупко-продажби би трябвало да стават по европейските правила. Срещата на Борисов в Русия са синхронизирани и с европейските водачи ”, разясни депутатът от ГЕРБ. 

„ Резултат от срещата имаше. Не е работа на президента да договаря съответни стопански планове. Там единствено се дава насоката. 

Освен това българският президент отбрани позицията на българския военно-промишлен комплекс ”, добави Витанов.

„ Трябва да има по-голяма синхронизация на другите институции, а не да неглижираме ролята на президента. Защото по значимите тематики мисля, че би трябвало да има единно мнение ”, сподели още социалистът.

„ Партньорството с Русия е от стратегическо значение. Икономическите и политически тематики не са единствени, защото ние сме духовно свързани с Русия. Мисля, че при визитата на премиера би трябвало да бъдат продължени положените старания ”, добави Витанов и изрази мнение, че реализация на АЕЦ „ Белене ” надали може да бъде осъществена без съветската страна.

Относно концепцията за директна тръба за газ от Русия към България Гаджев разяснява:

„ Каквато и газ да влиза към България, тя би трябвало да се съобрази с европейското законодателство. Въпросът е дали съветската страна е трансформирала мнението си и е решила да се съобрази с третия енергиен пакет. За да можем да имаме диверсификация ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР