Както се очакваше, Европейският съвет не успя да се споразумее

...
Както се очакваше, Европейският съвет не успя да се споразумее
Коментари Харесай

Няма съгласие в Европейския съвет за нов председател на ЕК

Както се очакваше, Европейският съвет не съумя да се споразумее по огромната тематика за наследника на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия (ЕК) на снощната си среща в Брюксел.
Припомняме, че мандатът на тази Европейска комисия изтича в края на октомври (31 октомври), само че в случай че до тогава няма единодушие за нов ръководител, досегашната Европейска комисия ще продължи да работи, до момента в който не бъде реализирано единодушие - както в Съвета, по този начин и с Европейския парламент (ЕП), който следва да организира първата си сесия при започване на юли и тогава да избере собствен ръководител и зам.-председатели. Припомнете си в кои са претендентите на огромните политически групи в Екологичен потенциал.
Освен поста на Юнкер, би трябвало да бъдат определени и нови претенденти на постовете на европейски външен министър (върховен представител по външната политика на ЕС), който в този момент е ангажиран от Федерика Могерини, както и нов ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) - подобен в този момент е Марио Драги.
" Лидерите на Европейски Съюз не се споразумяха за претенденти за основни позиции в структурите на властта на Европейски Съюз, те ще се срещнат още веднъж, с цел да обсъдят този въпрос на обособена среща на върха на 30 юни. Европейският съвет организира цялостна полемика по въпроса за назначенията, само че болшинството не бе реализирано за никакъв претендент. Ще се срещнем още веднъж на 30 юни ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция след първия ден от срещата на водачите на Европейски Съюз, съобщи БГНЕС.
А ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разяснява с подигравка в петък резултатите от срещата на върха на Европейски Съюз, която не съумя да реализира единодушие по кандидатурата за неговия правоприемник, като съобщи, че той " с задоволство и наслада " забелязал своята " незаменимост ".
" Забелязах на драго сърце, задоволство, наслада и благополучие, че както се оказа, не е елементарно да бъда сменен ", сподели Юнкер, като накара публицистите да се смеят в пресцентъра в Брюксел.
" Не е вест, че европейският политически развой от време на време изисква няколко кръга. По-лесно е да се избере папа, в сравнение с да се реализира единодушие кои да са претендентите за управителни постове в Европейски Съюз ", съобщи пред кореспонденти в Брюксел ирландският министър председател Лео Варадкар.
Въз основа на резултатите, получени от изборите за Европейски парламент, водачите на Европейски Съюз ще би трябвало да се спогодят за кандидатурата на нов ръководител на Европейска комисия. Според откритата през последните години процедура, която е подложена на критика, " водещият претендент " получава най-големи шансове да заеме този пост и се излъчва от партията, спечелила максимален брой места в Екологичен потенциал - в тази ситуация Европейската национална партия (ЕНП). Либералите, които са третата най-голяма секта в алианса, дружно с президента на Франция Емануел Макрон, отхвърлят автоматизирано да поддържат тази система, която ще даде приоритет за ръководител на Европейската комисия на Манфред Вебер от ЕНП. Традиция е обаче ръководител на Европейска комисия да стане човек, който е бил преди този момент на върховен народен пост - министър председател или министър, а Вебер няма подобен опит. Отделно под сурдинка в Брюксел се приказва, че той не е кооперативен що се отнася до връзки с представители на други политически фамилии и даже в спокоен спор с доста авторитетни европейски политици.
Кандидатурата на Вебер не се поддържа и от Партията на европейските социалисти, която резервира второ място в Екологичен потенциал. Социалистите упорстват за номинирането на своя претендент, холандецът Франс Тимерманс, а либералите дават приоритет на датчанката Маргрете Вестегер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР