Както се очакваше енергийният регулатор обяви днес цените на тока,

...
Както се очакваше енергийният регулатор обяви днес цените на тока,
Коментари Харесай

Токът от днес поскъпва с 2%, парното - със 7%

Както се очакваше енергийният регулатор разгласи през днешния ден цените на тока, парното и топлата вода, които са годни от през днешния ден. КЕВР реши да увеличи цената на тока приблизително с 2.03%, а на парното - приблизително със 7.3%. Под прозорците на комисията софийската организация на Българска социалистическа партия провежда митинг.

За ЧЕЗ цената на електрическата сила се увеличи с 1.75 %, за EVN с 1.82 % и за " Енерго-про " с 2.78 %.

Регулаторът употребява всяка опция на закона и нормативните актове, с цел да приема решения в интерес на жителите и бизнеса на България, разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, представен от организация " Фокус ". Иванов разясни, че откогато работи този състав на КЕВР, в последните три години, се стреми цената на електрическата силата да бъде минимално увеличена. Уточни, че не би трябвало да се позволява да се стигне до тежко финансово състояние на енергийните сдружения. Иванов даде образец с НЕК, която в състояние на загуба преди, сега е с положителен баланс.
 Токът от през днешния ден нараства с 2%, парното - със 7%
© Анелия Николова

Средното покачване на цената на топлинната сила от 1 юли 2018 година е 7.33 %. За " Топлофикация – София " това покачване е 7.46 %, за " ЕВН България Топлофикация " – Пловдив то е 0.94 %, и за " Веолия Енерджи Варна " ЕАД – покачването е 4.89 %.

Председателят на КЕВР посочи, че при взимане на решението е взета поради цената на природния газ, която се е повишила заради повишаване на цената на суровия нефт и неговите деривати на международните пазари. Иванов обърна внимание, че КЕВР е съумяла да понижи поисканото покачване от " Булгаргаз " съвсем на половина.

По думите му би трябвало да се има поради, че природният газ е този ценообразуващ детайл, който образува сред 60 и 70 % от цената на топлинната сила в топлофикации, които имат за енергоносител подобен газ. Увеличение за крайните консуматори на природен газ, без значение дали се касае за бизнес, или битови консуматори ще бъде в границите на 6.5 %, добави той. Това е по този начин, тъй като другите съставни елементи в тази цена – цените за потенциал и транспорт и съответни такси, на практика не се трансформират.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР