Както се очакваше, административният съд във Враца отмени решението на

...
Както се очакваше, административният съд във Враца отмени решението на
Коментари Харесай

Съдът нанесе пореден удар на Чоков

Както се очакваше, административният съд във Враца анулира решението на общинската изборна комисия в Бяла Слатина, с което задържаният кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков остана на поста си. ОИК отхвърли предварителното преустановяване на мандата на управника с претекста, че той употребява неплатен отпуск и може всеки миг да заеме кметското си място, написа " Конкурент ". Странното решение обаче бе обжалвано от районната прокуратура в Бяла Слатина в администравтивния, който съд постанови ново преразглеждане на проблема.

Мотивите са, че повече от година Чоков не извършва служебните си отговорности, с което е попречил обслужването на жители, както и че неговата служба няма право на неплатен отпуск:

„ Неплатеният отпуск, обаче не е субективно право, наложително и неотменимо, какъвто е характерът на платеният отпуск, а единствено една правна опция, която зависи от волята на работодателя. При прилагане на неплатен отпуск (с изключение на категорично плануваните в Кодекса на труда хипотези), работодателят освен дефинира интервала на прилагане на същия, само че от неговата воля зависи въобще дали този тип отпуск ще се употребява, както категорично гласи наредбата на член 150 от Кодекса на труда.

При изискване, че кметът на кметство няма шеф, с който да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да го употребява и това е изключението, което законодателят е имал поради в член 38, алинея 7 от Закона за локално самоуправление, като несъответственост с правното му положение”, се споделя още в претекстовете на съда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР