Както реториката на Турция, така и провокативните ѝ действия в

...
Както реториката на Турция, така и провокативните ѝ действия в
Коментари Харесай

Никоя заплаха не може да ни стресне, заяви гръцкият правителствен говорител към Турция

Както реториката на Турция, по този начин и провокативните ѝ дейности в Източно Средиземно море - и освен във връзка с Гърция - изрично минаха границите, считани за естествени през последните няколко десетилетия, съобщи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас, представен от Българска телеграфна агенция.

В изявление за телевизия Оупън тази заран Пецас съобщи, че в тази конюнктура Гърция би трябвало да прояви "спокойствие, зоркост и подготвеност " за реакция.

"Затова би трябвало да има успокоение, зоркост и подготвеност от наша страна да активираме всички дипломатически и други принадлежности, с които Гърция разполага - в това число възпиращите ѝ сили - тъй че тези закани да спрат да бъдат отправяни и да се откри спокойно решение на единствения спор, който имаме с Турци - делимитирането на нашите морски зони ", уточни той.

Пецас акцентира, че Гърция е подготвена да направи каквото е належащо, с цел да отбрани териториалните си права.

"Не може да ни стресне никоя опасност ", добави той. Говорителят сподели, че Гърция води договаряния с няколко страни, в това число Франция, за повишение на възпиращите качества на въоръжените си сили. Той изключи всякаква опция за проучвателни контакти или други полемики, "докато турски изследователски транспортен съд или каквито и да е други плавателни съдове останат там, където са ".

"Казвали сме няколко пъти, че практическата деескалация не може да бъде моментна, а би трябвало да бъде продължителна и основна, с цел да потвърди Турция, че е откровена. Тя не може да отдръпна да вземем за пример проучвателния си транспортен съд през днешния ден, единствено с цел да издаде нов Навтекс седмица по-късно и да чака, че всичко ще бъде наред ", съобщи пецас.

"Това, което е значимо, е Турция освен да каже на Германия или някоя друга страна, че поддържа разговора и интернационалното право, само че и да го потвърди на процедура ", акцентира гръцкият държавен представител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР