Както при повечето уелнес тенденции, бизнесът се е втурнал да

...
Както при повечето уелнес тенденции, бизнесът се е втурнал да
Коментари Харесай

Банята срещу технологиите: кой победи?

Както при множеството „ уелнес ” трендове, бизнесът се е втурнал да запълни зейналата потребност - през днешния ден банята е фон, на фона на който всевъзможни особи показват своя метод на живот

Изкушени от посланията за комфортната, лесна и приятна грижа за себе си, посетителите на обществени мрежи все по-малко възприемат банята като персонално, непристъпно за околния свят пространство (снимка: CCO Public Domain)

За всеки елементарен човек къпането в банята е персонално прекарване: пълниш ваната с топла вода, събличаш се, потапяш се, излежаваш се… До наскоро хората, чието къпане ставаше известно обществено, бяха единствено бебетата. Днес обаче живеем в други времена. Къпането все по-рядко е глътка успокоение и отдих, а обществените медии са трансформирали банята в сцена на „ баньофлуенсърство ” .

Днес банята е фон, на фона на който всевъзможни особи показват своя метод на живот в опит да ни „ зарибят ”. Изкушени от посланията за комфортната, лесна и приятна грижа за себе си, посетителите на обществени мрежи все по-малко възприемат банята като персонално, непристъпно за околния свят пространство. Междувременно технологиите са я завзели незабелязано, обсебвайки даже този магически миг на отмора и разпределяне.

Реклами, реклами

Марая Кери се къпе в студено мляко. Гуинет Палтроу се потапя всяка вечер във вана с магнезиеви соли. И още, и още. Някой се къпе в банята с включен таймер, който пищи на 15-тата минута, и излиза бързо. Друг се кисне 45 минути във вана с два пакета ароматни соли и декларира, че се поти и, видите ли, прави „ подготовка, единствено че без придвижване ”.

Рекламният бизнес желае да ни убеди да купуваме – соли за вана, масла, пенообразуващи смеси, ароматизанти, здравословни масла и извлеци, както и куп други джаджи, като да вземем за пример таймери и слушалки за баня и прочие Посланията им са изтъкани от добре съчинени формули за спечелването на вниманието на наивниците, подготвени да дават пари за неуместни придобивки.

Със заклинателен звук предлагат къпане в, да речем, розова вана, с вода, в която е разтворена розова хималайска сол, розови листенца, розмарин и розово масло – и парче розов кварц на дъното на ваната. Различните послания трансформират водата за къпане в марината с какви ли не съставки – от кокосово мляко до куркума, от която след това няма измиване.

Както при множеството „ уелнес ” трендове, бизнесът се е втурнал да запълни зейналата потребност, която въобще не е съществувала преди, отбелязва NewYorker. Вълшебни еликсири и вълшебен капки омайват наивните души от екрана на YouTube, Instagram и куп уеб сайтове. Да живеят обществените медии, които направиха от банята сцена на маркетинговите послания и разрушиха визията за покой и усамотение.

И технологиите в банята

Другото оръжие, което е преобразило елементарното къпане през днешния ден, са технологиите. Може би мнозина от нас са израснали в жилища с чугунена вана или въобще без вана, само че през днешния ден притежаването на вълшебното бяло корито не е скъпа екстра. За сметка на това софтуерната промишленост е трансформирала къпането в хай-тек прживяване, в което има повече процесорна мощност, в сравнение с вода.

Днес одобряваме за обикновено да влезеш в банята и до момента в който сладко киснеш в топлата вода, да отвориш преносимия компютър и да попишеш. Може да гледаш ТВ излъчвания или видео, до момента в който се мариноваш. Телефонът – той също е там, за къде без него. Може да пишеш във Фейсбук, да пращаш имейли, да редактираш документи в Гугъл Docs.

Ако искаш да приказваш, има специфични водоустойчиви слушалки, само че за някои те са непотребни – водонепроницаемите телефони са към този момент действителност. Може да се изкушиш да споделиш по какъв начин релаксиращ в топлата вода, да речем с ароматни соли или етерично масло. Постваш си фотография в Instagram – какво по-изразително от тривиалната панорама на голи ходила, стърчащи над пухкавата пяна, облегнати на сребристия смесител. И ето по какъв начин от елементарен къпещ се човек се трансформира в „ баньофлуенсър ”.

Какво стана, технологиите победиха и банята, май?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР