Както през 2008 г. Федералният резерв на Съединените американски щати

...
Както през 2008 г. Федералният резерв на Съединените американски щати
Коментари Харесай

Съдбата на най-голямата икономика е в ръцете на потребителите

Както през 2008 година Федералният запас на Съединените американски щати наля рекордно количество пари във финансовата система и през тази година, с цел да избави страната от стопански колапс. Но за разлика от 2008 година, когато парите влязоха най-много в сметките на банките, през днешния ден те влизат в джобовете на американците.

И това е огромна разлика, написа Bloomberg.

Когато влязат в сметките на банките като запаси, парите мъчно доближават до стопанската система и поддържат възобновяване. Но когато влязат в джобовете на хората, както се случи този път, евентуалната поддръжка за стопанската система е надалеч по-голяма.

Числата са впечатляващи. През трите месеца до края на май най-ликвидната част от паричното предложение (М1) се повиши с 26%, или три пъти повече, в сравнение с през 2008 година Сега въпросът е дали американците в действителност ще излязат и ще стартират да харчат.
 Потребителите в Съединени американски щати още веднъж отвориха портфейлите
Потребителите в Съединени американски щати още веднъж отвориха портфейлите

Добри вести за най-голямата стопанска система през май

Според някои, като проф. Джереми Сигел от Университета на Пенсилвания, считат, че отговорът е изрично " да ". Той предвижда взрив в потребителските разноски през идващите месеци, който ще поддържа икономическия напредък и ще донесе инфлация през 2021 година

Други се тормозят, че американците, обезпокоени от безработицата, ще спестят парите - и ще забавят растежа на стопанската система. Икономистите от този лагер са надалеч повече от тези в групата на Сигел. Но едно нещо е ясно: има малко, в случай че въобще има такива, фактори, които са по-важни. " Ако темпът на икономисване остане висок, растежът ще пострада ", споделя Елена Шулятиева от Bloomberg Economics. " Най-голямото терзание е, че потребителите няма да стартират да харчат още веднъж ".
 Разходите на семействата в Съединени американски щати се сринаха с невъобразим от 1959 година ритъм
Най-големият мотор на американската стопанска система заглъхна

Спестяванията порастват поради несигурността

Изглежда необичайно, че посред най-тежката икономическа злополука от Голямата меланхолия, най-малко на хартия, американците имат повече пари в джоба си, в сравнение с имаха през последните години.

През април темпът на икономисване (процентът от разполагаемия приход, който семействата пестят) скача до 32,2%. Преди Covid-19 в статистика до 1959 година той в никакъв случай не е прехвърлял 17,3%, а след 1995 година е единствено към 10%. През май той е бил 23,2%.

Тенденцията не е такава единствено в Съединени американски щати. Централните банки и държавните управления в развитите пазари по света печатат пари, с цел да спасят стопанската система. И със спада на Брутният вътрешен продукт банковите сметки набъбват.
 Съединени американски щати са пратили чекове за общо $1,4 милиарда на умряли хора
Съединени американски щати са пратили чекове за общо $1,4 милиарда на умряли хора

Вашингтон дебатира стигат ли досегашните $2,6 трлн., или е нужна още помощ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР