Както повечето западни лидери и разузнавания предупреждаваха през последните дни,

...
Както повечето западни лидери и разузнавания предупреждаваха през последните дни,
Коментари Харесай

Ден първи от инвазията в Украйна: най-важното до момента

Както множеството западни водачи и разузнавания предупреждаваха през последните дни, тази заран съветският президент Владимир Путин разгласи началото на масирана " военна интервенция " против Украйна. Тя обгръща освен сепаратистките райони Донецк и Луганск, само че и цялата територия на някогашната руска република. Руският държавен глава прикани украинските въоръжени сили да се предадат и разгласи, че дейностите му идват в отговор на закани, идващи от самата Украйна. Путин претендира, че Русия няма за цел да прави окупация и че отговорността за кръвопролитието е на " режима " в Киев.

Руските сили започнаха своята инвазия с ракетни и въздушни удари по украинската военна инфраструктура, в това число летища, военноморски бази и противовъздушна защита. Украинският президент Володимир Зеленский от своя страна разгласи военно състояние и прикани всички жители да защитят страната, като оръжие ще бъде обещано на всеки, които пожелае да се бие. Той също по този начин сподели, че Киев публично прекъсва дипломатически връзки с Москва.

Според изказванията на украинската войска в първите часове на нахлуването са били унищожени най-малко шест съветски самолета и три вертолета и най-малко 50 съветски военнослужещи са били убити. Официалната власт в Киев оповестява и за неизяснен брой цивилни жертви. Военното министерство твърди също, че съветската войска се пробва да извърши пробив в регионите на столицата Киев и град Житомир, нахлувайки откъм Беларус и употребявайки реактивна артилерия " Град " и щурмови хеликоптери. Според украинската полиция офанзиви на съветските сили има по цялата територия на страната. В късния следобяд управляващите регистрираха 203 случая, откогато е почнало съветското нахлуване. Руското министерство на защитата от своя страна отхвърля информацията, че армията понася загуби. Според неговите изказвания са нанесени удари по 74 военни уреди, в това число 11 летища.
Реклама
Броени минути след началото на съветската офанзива западните водачи заедно жигосаха остро експанзията и дадоха обещание да наложат на режима в Кремъл още по-тежки наказания, които да му попречат да води война.
Българската реакция
Българският министър председателят Кирил Петков свика оперативно съвещание на държавното управление, след което разгласи, че оперативни групи работят по превъзмогването на другите опасности за страната, свързани с войната в Украйна. " Българското държавно управление остро осъжда експанзията от Руската Федерация към Украйна. Военната експанзия не беше предизвикана от Украйна. За нас е неприемливо да има враждебни дейности в подобен сериозен мащаб в Европа в XXI век ", съобщи министър-председателят след края на закритото съвещание на тематика Украйна. Той прикани да не се всява суматоха, а по думите му за момента няма риск за военни дейности против България.

Подобна теза разви и президентът Румен Радев. Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България, съобщи президентът Радев след срещата, която свика незабавно тази заран поради ескалацията на рецесията. Радев дефинира като " безусловно неприемливо " решението на Русия да нападне Украйна и дефинира дейностите като " пълномащабна стандартна интервенция с всички сили и средства ". Военният министър Стефан Янев пък шокира с апела си да не се прекалява с потреблението на думата " война ", с цел да не се тормозят хора. Той въпреки всичко показа и малко по-пронатовската вест, че няколко нидерландски стелт-изтребителя F-35, евентуално повече от в началото плануваните два, незабавно ще бъдат изпратени в България преди плануваното им дислоциране, което трябваше да стане през април. В момента в България са ситуирани и четири испански изтребителя Eurofighter, които укрепват ер полисинга във въздушното ни пространство.

След изключителното съвещание през днешния ден министър председателят Кирил Петков заяви също по този начин, че държавното управление ще продължи да подкрепя потребителите, наранени от високите цени на тока и природния газ, както и до момента. Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи, че към този момент няма закъснение на доставките на природен газ от Русия, само че добави, че " това не значи, че не съществува сходен риск ". Правителството изследва различни трасета и сътрудници - Южният газов кулоар и полутечен газ. Николов изясни няма индикации за закъснение на доставките на нефт към рафинерията " Лукойл Нефтохим " или за нарушение на комерсиалните покупко-продажби с гориво. Подготвя се проект за деяние, в случай че подобен риск възникне. Премиерът ще взе участие през днешния ден в 20:00 часа на ексклузивен Европейски Съвет в Брюксел, където водачите на страните-членки ще одобряват обща реакция и по-широки наказания по отношение на Русия.
Реклама НАТО задейства проектите си за защита
В резултат на съветската експанзия политическото управление на НАТО през днешния ден е оторизирало висшия главнокомандващ ген. Тод Уолтърс да задейства проектите за защита на алианса, разгласи през днешния ден генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Това значи, че военните получават по-широки пълномощия за бързо деяние по своя преценка. Според Столтенберг страните по източния фланг, в това число и България, са поискали незабавни съвещания по член 4 на НАТО, което се прави при възможна опасност за тяхната " териториална целокупност, политическа самостоятелност или сигурност ". За момента алиансът не планува при никакви условия да изпраща свои военнослужещи в Украйна.

Генералният секретар не посочи какво тъкмо значи активирането на отбранителните проекти, само че най-вероятно това включва прекосяване на авиация от режим на " ер полисинг " към " противовъздушна защита ", което ще разреши на бойните самолети да употребяват мощ освен за самоотбрана след нахлуване. Според Столтенберг сега НАТО държи в режим на бойна подготвеност над 100 изтребителя и над 120 военни кораба. " Това беше планувана експанзия ", съобщи Столтенберг във връзка ставащото на украинска територия. Предвижда се на следващия ден НАТО да свика виртуална среща на всички съюзнически водачи по отношение на войната в Украйна.
И Литва афишира изключително състояние
Литва от своя страна разгласи изключително състояние ще изпрати бойци да охраняват границата при положение на " вероятни провокации поради военните сили, струпани в Русия и Беларус ". Прибалтийската република, както и нейната столица Вилниюс, се намира наоколо до така наречен " Сувалски кулоар " - към 100-километровата линия по границата с Полша, която е от основно стратегическо значение, тъй като разделя територията на Беларус и мощно милитаризирания съветски ексклав Калининград. Според проектите за деяние при изключителни обстановки на НАТО точно " Сувалският кулоар " е най-застрашената зона, от която би могла да тръгне възможна военна ескалация с Русия. На територията на прилежаща Полша пък са ситуирани няколко хиляди американски бойци, които най-вероятно ще бъдат ориентирани към този сектор от другата страна на границата с Литва.

Напрежение също по този начин може да се чака и в акваторията на Черно море. Украинският дипломат в Анкара насочи публично искане към Турция да затвориха Босфора и Дарданелите за съветски бойни кораби. По силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година Турция има право да управлява корабоплаването от и към Черно море, както и да лимитира придвижването на военни плавателни съдове по това направление. Искането слага властта в Анкара в деликатна позиция - страната по едно и също време е член на НАТО и дели морска граница с Украйна и Русия, като се пробва да поддържа уравновесени връзки и с двете страни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Отбрана 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Отбрана Реклама По-тежки наказания
По-късно през днешния ден се чака водачите на Европейски Съюз да одобрят по-тежки наказания за Русия. Преди съвещанието ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че на водачите ще показан " пакет от големи и таргетирани наказания " за утвърждение. " С него ще засегнем стратегически браншове от съветската стопанска система, като блокираме техния достъп до основни технологии и пазари. Ще отслабим потенциала за модернизиране на съветската стопанска система ", сподели тя. И добави, че ще бъдат замразени съветски активи в Европейски Съюз, както и ще бъде спрян достъпът на съветски банки до европейските финансови пазари, с цел да се лимитират опциите на Москва да финансира войната.

Според английския вестник Guardian има консенсус за мощни наказания в Европейски Съюз, само че различия по кое време да се наложат. Единодушието е към потребността енергийните и финансови браншове да бъдат обхванати от бъдещия пакет, съгласно изданието има разделяне обаче сред по-склонните и по-малко склонните страни да ги наложат и да бъдат задействани бързо. Въпросът е дали да бъдат наложени още довечера, на изключителния Европейски съвет.

Цитиран е посланик от една от " ястребово " насочените страни (призоваващи за корав подход) за вероятно отсрочване на част от най-суровите ограничения: " Това значи, че глобите ще изостават от тези на Съединени американски щати и Англия и ще влязат в действие по-късно, в сравнение с би трябвало... Така че, до момента в който Путин си пробива със мощ път към Украйна, Европейски Съюз се мести към задната седалка и чака, единствено с цел да се даде на (председателя на Европейския съвет) Шарл Мишел с добра опция за фотография? ".
Срив на пазарите
Новината за началото на войната в Украйна предстоящо срина финансовите и стоковите пазари. Цената на природния газ се изстреля до най-високото равнище от началото на 2022 година Котировките на нидерландския показател TTF, с който е обвързвана формулата за ценообразуването в контракта на " Булгаргаз " с " Газпром ", е 106 евро/мВтч - с 19% повече от сряда и над 50% растеж на седмична база.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Същото е ситуацията и с пшеницата - страните от Черноморския басейн са едни от най-големите производители и експортьори на културата, а Украйна и Русия дават отговор за съвсем една трета от международния експорт. Цената на суровината скочи с 6% през днешния ден, а за седмица - с съвсем 16%. Това е най-високото равнище от близо 9 години, а по-високи бяха цените само през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Паладият и алуминият също нарастнаха. Ако този тренд при суровините продължи, това ще е още един катализатор на световната индустриална инфлация, която може да се трансферира и върху потребителските цени.

Основните европейски борсови показатели, измежду които немският DAX и френският CAC40, записват спад от 4-5%, до момента в който в Съединени американски щати търговията стартира с намаляване от 2%. В Русия обаче сривът е с цели 40%, до момента в който петролът доближи цена от 105 $ за барел. Спадът изтри 250 милиарда $ от цената на съветските компании по данни на Bloomberg, а съветската централна банка разгласи, че ще направи намеса в опит да задържи свободното рухване на рублата. Застраховките против банкрут на съветския дълг пък скочиха до най-високите си равнища от 2009 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР