Както по света, така и в България вече се обсъждат

...
Както по света, така и в България вече се обсъждат
Коментари Харесай

70 млн. за заплати, 21 млн. от Европа! Ето колко ще са загубите при „нулев” сезон в българския футбол

Както по света, по този начин и в България към този момент се разискват разнообразни разновидности, посредством които да се избави футболният сезон, спрян поради пандемията от ковид. Към този миг множеството шампионати бяха отсрочени с месец, само че съществува огромна възможност карантината да продължи и по-дълго. Що се касае до това по какъв начин да се действа с шампионатите, към този момент множеството експерти са на мнение, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до „ нулев” сезон. Причината е доста елементарна и тя е, че сходно развиване на нещата ще има пагубни последици и нищо чудно да докара до всеобщи банкрути на клубове.

Но ето по-реалистичните разновидности, които се разискват, а ние ще ги приспособим към българската реалност.

Вариант 1: Светът да се оправи с ковид до два-три месеца и шампионатите да се доиграят.

Това е най-желаният и обективен вид. Той може да се приложи с турнирни дуели в цикъл сряда-събота, което ще помогне за естественото осъществяване на ШЛ и ЛЕ през идващия сезон. При такова стичане на събитията финансовите загуби ще са относително дребни на фона на другите разновидности.

Вариант 2: Ако борбата с ковид се проточи повече от два-три месеца.

Тогава може да попречи на плейофите и да се изиграе единствено постоянния сезон в efbet Лига, от който остават два кръга. Ако се одобри сходно нещо, то Лудогорец ще е новият първенец, защото води с 9 точки пред втория. Що се касае до останалите участници в евротурнирите, то това ще са три от следните пет отбора: Левски, Локомотив (Пловдив), ЦСКА-София, Славия и Ботев (Пловдив). За канарчетата шансът да се класират за ЛЕ е през Купата на България, а за белите – през шампионата.

Изпадащ ще е Витоша (Бистрица), а от Втора лига ще влезе някой от ЦСКА 1948 или Септември според от класирането. На този стадий първи са алените.

При такова стичане на събитията финансовите загуби ще са повече от тези при вид 1. Най-малкото заради обстоятелството, че няма да се проведат плейофите, което ще коства към 2 млн. лв. по-малко от ТВ права. Освен това клубовете ще изгубят и още няколко милиона от билети, абонаментни карти и неспособност да извършват рекламни контракти.

Вариант 3: Ако се вземе решение за завършек на шампионата без да се играят повече мачове.

Това значи, че Лудогорец ще е първенец, а трите ни участника в ЛЕ ще са Левски, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София, които към този миг заемат от второ до четвърто място в efbet Лига.

От групата изпада Витоша (Бистрица), а в efbet Лига влиза ЦСКА 1948.

Този вид също не е целесъобразен, защото ще докара до обилни финансови загуби, които ще надвишават тези от разновидности 1 и 2.

Вариант 4: Обявяване на „ нулев” сезон.

Този вид бе препоръчан от европейски клубове, най-вече британски, които са се провалили през сезона, само че надали ще бъде признат в множеството страни, защото ще е с пагубни финансови последици. „ Нулев” сезон значи през идната година или да не се играят европейски клубни шампионати, или в тях да вземат участие тимовете, които са се класирали за там, само че през сезон 2018-2019.

В първия случай евроучастниците от мощните шампионати ще генерират финансови загуби от порядъка на 70-80 млн. евро на клуб, а българските отбори, на база на представянето им през последния сезон в Европа, сред 0,7 и 8,5 млн. евро. Освен това се обезсмислят и платените от клубовете големи заплати на играчи и треньори през последната година, защото милионите ще са дадени за нещо, което е оповестено за „ нулево”. Т.е. няма да донесе никакви доходи. Загубите за елитните ни отбори единствено по това направление ще надвишават 70 млн. лв..

При втория случай сигурно ще се стигне до голям брой каузи от страна на наранени клубове към съответната федерация, които съвсем несъмнено ще бъдат извоювани, а това ще докара до голям учредителен и финансов безпорядък.

Също по този начин при оповестяване на „ нулев” сезон клубовете ще претърпят обилни загуби от ТВ и рекламни права, защото не е изключено рекламодателите да си изискат парите назад, тъй като са платили за нещо, което не се е състояло. В това число би трябвало да прибавим и хората, които са си купили абонаментни карти за... „ нулев” сезон.

Грубите сметки демонстрират, че съществува голяма възможност загубите за професионалните клубове в България при „ нулев” сезон да са от порядъка на над 100 млн. лв..

Ето по какъв начин се образуват те:

От платени заплати: З6 млн. евро или малко над 70 млн. лв. (б.а. на база на оповестени публични данни от възнагражденията на клубовете за 2018 г.).

От безучастие в евротурнири: Над 11 млн. евро или над 21,4 млн. лв.. Толкова са изкарали Лудогорец, ЦСКА-София, Левски и Локомотив (Пловдив) от награден фонд, аудитория, ТВ и рекламни права и коефициент през сегашния сезон. Около 2,5 млн. евро или малко над 4,87 млн. лв. са приходите по това направление на ЦСКА-София, Левски и Локо Пд.

От фонд взаимност на УЕФА:

1. Ако приемем, че Лудогорец има сили да влезе в групите на ШЛ: тогава загубите за отборите от efbet, Втора и Трета лига ще са за над 5 млн. евро (б.а. през сезон 2016-2017 Лудогорец взе участие в групите на ШЛ. Поради тази причина всеки един клуб от елита на България, без разградчани, получи 168 000 евро. Тези от Втора лига – по 78 000 евро, а тези от Трета лига – по 6085 евро. Общата разграничена сума бе 3 641 100 евро).

2. От присъединяване на Лудогорец и/или различен клуб в групите на ЛЕ: там сумите са много по-ниски, само че и те не са за занемаряване след нарастванията от сезон 2018/2019.

От ТВ права: При „ нулев” сезон съществува възможност клубовете да изгубят 6,5-те млн. лв. от ТВ права.

Други загуби: доходи от билети, неспособност за осъществяване на отговорностите по спонсорски контракти.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР