Както пише Financial Times, залогът е не само способността на

...
Както пише Financial Times, залогът е не само способността на
Коментари Харесай

Кой за какво и Западът за липсата на оръжие и боеприпаси за Украйна

Както написа Financial Times, залогът е освен способността на Запада да продължи да доставя Украйна с оръжие, само че и способността да покаже на съперници като Китай, че има индустриална база, която може да създаде задоволително оръжия, с цел да обезпечи надеждна отбрана.

Началникът на щаба на защитата на Канада, военачалник Дж. Уейн Ейър, сподели, че салдото сред потребностите на Украйна от смъртоносна и несмъртоносна помощ и потребностите на канадската войска „ ме държи безсънен през нощта “.

„ Това е непрекъснато пресмятане на това какво можем да раздадем и какво би трябвало да запазим за нашата войска, какво би трябвало да спестим за бъдещи непредвидени случаи и какво промишлеността може да създаде “, сподели Ейре на конгрес за сигурност в Халифакс.

Коментирайки равнищата на муниции в Канада, откакто Отава подари гаубици M777 и повече от 25 000 артилерийски снаряда на Украйна по-рано тази година, Ейре сподели, че е посетил General Dynamics Ordnance and Tactical Systems при започване на октомври, с цел да види какво може да се направи, с цел да се усили производството на 155 mm муниции.

„ Не е елементарно, когато имате работа с индустриални линии, които се нуждаят от доста преоборудване, с цел да получим другите артикули, от които се нуждаем “, сподели Ейре.

„ Не е елементарно, когато имате доста комплицирани вериги за доставки, изключително съставни елементи, нужни за муниции ", добави той.

„ Западът има проблем с ограничавания боен промишлен потенциал “, сподели Мик Райън, някогашен генерал-майор от австралийската войска.

„ Ще е нужна огромна стратегия за индустриална агресия, в случай че западните страни желаят да възстановят потенциала си за създаване, произвеждане и депозиране на огромни количества муниции ", съобщи той.

Както сподели Уилям Лаплант, ръководителят на отдела за придобиване на оръжие на Пентагона, на конференция в университета " Джордж Мейсън ": " Украйна ни концентрира... върху това, което в действителност има значение. "

„ Важното е производството. Производството (на боеприпаси) в действителност има значение ", добави той.

„ Няма подозрение, че... (доставките за Украйна) са оказали напън върху нашата отбранителна индустриална база “, сподели през октомври Колин Кал, заместник-министър на защитата на Съединени американски щати по политиката.

FT написа, че Съединени американски щати са изпратили в Украйна към една трета от запасите си от противотанкови ракети Javelin и една трета от запасите си от противовъздушни ракети Stinger. Към септември американската войска разполагаше с стеснен брой 155-милиметрови артилерийски снаряди, както и с стеснен брой управляеми ракети, ракетни установки, гаубици, Джавелини и Стингъри. Недостигът на 155-мм артилерийски снаряди „ е може би най-големият проблем, който най-вече тревожи военните плановици “, Кансиан е представен от The New York Times.

Проучвателната записка на Кансиан показва, че средствата за закупуване на военно съоръжение за Украйна ще бъдат капитализирани в продължение на доста години, защото държавното управление заплаща на доставчика, до момента в който работата напредва.

За тези типове съоръжение, които се закупуват със заделени средства, е нужна към година за подписване на контракт, по-късно още две години за доставка на първия артикул и още година или повече за доставка на останалата партида. Това значи, че парите, които Конгресът отпусна през 2022 година, няма да бъдат изцяло изразходвани до към 2027 година

FT дава няколко аргументи за актуалната обстановка, съгласно представители на министерствата на защитата на разнообразни страни и корпоративни водачи. На първо място, това е, че след края на Студената война страните от Запада „ пожънаха дивидентите на мира “, като понижиха военните разноски и понижиха отбранителната промишленост, преминавайки към икономично произвеждане „ тъкмо в точния момент “ и с ниски ресурси, в това число муниции. Това е по този начин, тъй като най-новите закани от бунтовници и терористи не изискваха тежките оръжия, нужни при сухопътни спорове с висока активност.

Втората причина е бюрокрацията. Докато западните държавни управления споделят, че са поели ангажимент да усилят бюджетите за защита, те се забавиха с подписването на многогодишните контракти за доставки, от които концерните в защитата се нуждаят, с цел да усилят производството на фона на актуалната икономическа неустановеност.

„ Това е проблем с корпоративните финанси “, сподели неизвестен почитан европейски чиновник от Министерството на защитата на Съединени американски щати пред FT.

„ Никоя компания не желае да влага във втора фабрична линия, с цел да усили производството без дълготрайна договорна сигурност. Ще продължи ли Русия да съставлява опасност след пет години и в случай че не го направи, ще продължат ли държавните управления да купуват оръжия от компании тогава ", пита той.

На 26 ноември The New York Times писа, че даже Съединените щати имат единствено лимитирани ресурси от оръжия, от които Украйна се нуждае, само че Вашингтон не желае да изтегли огромни оръжия от значими райони като Тайван и Корея, където Китай и Северна Корея могат да покажат силата си....

Според ноемврийския отчет на държавното управление на Съединени американски щати до Конгреса, прехвърлянето на военни оръжия в Украйна възпира така и така проточилите се доставки за Тайван. Закъсненията се отнасят за изтребителите F-16, противовъздушните ракети Stinger и самоходните оръдия Paladin.

„ Пренасочването на съществуващите ресурси от оръжия и муниции към Украйна и обвързваните с пандемията проблеми с веригата за доставки изостриха доста закъснение в доставката на оръжия, към този момент утвърдени за продажба на Тайван, подкопавайки готовността на острова “, се споделя в отчета.

Закъснението в доставките на оръжие на Тайван беше над 14 милиарда $ през декември 2021 година и сега възлиза на 18,7 милиарда $. Съединени американски щати и Тайван водят договаряния за взаимно произвеждане на оръжия, сподели Нора Хуанг, шеф на интернационалните връзки във The Prospect Foundation, мозъчен концерн за сигурност и външни работи в Тайпе.

Според анализатори на The New York Times украинците са изстрелвали сред 6000 и 7000 артилерийски снаряда всеки ден в Донбас през лятото, сподели почитан представител на НАТО пред вестника. Руските войски изстрелват от 40 000 до 50 000 снаряда дневно. За съпоставяне, Съединени американски щати създават единствено 15 000 снаряда на месец.

„ Това изпраща мощни сигнали към западните отбранителни компании, че дълготрайните контракти са зад ъгъла и че би трябвало да се наемат повече смени и старите индустриални линии би трябвало да бъдат актуализирани. Съединени американски щати даже се пробват да купуват муниции от страни като Южна Корея, с цел да компенсират доставките, изпращани в Украйна. написа The New York Times.

Въпреки това FT отбелязва неналичието на ясни сигнали от държавните управления от двете страни на Атлантическия океан, съгласно корпоративни ръководители. Saab, шведската отбранителна и галактическа компания, която създава изтребители NLAW и Грипен, споделя, че договаря с няколко държавни управления за нови поръчки, само че напредъкът в подписването на контракти е муден.

„ Когато става въпрос за приемане на поръчки, директно свързани с Украйна... в действителност има доста малко неща, които са се случили или трансформирали “, сподели основният изпълнителен шеф на Saab Микаел Йохансон.

„ Сигурен съм, че ще се случи... само че процедурите за подписване на контракти към момента са много мудни ", съобщи той.

Британската BAE Systems също споделя, че е " в договаряния " с държавното управление на Обединеното кралство за увеличение на производството на редица муниции, до момента в който американските отбранителни компании имат сходни недоволства по отношение на неналичието на явен " сигнал за търсене " от Вашингтон.

Кейти Уордън, основен изпълнителен шеф на Northrop Grumman, сподели, че процесът на закупуване от Пентагона, който построява ресурси единствено когато те са изчерпани, дава „ доста безреден сигнал за търсене “ и не е модел, който „ би имал смисъл “ за устойчиви вложения в производството.

Някои американски отбранителни фабрики към този момент работят на цялостен потенциал, като промените работят 24 часа в денонощието.

„ След като имаме ясно схващане какъв ще бъде сигналът за търсене... ние сме подготвени да финансираме разширение на потенциала “, сподели Франк Сейнт Джон, основен действен шеф на Lockheed Martin, компанията, която създава артилерийските ракетни системи HIMARS и Javelin.

Ерик Фанинг, основен изпълнителен шеф на Американската асоциация на аерокосмическата промишленост, сподели на конгрес за сигурност в Халифакс, че до момента в който потенциалът на отбранителната индустрия на Европа и Съединени американски щати може да се разграничава, фирмите нормално носят опасности в отговор на „ размити сигнали “ от техните военни клиенти.

„ Тези компании имат акционери. Те не могат да изградят непотребен потенциал или инвентар в очакване на нещо “, сподели Фанинг.

„ Министерството би трябвало да изпрати явен сигнал какво желае и промишлеността ще отговори ", добави той.

Според него Пентагонът не бърза да се съгласява на нови контракти. „ Това не са моливи “, сподели Фанинг.

„ Дори наследени муниции като Javelin и Stinger са комплицирани и имат доста комплицирани вериги за доставка на части. Всичко това лишава време за създаване на индустриална линия и предоставяне на артикули и ще бъде доста скъпо, в случай че клиентите не купуват ", изяснява той.

На този декор незабравим е коментарът на американския държавен секретар Антъни Блинкен пред CNN за информация, оповестена от The New York Times, че в НАТО се разискват вложения в остарели отбранителни фабрики в Чехия, Словакия и България, с цел да се възобнови производството. от руския диаметър 152 мм и 122 мм за артилерийските оръжия на Украйна.

Блинкен изясни в изявление за CNN, че се преглеждат всички благоприятни условия за доставяне на Украйна с оръжие. Според него в края на военния спор Западът би трябвало да има цялостна убеденост, че е направено всичко допустимо подобен спор да не се повтори и Украйна да има опция да се пази сама.

Обобщавайки горното, можем да кажем, че сега западните страни в действителност изпитват дефицит на муниции, само че частните компании не са подготвени за моментни завършения - за тях е значима рентабилността и по тази причина желаят да знаят дали украинският спор ще продължи още пет години и в случай че не, тогава кой ще купува техните артикули от новите индустриални линии?

Тук можем да си напомним апела на холандския адмирал от командването на НАТО Роб Бауер, който в Халифакс сподели, че с изключение на увеличение на поръчките, западните съдружници би трябвало да намерят способи да финансират отбранителната промишленост, да укрепят веригите за доставки, както и да ангажират военни снабдители в „ ценностна “ полемика за тяхната роля в обезпечаването на интернационален ред, учреден на правила.

Малко евентуално е частният бизнес в този случай да се отвърне от правилата на капитализма и да се насочи към „ полезностите “ на интернационалния ред, учреден на правила. Правителствата на Запада биха могли да стартират насилствени „ военновременни процедури “ в името на производството на муниции, само че самите те не са склонни да се разгласят за страна в спора в украинско-руската борба.

Освен това във Англия, заради рухването на стандарта на живот на жителите, към този момент е належащо да се откажат от плануваните спомагателни разноски за оръжия.

На 1 декември Politico писа, че в Германия е избухнал скандал по отношение на обстоятелството, че немският министър на защитата Кристин Ламбрехт, девет месеца след експлоадирането на пълномащабния спор в Украйна, не е съумяла да закупи нови муниции за Бундесвера, макар новия специфичен оръжеен фонд от 100 милиарда евро.

При сегашните условия на възходящите цени на силата в света единствено отбранителните предприятия в Съединените щати могат фрапантно да усилят производството, само че в този случай държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да им подсигурява продажбата на техните артикули в международни спорове. За страдание Съединени американски щати имат всички благоприятни условия да го създадат.

Следователно, в полза на Русия е да приключи демилитаризацията на Украйна, като една от задачите на СВО, преди отбранителната промишленост на Съединени американски щати да доближи нов мащаб на произвеждане и тогава тези оръжия да отидат в други театри на военни дейности, даже може би в самите западни страни.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР