Както отбелязва агенцията, в периода от 2000 до 2017 г.

...
Както отбелязва агенцията, в периода от 2000 до 2017 г.
Коментари Харесай

Китай намери неочакван партньор в търговския конфликт със САЩ

Както отбелязва организацията, в интервала от 2000 до 2017 година вносът на череши от Съединени американски щати нараства от нула до 200 милиона $. Въпреки това, заради комерсиалната война и 50-процентовите вносни мита за американски череши, въведени от КНР, размерът на вноса от Съединени американски щати е понижен. Ако през 2017 година Съединени американски щати бяха монополисти на китайския пазар в този сегмент, през май 2018 година делът на американските доставки понижават до към 80%, а през май 2019 година - до 38%.

В същото време Китай понижи условията за импорт на плодове от страните сътрудници по самодейност „ Един пояс и един път”, което направи допустимо увеличението на износа на череши към Китай от страни като Узбекистан. През май предходната година, доставките на череши от тази страна бяха нулеви, само че през май тази година те възлизат на съвсем 50% от всички доставки. В същото време цената на кг узбекски череши е два пъти по-ниска от цената на американската - 80 юана по отношение на 160 юана.

В Китай черешата се явява деликатес и един от най-популярните внасяни артикули. Според "Ройтерс ", китайците изключително ценят американските череши поради огромните размери и наслада. Заможните хора в КНР и представителите на междинната класа на фона на възходящите приходи са били подготвени да я купуват, макар покачването на цената.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР