Както обикновено, по коледните и новогодишните празници винаги има по

...
Както обикновено, по коледните и новогодишните празници винаги има по
Коментари Харесай

Шенген ще гледаме през крива Либия

Както нормално, по коледните и новогодишните празници постоянно има по някоя доста сериозна вест, която или изплува на по-късен стадий, или не изплува въобще. Този път изплува – историята за либийския танкер " Бадр ", който макар две правосъдни решения в България се оказа със заменено име и отплавал отвън българската акватория.
Историята е повече от неуместна – поради спор кой на кого дължи едни пари (ама доста пари), корабът стои в пристанище Бургас от есента на 2017 година насам. И тъкмо преди поредицата от коледни празници, преди българският съд дефинитивно да разгласи обществено кой е прав – либийците, съгласно решението, на борда на кораба се качва частен правосъден реализатор, съпроводен от частни охранители, както и от представители на " Гранична полиция " и " Морска администрация ". Набързо екипажът е изпъден, има изказвания от страна на либийците, че са заплашвани с оръжие и че граничните служители на реда били " под командване " от страна на ЧСИ-то – съгласно " Биволъ " това е Тотко Колев.
Кой и защо спори – за над 9 млн. $, като претенцията към Либия от българска страна е на " Булгаргеомин ЛТД ". Името съответствува с държавна компания от предходния режим – " Булгаргеомин ". Дали обаче двете имат нещо общо – юридическа последователност да вземем за пример? И по-важното – КОЙ съумява да накара " Гранична полиция " да се задейства по подобен метод при още течащо дело? Явно ТОЙ е схванал, че съдът няма да реши както му се желае...
Скандалът е величествен, тъй като в този момент Либия ни упреква в пиратство. Тепърва ще има и продължение – съгласно журналиста Георги Милков танкерът е бил застрахован в Lloyds, най-известната в света компания що се отнася до морско право. Едва ли ей по този начин британците ще оставят нещата, щом става въпрос за милиони.
Дотук страната мълчи, единствено транспортният министър Росен Желязков взе да изяснява по какъв начин това си било частно-правен спор. Само че не е, щом " Гранична полиция " и " Морска администрация” се намесват при течащо правосъдно дело. А в случай че в действителност показаните документи за изземване на кораба и слагането му под панамски байрак са подправени, тогава страната се трансформира в съизвършител в пиратство.
Къде в този момент е Бойко Борисов да изясни какъв брой са сигурни границите ни? А Цветан Цветанов няма ли да се изкаже по какъв начин сме изпълнили всички официални критерии, с цел да влезем в Шенген? Преводът на думата " официално " от британски е " публично ". Само че на български език тя има и значение на нещо, пред което няма спънки, само че още не се е случило напълно по открития ред. И този колорит е извънредно натрапващ се в тази ситуация. Защото другояче знаем да приказваме каква страна е Либия, какво господства там, само че нашата страна бързо се приравни с нея.
България официално е член на Европейски Съюз, само че на процедура не е. България не желае да извършва своите отговорности като член на Европейски Съюз, когато не ни отърват – и на ръководещи, и на съпротива. Затова и България не я пускат в Шенген – тъй като такива работи като с либийския танкер ясно демонстрират по какъв начин и официално, и на процедура първият закон, властващ в България, е този на мутрите – каквото желая, си е мое.
И да не забравяме – КОЙ стои зад това нещо, наречено " Булгаргеомин "? Нека отговори някой формален представител на страната. Защото щом " Гранична полиция " и " Морска администрация " по този начин бързо му извършват капризите, очевидно е няКОЙ с доста огромно въздействие. Такъв, който смята, че законите са единствено за другите.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР