Както обикновено, по-късничко вечерта и доста апокрифно в информационния поток

...
Както обикновено, по-късничко вечерта и доста апокрифно в информационния поток
Коментари Харесай

Май се съгласихме тихомълком Газпром да ни вдигне цената

Както нормално, по-късничко вечерта и много апокрифно в осведомителния поток мина една много фундаментална вест – тази за цената на съветския газ, който е главният енергоизточник за България. Новината е разследване на сделката сред Европейска комисия и " Газпром " да има предоговаряне, тъй като години наред съветската компания е налагала монопол и повишени цени на пазари в Източна Европа, в това число и в България.
Според публично известие на " Булгаргаз ", съветският енергиен монополист " Газпром " е направил оферти при какви условия може да има смяна на цената, на която ни продава синьо гориво. На каква тъкмо цена продава съветската компания знаят малко на брой – постоянно, при въпроси от медиите, " Булгаргаз " показват цената, която в последна сметка показват пред КЕВР. От 1 октомври тази година до 1 януари следващата година приказваме за 456,65 лв. на 1000 куб. метра газ или 43,28 лева./MWh , само че без тук да влизат цената за достъп, акцизът и Данък добавена стойност . Втората мерна единица е за заплащане на газа се употребява в Европейския съюз и в действителност отразява качеството на продукта, до момента в който първата отразява количеството и се употребява главно от Русия, въпреки че не е изоставена и от Европейски Съюз. Кубичните метри от съветска позиция обаче са разнообразни от европейската – тъй като " Газпром " мери при друга температура на газа и надлежно съветският стандарт е друг от европейския. А, както добре знаем от уроците по физика, при награвяне газът се уголемява, при охлаждане се свива. Сами можете да се сетите при каква температура мерят от Кремъл – по-висока или по-ниска.
И тъкмо във връзка с цената идва забавното. В момента, като гледаме формалните цифри, цената на " Булгаргаз " е по-ниска от цените на газовите фючърси, търгувани в холандския хъб TTF. Нарочно показвам този хъб, защото в известието на " Булгаргаз " за предоговарянето категорично е посочен и TTF. В най-големия европейски газов хъб – австрийския " „ Баумгартен ", цените са сходни, като и в двата случая приказваме за търговия на 1 октомври. Или казано в цифри – сред малко над 26 и малко над 27 евро за MWh, като това са цени за доставки на газ през ноември . Ако ги преобърнем в левове, излиза към 55 лв. на MWh . С други думи – повече от цената, оповестена от " Булгаргаз ", без да броим акцизът и Данък добавена стойност. А за какво цената на " Булгаргаз " е без данък и Данък добавена стойност – на това отговор има, колкото има отговор и какво тъкмо написа в контракта с " Газпром ". Търговска загадка, дрън-дрън...
Та излиза, че " Булгаргаз " се съгласява в даден миг – предстоящ или не толкоз, " Газпром " да предоговори цената " в случай че цената не отразява смяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или смяната на цените на газа в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа "! И руснаците ще я предоговорят - само че! Защото 55 е повече от 43 (без данък и ДДС)! Честотата на преразглеждане е един път на всеки две години, както и изключително право на преразглеждане на всеки пет години.
И тук към този момент би трябвало да приказваме за волята. Къде остава монополното състояние на " Газпром ", открито от Брюксел? Защо българската страна нищо не споделя за " надписването " в предходни интервали и надлежно не приказва за отплата? Отговорът го знае всеки – даже комунистическите тролове.
За похлупак в предложенията на " Газпром ", с които " Булгаргаз " се съгласява, има и още нео значимо – опция да се промени точката на достъп, а това е значимо, защото въздейства на цената. И какво четем – може точката на достъп да е не Негру Вода т.е. Румъния, а Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия. Защо не се приказва нищо за точка в Турция – нали сякаш Негово Слънчайшо Премиерство Бойко Борисов по този начин направи след визитата си в Москва тази година, че да идва газ от " Турски поток "? Ще идва очевидно, но различен път...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР