Както обеща, американският президент Доналд Тръмп повиши митата на китайските

...
Както обеща, американският президент Доналд Тръмп повиши митата на китайските
Коментари Харесай

Тръмп вдигна митата до 25%, Китай ще отвърне на удара

Както даде обещание, американският президент Доналд Тръмп увеличи митата на китайските артикули тъкмо в среднощ американско или 7 ч. сутринта българско време. Засегнати са над 5700 категории артикули.

Стоките, които преди този момент са напуснали китайските пристанища и летища, ще бъдат обложени с мита от 10%. Всички останали - с 25%.

Най-тежко ще пострада секторът на производството и износа на рутери, модеми и предавателни устройства - промишленост за общо 20 милиарда $ в Китай. Ще бъде наранена и търговията с мебели, прахосмукачки, авточасти, осветяване, строителни материали.

Новият удар беше нанесен в разгара на договарянията за слагане на завършек на комерсиалната война сред двете най-големи международни стопански системи. Китайският вицепремиер Лиу Хе, комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизер и американският министър на финансите Стивън Мнучин проведоха 90-минутен диалог през вчерашния ден и се очакваше да възобновят договарянията през днешния ден.

Днешното нарастване беше планувано за началото на годината, само че беше отлагано на два пъти поради опитите да се реализира трайно споразумяване на комерсиалните връзки.

Китай отговори, че “дълбоко съжалява " за този ход, само че ще би трябвало да предприеме " нужните ограничения за противопоставяне ". " Надяваме се, че Съединени американски щати и китайската страна ще работят дружно... за разрешаване на съществуващите проблеми посредством съдействие и съвещания ", се споделя в изказване на китайското министерство.

Опасенията са, че комерсиалната война сред най-големите играчи ще се отрази отрицателно на цялата международна стопанска система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР