Както навсякъде по света, коронавирусната пандемия промени драматично и пазара

...
Както навсякъде по света, коронавирусната пандемия промени драматично и пазара
Коментари Харесай

За пръв път офисите в София се изпразват по-бързо от наемането им

Както на всички места по света, коронавирусната пандемия промени трагично и пазара на офиси в София. За първи път в актуалната история на столицата спадът в търсенето докара до негативно чисто асимилиране на офис площи, каквото не е имало и по време на икономическата рецесия през 2009 - 2010 година Това значи, че броят на наетите офиси е по-малък като повърхност от броя на излезлите на пазара и новонаетите. Данните са на консултантската компания за бизнес парцели MBL, чийто разбор се поддържа и от други участници на пазара.

Безспорната причина за това е Covd-кризата, налагането на новия модел на работа от у дома и спадналите доходи за част от фирмите, разяснява пред Mediapool Асен Лисев, шеф на компанията MBL, която до наскоро б представител на най-голямата консултантска компания в света при бизнес парцелите CBRE.

През третото тримесечие на годината в употреба са въведени 8000 кв.м офис площи, а чистото асимилиране възлезе на минус 15 000 кв.м, отбелязвайки спад от 45 000 кв.м по отношение на същия интервал на 2019 година, демонстрират данните на MBL.

В резултат делът на свободните офис площи в София към този момент е двуцифрен - 10.8%, като чакаме да продължи да нараства, сподели Асен Лисев. Той уточни, че през третото тримесечие са подписани покупко-продажби за наем за 14 500 кв.м.

Несигурността на пазара е реалност, както и освобождението на офис площи, сподели Красимир Димитров, шеф на " Соурс риъл естейт " пред Mediapool. По думите му това прави наемодателите извънредно гъвкави и към 90 на 100 от тях са подготвени да предоговарят изискванията - цена на наема и периоди. В резултат към този момент се подписват краткосрочни контракти - за 6 месеца или година - нещо немислимо допреди година, когато офис пазарът беляза взрив главно поради IT бранша. Тогава договорите за наемане на офис нормално бяха три или пет годишни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР