Както може да се очаква, лансираните през последните 2 години

...
Както може да се очаква, лансираните през последните 2 години
Коментари Харесай

Jaguar XF 2.5d AWD: Дизелът все още няма равен

Както може да се чака, лансираните през последните 2 години F-Pace, I-Pace и E-Pace насочиха вниманието на публиката главно към SUV-гамата на марката. Аз, обаче, проследявам историята на Jaguar от по-дълго време, с цел да зная, че в основата й бе гама от шикозни, красиви и динамични седани, които могат да се проследят чак доникъде на 30-те години на предишния век.

Jaguar XF 2.5d AWD, ключовете за който бяха три дни в джоба ми, сигурно залага на огромна част от атрибутите на своите славни прародители. Това е страховит автомобил, който постоянно е бил опция на обичайните играчи, които преобладават този клас - Audi A6, BMW Серия 5 и Mercedes E-Class. Няма да ги съпоставям, тъй като повода да погледна към Jag е друга: страхотният му дизел и това, че ми писна отвред да ме заливат всевъзможни SUV-ове. Не споделям, че ни ги одобрявам, просто класиката си е класика, въпреки седанът непрекъснато да отстъпва позиции в изгода точно на упоменатите SUV-модели.

През годините постоянно съм вярвал, че човек, кадърен да отдели най-малко 100 000 лв. за автомобил, не се интересува изключително от разхода на гориво. Но съм бъркал. Разбирам го от мой непосредствен, при който ходя на посетители с Audi A7 55 TFSI. Той е извънредно впечатлен от автомобила, аз също, само че с едно огромно изключени: разход на автомагистрала от малко над 11 л/100 км е прекомерно висок.

В същото време Иван, който е горделив притежател на Lexus GS450h, приказва с нескрита горделивост и обич за своя автомобил, който харчи към 7,5 л/100 км. Иван няма проблем с парите, само че ми демонстрира, че хората със средства не са наложително под общ знаменател, под който обичайно ги слагаме у нас. Той се кефи на ниския разход.

Същото върша и аз, само че с дизелов автомобил. Той не може да се мери с динамичността на Lexus-а с неговия 3,5-литров V6 бензинов мотор, подпомаган от елeктромотор. Той, допълнен от батерията (NiMH), тежи 1865 кг, до момента в който моят Jaguar със задвижване на четирите колела е „ само” 1740 кг.

Сравнението е по един и същи маршрут: София – Видин и назад, като към този момент загатнах, че Lexus GS450h може да се похвали със 7,5 л/100 км. Но хибридите са може би най-слабото звено в електрификацията на колите, а дизелът към момента е без конкуренция, когато стане дума за дълъг пробег и невисок разход.

С Jaguar XF 2.5 AWD реализирам разход от 5,6 л/100 км посока Видин, без да напрягам, защото бях много изтощен. В противоположната посока, без дете на борда, качвам до 6,4 л/100 км, като и в двата случая не върша безусловно нищо в опит да видя какъв брой може да вдигне, нито съм изключвал климатика и съм се движил със 70 км/ч, с цел да снижа оптимално разхода. При едно умерено шофиране, по доста разнороден маршрут и терен, този автомобил ми се отблагодари със междинни 6,0 л/100 км дизел за към 460 км, което е впечатляващо за размерите и тежестта на колата.

Бързам да разсея едно подозрение: обозначението 2.5 AWD върху задния похлупак не значи, че под предния е инсталиран 2,5-литров мотор, а 2,0-литров с 4 цилиндъра, турбина и 240 к.с. Британците са решили да употребяват цифрата 2.5, с цел да разграничат мотора от по-маломощната версия на същия със 180 к.с. Със сигурност не е от най-динамичните, само че 500 Нм радват душата, когато изпреварвате. Работи взаимно с 8-степенен автоматик от ZF, който е отлично калибриран към мотора.

KIA Ceed продължава да е основа на триумфа (тест драйв)

Х-Factor: тимът на Opel за SUV шлагери (тест драйв)

ГоляМ(5) кеф. Тестваме BMW M5, М4 и М2 на „ Серес” (тест драйв)

Игра на тронове: Mercedes-Benz S560 4Matic L (тест драйв)

Не съм се юркал в завои, само че 4х4 задвижването му радва в дъждовното лято. Стандартно интелигентната AWD система задвижва задните колела, само че при ниски равнища на сцепление трансферира до 50% от въртящия миг към предната ос. Технологията се задейства при неприятни пътни условия и при загуба на сцепление на задните гуми. Благодарение на системата за задвижване на четирите колела съединителят съумява да разпознае авансово склонността на гумите да пребоксуват и компенсира тази заплаха още преди нейното проявяване. Това не значи, че присъщото недозавиване е обезвредено.

Приликите с дребния ХЕ са съзнателно търсени. Това нещо е издигнато в фетиш от Audi, които потвърдиха, че в повторенията не съществуват граници. Същото може да се каже и за BMW. От друга страна в премиум сегмента от междинния клас постоянно е властвал консерватизъм в дизайнерско отношение. Достатъчно е да забележим развиването на Серия 5, чийто последни две генерации е мъчно да разпознаем, с цел да не диря косури в приликите сред XF и XE. Аз постоянно съм изпитвал благосклонности към английския седан, защото той е една от другите възможности на безспорните доминатори в класа.

Ситуацията в интериора ми е добре позната. Заобиколен сте от кожа и метал, а евентуално е ненужно да споделям, че това подсигурява премиум лъчение, както при очен контакт, по този начин и на досег. С натискането на старт бутона (който пулсира в червено), вентилационните отвори се завъртат и отварят, като атракцията добавя преносимият въртящ се регулатор, наименуван Drive Selector, който от край време замества обичайния скоростен лост. Боравенето със сензорния екран не е от най-интуитивните, а E-Class и новата А6 безусловно блестят с оформлението на арматурното табло, което тук е по-консервативно. Отзад има премного място в региона на краката, а размерът от 540 литра на багажника обезпечава нужната доза деловитост, когато се наложи да возиш детето на бабина градина за месец.

Jaguar в никакъв случай не е могъл да се мери по продажби с трите немски лимузини, само че за сметка на това и този Jag остава за хора, които желаят да се резличават. По допустимо най-луксозния метод. А това, че дизелът към този момент е отлъчен в Западна Европа, е неточност. Този е страховит.

Технически характерности:

Jaguar XF 2,5d AWD

Размери

Дължина, мм: 4954

Широчина, мм: 1987

Височина, мм: 1457

Колесна база, мм: 2960

Собствено тегло, кг: 1740

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1999

Макс. мощ, к.с. при об./мин: 240 при 4000

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 500 при 1500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 245

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,5

Среден разход, л/100 км: 5,5

Вредни излъчвания СО2, г/км: 144

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 103 350

Ювелирна направа за Peugeot 308 GTi (тест драйв)

BMW 530d Touring xDrive: Ефективна динамичност (тест драйв)

В гонене на светкавици с Opel Insignia GSi (тест драйв)

Range Rover Sport желае наградата „ Най-многофункционален всъдеход” (тест драйв)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР