Както може би е добре известно на всички, епидемията от

...
Както може би е добре известно на всички, епидемията от
Коментари Харесай

Юридически съвети - какво се променя с администрацията при спряна работа на съда

Както може би е добре известно на всички, епидемията от ковид удари и правосъдната система като контролираща работата на администрацията. Спрени бяха редица периоди по време на изключителното състояние в България, което ще продължи до 13 април към днешна дата, само че е доста евентуално да се удължи.
Какво следва да вършим, в случай че ни се постанова да си имаме работа с администрацията под формата на документи или с правораздаването ни като цяло? В долните редове специалисти са разгледали няколко разнообразни административни обстановки, подбудени от изключителното състояние и ги проучват от правна позиция.
Във връзка с оповестеното с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година (обн. Дъждовни води, изв. бр. 22/ 13.03.2020 г.) изключително състояние, целящо попречване на разпространяването и предотвратяване от болестта с ковид COVID-19, в Дъждовни води бр. 28 от 24 март 2020 година, беше обнародван Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година (ЗМДВИП). Законът влиза в действие считано от 13 март 2020 година, като се изключи член 5, § 3, § 12, § 25 – 31, § 41, § 49 и § 51, които влизат в действие от деня на обнародването на закона в " Държавен вестник ", и се ползва до анулация на изключителното състояние. ЗМДВИП урежда публичните връзки по отношение на предотвратяване, ограничение и превъзмогване последствията от разпространяването на коронавирусната зараза (COVID 19) за интервала на оповестеното изключително състояние.
Предвидените в закона ограничения имат друг темперамент.
С член 2 от закона се основава правна опция министърът на опазването на здравето да вкарва краткотрайни ограничения и ограничавания за отбрана на живота и здравето на хората при изключителни обстановки, избрани в Закона за здравето и в други настоящи закони (например по Закона за отбрана при бедствия). Наложените понастоящем насилствени административни ограничения и ограничавания основават усложнения за жителите и организациите във всички сфери на публичния живот, в това число при даване на административни услуги от общините, страната, лицата, осъществяващи обществени функционалности и организациите, предоставящи публични услуги.
Обнародваният в Дъждовни води бр. 28 от 24 март 2020 година ЗМДВИП не планува прекратяване на активността на държавните и общински органи. В осъществяване на правилото на непрекъсваемост на активността на публичните служби Законът не планува прекратяване на административно обслужване на частноправни субекти – дейностите по даване на административни услуги и по издаване на административни актове. В изискванията на въведеното изключително състояние държавните и общински органи, както и организациите, предоставящи публични услуги са длъжни да извършват пълномощията си по настоящите закони, при съблюдаване на краткотрайните ограничения и ограничавания, въведени от министъра на опазването на здравето на съображение член 2 от закона.
Всички публични служби (държавни и общински органи, лицата, осъществяващи обществени функционалности и организациите, предоставящи публични услуги) са длъжни да продължат да извършват функционалностите и пълномощията си, планувани в настоящите закони, като преценяват активността си с ограниченията и рестриктивните мерки по ЗМДВИП, без да позволяват основаването на спомагателни и несъразмерни спънки за практикуване на правата на жителите и организациите.
По-долу са прегледани ограниченията по член 3 и член 4 ЗМДВИП за отбрана на законните права и ползи на частноправните субекти в подтекста на производствата по издаване на административни актове, както и упражняването на правото на отбрана по висящи правосъдни производства по оборване на административни актове и по изпълнителни производства пред органа по осъществяване по реда на Административнопроцесуален кодекс. Дадените образци са от региона на устройството на територията и строителството.
1. Относно процесуалните периоди по висящи административни каузи.
Съгласно член 3, т. 1 ЗМДВИП, за времето от 13 март 2020 година до анулацията на изключителното състояние, стопират да текат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства, като се изключи периодите по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с ограничения за насила.
На това съображение, считано от 13 март, са спрели да текат всички процесуални периоди по висящите правосъдни административни каузи, формирани по Административнопроцесуален кодекс, както и всички изпълнителни производства пред органа по осъществяването по Административнопроцесуален кодекс. Например – срокът по член 158, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс за премахване на нередовности в подадената тъжба, срокът по член 163, алинея 2 Административнопроцесуален кодекс за подаване на отговор против постъпилата тъжба или митинг, периодите, указани от съда за събиране на други доказателства по член 163, алинея 3 Административнопроцесуален кодекс, периодите за обжалване на определенията, разпорежданията и решенията на съда и други Разпоредбата предотвратява неподходящите последствия за страните по делото, които биха настъпили при неизпълнението на напътствията на съда или при пропускане на преклузивните периоди за обжалване на правосъдните актове. По този метод страните в правосъдното произвеждане ще имат опция да подхващат нужните процесуални дейности след анулацията на изключителното състояние.
2. Относно периодите за обжалване на административни актове.
Съгласно член 3, т. 2 ЗМДВИП, за времето от 13 март 2020 година до анулацията на изключителното състояние, стопират да текат " давностните и други периоди, планувани в нормативни актове, с приключването на които се погасяват или приключват права или се пораждат отговорности за частноправните субекти, като се изключи периодите по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушавания и санкции ". На това съображение стопират да текат периодите за обжалване на самостоятелни и общи административни актове " с приключването на които се погасяват или приключват права или се пораждат отговорности за частноправните субекти ".
Правилото на член 3, т. 2 ЗМДВИП се ползва, както във връзка с периоди за обжалване на административните актове, които са почнали да текат преди 13 март 2020 година, по този начин и във връзка с периодите за обжалване на актовете, постановени след тази дата. Ако срокът за обжалване е почнал да тече преди 13 март 2020 година и не е изминал към тази дата, след анулацията на изключителното състояние правото на тъжба може да бъде упражнено в оставащите дни от периода . Например, в случай че на 10-ти март 2020 г. е почнал да тече 14-дневен период за обжалване на самостоятелен административен акт, същият е спрял на 13-ти март и ще изтече 11 дни след анулацията на изключителното състояние.
По време на въведеното изключително състояние, на съображение член 3, т. 2 ЗМДВИП не текат периодите за обжалване на административни актове , постановени в същия интервал, даже и да е осъществено годно съобщаване по ред, открит в закон. Например,, обявен по реда на член 129, алинея 1 Закон за устройство на територията посредством съобщение в Държавен вестник, обнародвано след 13-ти март 2020 година
За получателите на тези актове срокът за обжалване стартира да тече от деня, идващ датата на анулацията на изключителното състояние. До приключването на периодите за обжалване на актовете на администрацията, по реда посочен нагоре, същите не подлежат на осъществяване.
Специално внимание следва да бъде обърнато на случаите, в които са постановени така наречен " удобни " административни актове, които също подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуален кодекс.
Както бе посочено нагоре, по време на въведеното изключително състояние, активността на държавната и общинска администрация, както и на организациите, предоставящи публични услуги не се прекратява. При административното обслужване тези органи и организации оказват подпомагане на частноправните субекти по практикуване на техните права и при отбраната на законните им ползи, а постановените вследствие на тази активност актове, най-общо назоваваме " удобни " административни актове . Това са актове:
- по член 21, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс " на административен орган или на различен овластен със закон за това орган или организация, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и организациите, предоставящи публични услуги ", с който " се основават права " на обособени жители или организации.
- по член 21, алинея 2 Административнопроцесуален кодекс, с които " се заявяват или установяват към този момент зародили права или отговорности, когато волеизявлението е от голяма важност за признание, практикуване или погасяване на права или отговорности ".
- по член 21, алинея 3 Административнопроцесуален кодекс за издаване на " документ от голяма важност за признание, практикуване или погасяване на права или отговорности ".
В случаите, в които административните производства по издаването на посочените актове стартират по заявление на заинтригувано лице и се организират без присъединяване на други заинтригувани страни, с изключение на получателят на акта, т.е., в случай че със издадения акт не се визира правната сфера на други лица, с изключение на лицата, поискали издаването им, е безпричинно да се одобри, че тези актове " не са влезнали в действие ", защото въпреки, и обявени на заявителя, на съображение член 3, т. 2 ЗМДВИП за времето на изключителното състояние не тече срокът за обжалване, което е спънка за привеждането им в осъществяване.
Спирането на периодите за обжалване на административните актове, постановени по време на въведеното изключително състояние е за защита на законните права и ползи на жителите и организациите, защото същите търпят съществени ограничавания при упражняването на правата си заради наложените изключителни ограничения за попречване разпространяването на ковид Коронавирус 19. Затова няма спънки горните актове да служат за задачите, за които са издадени, т.е. да се смятат за влезнали в действие, в случай че са обявени по подобаващ ред на получателите им.
За въвеждане на сигурност в административните правни отношения административните органи могат на съображение член 90, алинея 2 т. 1 Административнопроцесуален кодекс да указват на заинтригуваните жители и организации, че имат право още със заявките за издаване на административни актове или на по-късен стадий от административното произвеждане, да изискат документално авансово осъществяване на акта. Този ред е използван да вземем за пример, при издаване на позволение за градеж, когато не са налице заинтригувани лица по член 149, алинея 2 Закон за устройство на територията, при одобрение на промени в капиталовите планове, въз основа на които към този момент се извършва строителство при изискванията на член 154 Закон за устройство на територията, в случай че е обезпечено нотариално заверено единодушие на заинтересуваните лица по член 149, алинея 2 Закон за устройство на територията, при издаването на виза по член 140 Закон за устройство на територията, при издаване на удостоверения за изпълнен " недодялан градеж " по член 181, алинея 2 Закон за устройство на територията и други
В ЗМДВИП няма експлицитна уредба по отношение на периодите за обжалване на административни актове, в които се съдържа предписание за предварителното им осъществяване, както и на административни актове с позволено по силата на закон авансово осъществяване. Следва да се има поради, че разпорежданията за допускане на авансово осъществяване могат да бъдат включвани в административния акт на две групи учредения:
а) когато това се постанова, с цел да се обезпечи животът или здравето на жителите, да се защитят изключително значими държавни или публични ползи, при заплаха, че може да бъде осуетено или съществено затруднено осъществяването на акта или в случай че от закъснението на осъществяването може да последва забележителна или мъчно поправима щета,
б) по искане на някоя от страните - в отбрана на изключително значим неин интерес.
В случаите по писмен знак " а ", когато предварителното осъществяване на акта е позволено в отбрана на публичните ползи, засегнатото лице има право да го апелира с искане до съда за прекъсването му. Жалбата не стопира осъществяването, в случай че съдът не постанови друго.
В същата обстановка се намират заинтригуваните лица, които са наранени от авансово осъществяване позволено по искане на някоя от страните (по писмен знак „ б “).
Следователно, без значение от това, че по общата наредба на член 3, т. 2 ЗМДВИП, срокът за обжалване на позволеното авансово осъществяване (чл. 60, алинея 5 АПК) също не тече, съдът е задължен да образува правосъдно произвеждане и да се произнесе по тъжба на засегнатото лице, когато същото е оспорило позволеното от административния орган или по силата на закона авансово осъществяване.
3. Относно периодите за осъществяване на инструкции на административните органи по формирани административни производства.
Съгласно член 3, т. 3 ЗМДВИП, за времето от 13 март 2020 година до анулацията на изключителното състояние, стопират да текат периодите за осъществяване на инструкции, дадени от административен орган на страни или участници в производства , като се изключи производствата по Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове;
Тази догадка се отнася за процедурните (инструктивните) периоди, в които участниците в административните производства са длъжни да изпълнят инструкции на административния орган. Спирането на тези процедурни периоди препятства постановяването на експлицитни или образуването на безмълвни отводи и резервира висящността на административното произвеждане, без значение от това дали е формирано по самодейност на административния орган или по искане на заинтригувано лице.
За времето на оповестеното изключително състояние периодите за изговаряне на административния орган не стопират да текат. В осъществяване на правилото за непрекъсваемост на административната активност,. Те имат право да отсрочат издаването на краен акт по формирано пред тях административно произвеждане единствено на съображение член 3, т. 3 ЗМДВИП, а точно – заради спрените периоди за осъществяване на напътствията, дадени на заинтригуваните страни. Тоест, за времето на оповестеното изключително състояние,.
Предвид експлицитната наредба на член 3а, алинея 1, т. 3 КСО, призната с § 5 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗМДВИП, за времето на изключителното състояние не се образуват безмълвни отводи за издаване на административни актове единствено по Кодекса за обществено обезпечаване. Следователно, на съображение член 3, т. 2 ЗМДВИП, във всички останали случаи, при неспазване на периода за изговаряне от страна на административния орган, се образува безмълвен отвод, срокът за обжалване на който стартира да тече от деня, идващ анулацията на изключителното състояние.
4. Относно удължаването на периода на деяние на така наречен " срочни " административни актове.
С член 4 ЗМДВИП се удължават с един месец, считано от деня на анулацията на изключителното състояние:
4.1. периодите, избрани в закон, отвън тези по член 3, които изтичат по време на изключителното състояние и са свързани с практикуване на права или осъществяване на отговорности на частноправни субекти.
На това съображение се удължават периодите за упражняването на права или за осъществяване на отговорности на частноправни субекти, планувани в разпореждания на общественото право и които са почнали да текат преди 13.03.2020 година В тази догадка попадат периоди, указани в закон, в които частноправните субекти са длъжни да подхващат избрани дейности пред способния административен орган, от които зависи законосъобразното практикуване на правата им. Например, на това съображение се удължава тримесечният период по член 153, алинея 4 Закон за устройство на територията за подаване на заявление за удължение на периода на деяние на издаденото позволение за градеж.
4.2. действието на административните актове, което е лимитирано със период и изтича по време на изключителното състояние.
На това съображение, за времето на изключителното състояние, се удължава действието на така наречен " срочни " административни актове, издадени по разрешителни, лицензионни, регистрационни и декларационни административноправни режими, чието деяние се приключва след приключването на избран в закон период. Нормата обгръща срочните административни актове, чието деяние изтича по време на въведеното изключително състояние.
Например, " губи правно деяние " в случаите по член 153, алинея 2 Закон за устройство на територията, решението за смяна на предназначението на земеделската земя " губи правно деяние " при изискванията на член 24, алинея 5 ЗОЗЗ, мнението по екологична оценка, което " губи правно деяние ", в случай че в период 5 години от влизането му в действие не е утвърден съответният проект или стратегия (чл. 88, алинея 6 ЗООС), решението по Оценка на въздействието върху околната среда " губи правно деяние ", в случай че в период 5 години от датата на издаването му не е почнал и други
Забележка: Казаното нагоре по отношение на периодите, които стопират да текат за времето на въведеното изключително състояние, не се отнася за периодите и производствата по определяне, обявление, внасяне, застраховане и събиране на отговорности за мита, налози, в това число и акцизи, наложителни осигурителни вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване, здравното обезпечаване, Учителския пенсионен фонд и фондовете за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване, държавни и общински такси и други обществени вземания, регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците, Закона за акцизите и данъчните хранилища, Закона за налог върху добавената стойност, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за налозите върху приходите на физическите лица, Закона за локалните налози и такси, Кодекса за обществено обезпечаване, Закона за здравното обезпечаване и Закона за хазарта , които на съображение § 49 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗМДВИП не се трансформират, с изключение на в случаите по § 25 – 31.
Автор: юрист Валентина Бакалова и екип на адвокатско сдружение " Бакалова и Дамянов "
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 март "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР