Kакто милиони други хора по света Джошуа Липинер знае добре

...
Kакто милиони други хора по света Джошуа Липинер знае добре
Коментари Харесай

Човекът, който направи пари от максимата „Времето е пари!”

Kакто милиони други хора по света Джошуа Липинер знае добре максимата, че времето е пари. Затова, всяка заран щом се разсъни, той стартира да мисли по какъв начин да помогне на хората да пестят време. И дружно с тази благородна задача, заработва пари. Но първоначално и преди всичко до ден сегашен си остава пристрастеността към усъвършенстването на всяко поле на изява на неефективността. „ Това е необятна територия, на хората за толкоз доста неща не им доближава време ”, споделя Липинер.

Първите стъпки в борбата с неефективността той направил още в гимназията, когато създал лична стратегия за подготовка за постъпване в лицей. Когато станал на 20 година Липинер основал бърз и комфортен уебсайт за намиране на евтини самолетни билети, откакто преди този момент не съумял да откри задоволително комфортно проведени данни по този въпрос в мрежата.

Липинер основал първата си компания през 1998 година, няколко месеца откакто приключил университета в щата Пенсилвания със компетентност „ Математика ”. Още до момента в който приключвал дипломирането си, той получил предложение за работа от компанията Anderson Consulting, с ангажимента, че договорът му за наемане ще влезе в действие 5 месеца след приемане на дипломата.

За да не бездейства до тогава, Липинер приел краткотрайно предложение за работа в маркетинговата компания CLT. Точно там, той бързо разкрил, че на предприемачите и бизнесмените ужасно им липсва ефикасен инструмент за проучване на пазарите. Липинер отделил две седмици за проучване на казуса в елементи и основал бизнес проект за нова система, която да мери удовлетвореността на потребителите. Впоследствие тя става известна като cPulse. Липинер основал този бизнес като поделение в портфолиото на CLT и се отказал от работата в Anderson Consulting.

По-късно CLT продала cPulse, а 25% акции, които държал Липинер му донесли по негово лично самопризнание първите стотици хиляди долари.

След известно време Липинер се озовал на управителен пост в компания за онлайн търговия. Но не заразял търсенето на „ неефективности ”, които да поправи. Така му хрумнала концепцията за интернет търсачката за евтини самолетни билети. Тогава почнал да бомбардира с електронни писма десетки притежатели на подобаващи адреси в мрежата с молба да му продадат домейн или да одобряват партньорство от негова страна.

Сред многочислените отводи, които получил, бил и този на притежател на уеб страницата Lowfares.com на Бахамите. Вместо да се обезсърчи, Липинер незабавно си направил сметката, че скоро му следва отмора на островите и повторил молбата си – този път за персонална среща. Там се наложило четири дни да увещава притежателя на уеб страницата, до момента в който най-после постигнал своето – платил десетки хиляди $, само че към този момент имал Lowfares. com.

Отначало уеб сайтът единствено пренасочвал посетителите към други уеб сайтове, продаващи билети, а Липинер получавал сред 8 и 12 $ за всяко продадено място. Така почнал месечно да печели по $10 000-12 000. И този триумф единствено го амбицирал още повече. Напуснал работа и преработил напълно уеб страницата си, като го трансформирал в сервис за съпоставяне на цените на билетите. Променил и бизнес модела си на облага: вместо фиксирата ставка за всеки платен билен, Lowfares.com почнал да получава по по $0,2-0,3 за всяко пренасочване към уебсайт на търговец. Така за три години облагата му повишена пет пъти. През 2007 година той продал уеб страницата за няколко милиона $.

По материали от непознатия щемпел

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР