Както казват бабите по селата, няма нищо по-вкусно от ястията,

...
Както казват бабите по селата, няма нищо по-вкусно от ястията,
Коментари Харесай

Съвети при готвенето в гювеч

Както споделят бабите по селата, няма нищо по-вкусно от ястията, приготвени в гювеч, а самото готвене в него е толкоз елементарно, че и най-неопитните девойки биха се справили с него. Все отново, въпреки в действителност елементарно и извънредно вкусно, готвенето в гювеч изисква и някой съществени знания. Ето кои са те:

1. На първо място, доста е значимо да знаете, че гювеч в никакъв случай не се поставя в авансово загрята фурна. Първо го напълнете с това, което сте замислили да готвите, след това го поставете във фурната и едвам тогава я включете. В противоположен случай съдът би се спукал. Много евентуално е същото да се случи и в случай че поставите парещ гювеч върху кухненски плот, който преди малко е почистен или по друга причина е влажен. Използвайте за тази цел суха дървена дъска.

2. Независимо дали ще готвите месо, риба, зеленчуци или варива в гювеча, имайте поради, че с цел да станат вкусни те, то те би трябвало да се пекат на доста слаб огън. След като сте пъхнали гювеча във фурната, я пуснете на към 200 градуса, с цел да може ястието да тръгне да се готви и след към 30-40 мин намалете фурната на към 150- 170 градуса. Температурата зависи както от типа на самото ядене, по този начин и от това за какъв брой време планирате да го печете. Има безчет предписания, в които ястията в гювеч се пекат цяла нощ. За да можете през това време да спите умерено, проверете дали в гювеча има задоволително течност и намалете фурната на не повече от 150 градуса.

 Гювеч Снимка: Росица Петрова

3. При готвенето в гювеч на по-тлъсто месо не се постанова да употребявате никаква спомагателна лой. По време на готвенето месото ще пусне задоволително. Хем по-малко старания, хем по-здравословно.

4. Извадете гювеча от фурната малко преди ястието да има напълно подготвен тип, тъй като даже изваден от фурната, съдът ще отделя доста топлота и готвенето ще продължи най-малко 5- 15 минути според на какъв брой градуса е била включена фурната.

5. Глинените съдове попиват ароматите в себе си и е значимо, в случай че приготвяте риба, да употребявате обособен гювеч. Именно заради попиването на ароматите от съда, той не се измива с веро, а единствено с топла вода, към която можете да добавите и сода. Ако измиването ви се коства прекомерно мъчно, то оставете гювеча наквасен с вода за няколко часа. В никакъв случай не го измивайте с препарати, в случай че не желаете при идващото ви готвене, ястията да миришат на тях.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР