Както казва Гордън Рамзи, за яйцата по бенедиктски най-важен е

...
Както казва Гордън Рамзи, за яйцата по бенедиктски най-важен е
Коментари Харесай

Яйца Бенедикт с аспержи и сос Оландез


Както споделя Гордън Рамзи, за яйцата по бенедиктски най-съществен е сосът " Оландез ". А за него най-важно е да имате самообладание, мощна ръка и телена бъркалка.

 

Необходимите артикули: 

2 филии изгорял ръжен самун
1 връзка аспержи
2 яйца
2 жълтъка
½ пакетче масло
1 с.л. оцет + 1/2 ч.л. лимонен сок
сол

 

Но първо аспержите. Ако са тънички, няма потребност да ги белите. Просто отрежете 1-2 см от края им и ги задушете на пара за 15-20 минути и отделете настрани.

Следва сосът. Жълтъците изсипете в железна купа и им прибавете 1 ч.л. оцет. В този миг следва да сложите купата над вряща вода, като не допускате контакт с нея, тъй като яйцата не трябва да се сготвят. Аз употребявам още врялата вода в тенджерата с аспержите. Просто обръщам капака, който е стъклен и парещ, и поставям купата върху него. И стартира бъркането. В началото разбивайте единствено жълтъците. После на тънка бликам прибавете стопеното топло, само че не вряло масло. След няколко минути пламенно бъркане сосът стартира да придобива консистенция на майонеза и тогава е моментът да спрете за секунда и да сложите дребна тенджерка с вода и 1 с.л. оцет на котлона. Продължете с бъркането на соса – подготвен е, когато след вдигнете бъркалката сместа се стича полутечна и не се разтваря незабавно в соса, а оставя ясни следи. Добавете сока на ½ лимон, сол на усет. Воала!

Този сос няма доста огромна резистентност и се употребява съвсем незабавно. В този миг водата в тенджерката ви ври и можете да разчупите едно яйце от ниско в нея. След две минути яйцето е в приятно бяло покривало и наподобява на топка моцарела. Извадете го с дупчена лъжица и го оставете да се отцеди.

Сглобете ястието и сервирайте незабавно: препечена филия ръжен самун, аспержи, яйцето, залято със соса " Оландез ". Бон апети!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР