Както и останалите подправки, така и кориандърът е достъпен целогодишно

...
Както и останалите подправки, така и кориандърът е достъпен целогодишно
Коментари Харесай

Кориандър

Както и останалите подправки, по този начин и кориандърът е наличен целогодишно по магазините, доставяйки ни отчетливият си мирис, напомнящ цитрусови кори и култивиран чай.

Плодът на растението кориандър се състои от две семки, които като се изсушат, се трансформират в парченцата, които използваме за фалшификация. Когато са сурови семената са жълто-кафеви на цвят с надлъжни линии. Кориандърът се продава на цели зърна или под формата на прахуляк.

История на кориандъра

Кориандърт се смята и за фалшификация, и за билка, защото и семената, и листата му се употребяват за добавяне на спомагателен мирис на ястията. Пресните листа са по-познати като силантро и имат доста мощна аналогия с италианската фалшификация магданоз. Но това не е учудващо, защото и двете са от един и същи растителен тип - Umbelliferae.

Името кориандър произлиза от гръцката дума koris, която безусловно значи буболечка. Може би е заслужил това название заради миризливия си мирис, който има когато не е узрял. Латинското му име е Coriandrum sativum.

Кориандърът се употребява като фалшификация още от 5000 прочие Хр., което го прави една от най-старите употребявани в света подправки. За татковина на кориандъра се считат районите в Централния Изток и Средиземноморието, а в азиатските страни е прочут от хиляди години.

Днес страните, произвеждащи кориандър в комерсиални количества са Руската федерация, Индия, Мароко и Холандия. Листата на това растение, наречени силантро, са водеща фалшификация в кулинарните обичаи на Латинска Америка, Индия и Китай.

 Семена кориандър

Състав на кориандъра

Плодовете на растението съдържат от 1 до 3% етерично масло, чиято основна съставна част е алкохола линалоол, с помощта на който се усеща характерния мирис на кориандъра. В него се съдържат още до 20% тлъсто масло, до 17% белтъчини и дребни количества алкалоиди. В кориандъра са открити известни количества кумарини и флавоноиди. Кориандърът е добър източник на диетични фибри, желязо, магнезий и манган.

Избор и предпазване на кориандър

• Пресните листа кориандър (силантро) би трябвало да наподобяват свежи, да са мрачно зелени на цвят, без следи от жълти или кафеви петна;

• Когато имате опция купувайте цели зърна кориандър, защото стритите на прахуляк ще изгубят по-бързо аромата си;

• Зърната или прахът кориандър би трябвало да се съхранява в стъклен съд с похлупак, на хладно, мрачно и изсъхнало място;

• Силантрото може да бъде замразено и по-късно да бъде употребявано за супи.

 предписания с кориандър

Кулинарна приложимост на кориандър

В кулинарията се употребяват цялата наземната част и плодовете на растението. Подобно на магданоза, зелената част на кориандъра се употребява като съществена съставна част на салати и разнообразни месни блюда в кухните на народите, които населяват Мароко, Тунис, Източна Европа, Индия, Северна и Латинска Америка.

В качеството си на фалшификация сушените плодове на кориандъра се употребяват леко запечени, само че без лой, като по този метод не изгубват своя присъщ аромат. Зърната от кориандър се поставят при започване на подготвяне на ястието.

В кухнята на европейските нации плодчетата на кориандър служат за овкусяване на маринати в композиция с бахар, карамфил и дафинов лист. Използват се и при подготвяне на ястия от овнешко месо, а с цел да получат по-силен мирис се комбинират с риган, лук, чесън и черен пипер. Кориандърът се употребява и за овкусяване на къри.

• В тенджера на ниска температура смесете ванилено соево мляко, мед, кориандър и канела и ще получите чудесна топла напитка.

• Можете да си извършите здравословно спаначено соте, като към него добавите свеж чесън и кориандър.

• Добавете кориандър към супите и печените произведения.

• Използвайте кориандър когато вършиме бульона, с който ще задушавате рибата.

• Прибавяйки на палачинките или на вафлите кориандър, ще им придаде същински източен привкус.

 Зрънца кориандър

Ползи от кориандъра

Зърната на кориандър имат забележителна известност на поддържащи здравословното ни положение сътрудници. В някои елементи на Европа, той се счита за обичайно „ анти-диабетично ” растение, а в някои елементи на Индия той е уважаван поради анти-възпалителните си свойства. В Съединени американски щати с помощта на неотдавна извършени проучвания той е почитан като фалшификация, имаща понижаващ равнищата на холестерола резултат. Кориандърът е съсредоточена на фитонутриенти фалшификация.

Много от гореизброените резултати на кориандъра могат да бъдат приписани на изключителното му фитонутриентно наличие и на съдържащите се в него съединения на дейни фенолни киселини.

Кориандърът работи защитно против салмонела.

Плодовете на кориандъра подтикват работата на храносмилателната система, работят апетитовъзбуждащо и спазмолитично. Имат и известно отхрачващо деяние.

Най-често кориандър се употребява като газогонно средство, при мързеливи вътрешности, запек и липса на вкус. Доказано е, че кориандърът оказва помощ в лекуването на язви и гастрити. От семената му се подготвят болкоуспокояващи лекарства.

 Чай от кориандър

Чай от кориандър

Както към този момент споменахме кориандърът има доста изгоди за здравето, само че дано в този момент обърнем по-специално внимание и на чая от семената на кориандъра. Сега ще обогатим познанията ви за тази фалшификация, като кажем няколко положителни думи за напитката от нея.

Ползи от чай от кориандър:

Подпомага регенерирането на клетките и по-бързото справяне с кожните проблеми.

Спомага за по-лесното изглаждане на пъпки и други кожни недостатъци.

Действа добре при простуда и грип, подсилвайки имунната система. Чая от семена на кориандър е страхотна запарка в студените дни.

Действа антибактериално, като това влияние се усеща най-силно в устната празнина.

Полезен е в предварителната защита против анемия.

Съдейства за регулирането на менструални болки и неточен цикъл.

Чаят от семена на кориандър е едно благосъстояние на природата, което може да ви е потребно в доста обстановки.

Масло от кориандър

Нека да разгледаме някои от значимите изгоди за здравето от етеричното масло от кориандър в този момент.

Активира либидото

Етеричното масло от кориандър може да направи брачния ви живот божествен. Той възбужда и усилва либидото, както и лекува краткотрайна импотентност, фригидност, еректилни дисфункции и обща загуба на интерес към секса. Той подтиква избрани хормони, които задействат спящия Купидон във вас.

Облекчава конвулсии

Уморени ли сте от безкрайните конвулсии? Не можете ли да вложите най-хубавите си старания в спорта заради чести конвулсии? Тогава е извънредно време да опитате етерично масло от кориандър. Това ще ви облекчи от конвулсии както на крайниците, по този начин и на червата.

Премахва газовете

Маслото от кориандър оказва помощ за лесното освобождение на газове. Добре е да имате дребна чаена лъжичка, цялостна с масло от кориандър и да премахнете непотребните газове във вашата система. Продуктът също по този начин защищава от формиране на газове, тъй че ще ви обезпечи спокоен корем.

 Масло от кориандър

Спомага за филтриране на кръвта

Маслото от кориандър почиства кръвта от отрови. Кориандърът оказва помощ да се отстранен отрови от организма и да се чувствате по-добре в кожата си.

Притъпява мъчителните чувства

Благодарение на съставените елементи в състава си маслото от кориандър понижава болката. Установено е, че това масло е дейно за лекуване на зъбобол, главоболие и други болки в ставите и мускулите, както и тези вследствие на пострадвания или конфликти. Намалява болката посредством десенсибилизиране на засегнатата област.

Действа освежаващо

Маслото от кориандър е добър дезодорант. Намалява неприятния мирис и отстранява миризмата от устата и тялото, когато се употребява вътрешно или външно. Когато се употребява или погълне, типичният мирис на масло от кориандър се смесва с потта и се бори с телесната миризма. Това също оказва помощ да се попречва растежа на бактериите в устата и към потните жлези, като по този метод се бори с миризмата. Може да се смесва с вода, по-късно да се ползва външно или да се употребява като вода за уста, с цел да се получат всички тези преимущества.

Стимулира хормоналната секреция

То подтиква разнообразни функционалности, протичащи в тялото. Освен това се бори с депресията и покачва настроението ви.

Подобрява храносмилането

Маслото от кориандър има доста положителни храносмилателни свойства. То обезпечава бързо облекчение на неприятно храносмилане и метеоризъм.

Потиска гъбичните инфекции

То инхибира растежа на гъбички и оказва помощ за лекуване на гъбични инфекции. Това свойство оказва помощ за лекуване на редица кожни болести, множеството от които са породени от гъбични инфекции. Също по този начин оказва помощ за лекуване на признаците на дизентерия.

Вреди от кориандъра

Плодчетата на кориандъра не са отровни, само че внимавайте - пресният сок на растението работи потискащо върху централната нервна система и може да провокира гибел, вследствие на прекъсване на дишането.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР