Както и другаде в Европа, България също започва да взема

...
Както и другаде в Европа, България също започва да взема
Коментари Харесай

ОТНОВО: Връщат маските в болниците

Както и другаде в Европа, България също стартира да взема ограничения за почналата нова вълна на COVID-19. Главният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев е предложил наложителното носене на маски да се върне в лечебните заведения, най-много в областите с нараснал растеж на заболяването.

Днес с писмо от Министерството на здравеопазването ще разпоредим на районните здравни инспекции да издадат наставление за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19, изясни Кунчев.

Петата вълна на COVID-19, в която страната навлиза, ще доближи своя пик през август, счита Кунчев. В момента в Европа циркулира подвариантът на омикрон BА.5, който е 30 пъти по-заразен от първичната версия. " При въздушно-капкова зараза, изключително омикрон BА.4 и BА.5, каквито и да е ограничения не могат да спрат разпространяването. Те могат да понижат темпото и това е, към което ние се стремим ", разяснява основният здравен контрольор.

Ситуацията с разпространяването на инфекцията е относително спокойна в този момент, добави той и уточни, че стартира началото на вълна, която ще продължи, само че никой не може да каже " до какви висоти ще стигне ", сподели още Кунчев.

България сега няма никакви ограничения за COVID-19. Преди няколко дни Министерство на здравеопазването мощно предложи да се носят маски в публичния превоз и в затворени публични обекти. За разлика от нас, в Европа към момента маските са наложителни в превоза и лечебните заведения. Освен това редица страни не престават да желаят на границата документ за негативен тест, имунизация или преболедуване. В Европа обаче има и страни, където инфектираните не се подлагат на наложителна изолираност - това у нас към момента се изисква.

Кунчев заяви и една добра новина - в последните дни ползата към имунизациите се покачва, като се усилват освен поставените бустери, само че и първичните дози. За миналото денонощие са сложени 2269 дози.
ТЕМА преди 6 часа 1588 преди 7 часа 1070 преди 23 часа 984
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР