Както гласи старата мантра в бизнеса: Ако не успеете, опитайте

...
Както гласи старата мантра в бизнеса: Ако не успеете, опитайте
Коментари Харесай

Моделът на шанса и моделът на ученето

Както гласи остарялата мантра в бизнеса: „ Ако не съумеете, пробвайте още веднъж. Ако и тогава не съумеете, пробвайте отново и отново, до момента в който не постигнете задачата си “. Колко пъти обаче би трябвало човек да се провали в опитите си да реализира нещо, преди да признае провалянето си? Ново изследване на института по мениджмънт Келог към Северозападния университет в Чикаго, носещо заглавието „ Класифициране на динамичността на неуспеха в науката, стартъпите и сигурността “(Quantifying dynamics of failure across science, startups, and security) открива, че методът, по който се проваляме(и опитваме още веднъж и отново), е от определящо значение за това дали в последна сметка ще реализираме триумф. Оказва се, че след първичния неуспех, който слага начало на серията от нови опити, пътят към триумфа се разделя на няколко елементи, в които се следят основни разлики сред хората, които в последна сметка ще реализиран задачата си, и всички останали.

“Това е извънредно значим въпрос, защото в нашето модерно общество, изцяло захласнато от концепцията за преследването на триумфа непременно, всички хора рано или късно се сблъскват с неуспеха. Всеки победител стартира като губещ “, споделя Дашун Уанг, доцент по мениджмънт и водещ създател на проучването.

„ Ако можем да разберем по какъв начин хората се провалят още веднъж и още веднъж, преди в последна сметка да реализират триумф, ще можем да идентифицираме бъдещите спечелили още, до момента в който те са губещи. “

Уанг и неговият екип проучват набори от данни за неуспеха в три категории: откриватели, които аплайват за грантове за проучвания, бизнесмени и терористи. Проследявайки техните провали и нови опити учените са съумели да систематизират чертите и навиците, присъщи за тези, които в последна сметка реализират триумф, и на другите, които се провалят.

„ От позиция на човешката динамичност, има два метода на мислене във връзка с аргументите хората да се провалят: модел на шанса и модел на ученето “, споделя Уанг. „ Ние бързо разбрахме, че тези два модела не могат да ни дадат съответен отговор на въпроса. Оказва се, че прогнозирането на триумфа и неуспеха е много по-сложно “, прибавя той.

Нещото, което в последна сметка е от определящо значение за пътя, по който всеки човек потегля след неуспеха, е това до какъв брой той се е поучил от предходните си неуспехи и по какъв начин е употребявал тези познания с цел да продължи напред. Ако човек се възползва от наученото при неуспехите, той усилва шанса си за възможен триумф. Същевременно с това, в случай че той не е опитал задоволително доста пъти или пък не си е взел поучения от предходните си провали, той потегля по пътя към финален крах.

Уроците от неуспеха

Провалът е прекарване, което с изключение на отрицателни страсти дава на хората и две преимущества: опит и противоположна връзка. „ Ако сте правили нещо в предишното, към този момент сте придобили някакъв опит и не ви се постанова да започнете от нулата. Най-вероятно имате визия какво е проработило и какво би трябвало да бъде променено, което е един тип противоположна връзка сред предишното и сегашното ви Аз. “, споделя Уанг.

Използвайки математическа формула, в която броят на опитите е обозначен с K, Уанг открива, че предходните опити могат да повлияят на вероятността за реализиране на триумф единствено в случаите, когато индивидът употребява тази противоположната връзка и работи бръзо.

„ Ако К e нула, то приказваме за модел на шанса(успехът се дължи на късмет), в случай че K е безпределно, или някаква висока стойност, става въпрос за модел на ученето “, споделя той.

„ Интересното в тази ситуация е, че концепцията, че е по-добре да научим нещо, даже и малко, от предишните неуспехи, се оказва мит. Ако сте си взели задоволително поучения, резултатът е същият, като този на хората, които не са си взели никакви поучения “, разяснява Уанг.

Значението на скоростта

Уанг открива, че има избран брой опити, които би трябвало да бъдат направени, преди да може да се предвижда възможния триумф или неуспех с акуратност. „ По-бързото пропадане усилва шанса от възможен триумф “, споделя той.

Идеята за бързото пропадане е много широкоразпространена в Силициевата котловина, където средата на работа и събитията се променят извънредно динамично. Уанг споделя, че може евентуалните спечелили и губещи могат да бъдат разпознати по качеството на техните провали.

„ Ако имате двама души, които са се провалили 10 пъти с една и съща задача – единият се отхвърля, а другият реализира триумф при 11-тия опит, обичайното мислене ни учи, че последният опит и упоритостта са повода за триумфа на втория човек. “, споделя Уанг. „ Данните от нашето проучване обаче ни демонстрират, че може да предвиждаме от рано кои от двамата ще успее на база характерната динамичност на тяхното държание, или другояче казано, от това какъв брой бързо се провалят те “, прибавя той.

Уанг споделя още, че когато пробвате още веднъж, би трябвало да включвате противоположната връзка, която сте събрали при предходните опити, само че и да не и отдавате прекомерно огромно значение на неуспехите.

„ Фокусирайте се напълно върху нещата, които би трябвало да бъдат поправени и усъвършенствани “, споделя той. „ Иронията тук е, че доста от хората, които в последна сметка не реализират триумф, не се провалят поради неналичието на старания и отдаденост, а поради прекомерно мощната реакция след неуспеха и предприемането на прекалено много промени. Използвайте противоположната връзка, с цел да разберете какво би трябвало да коригирате, само че и с цел да идентифицирате нещата, които работят добре и би трябвало да бъдат непокътнати “.

 ...................

Стефани Воза  за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР