Както днес, така и преди рожденият ден на Патриарха на

...
Както днес, така и преди рожденият ден на Патриарха на
Коментари Харесай

Честваме 168 години от рождението на Иван Вазов

Както през днешния ден, по този начин и преди рожденият ден на Патриарха на българската литература е бил мотив за всеобщ празник. Държавните оценки и подаръците от цялата страна пазят загатна за огромните годишнини.

Аз съм българче свободно,

в край свободен аз пребивавам,

всичко българско и родно

любя, почитам и жаля.

И до през днешния ден посредством неговите стихове възпяваме хубостта на България. А поради творбите си още приживе Вазов схваща какво е да се радваш на всенародната обич.

Мирела Иванова, основен драматург на Народния спектакъл " Иван Вазов ": Това е обич, която връща на поета неговата обич до несвяст към България, връща и се отдължава за посвещението към България и към нейното слово.
Годината е 1920, а Вазов отбелязва двоен празник - 70-и рожден ден и 50 години креативна активност. Със специфичен декрет създателят на " Под игото " е разгласен за национален стихотворец. Златният часовник от министъра на националното просвещение Стоян Омарчевски е измежду скъпите дарове, които още пази Вазовата къща-музей. Черно-бяла фотография запечатва тържествения миг, а съгласно някои изказвания и безследно липсващ филм.

Патриархът на българската литература е и първият създател, притежател на медал " Св. св. Кирил и Методий ". Получава го за своята 70-годишнина от цар Борис III, който идва на крайници в неговия дом с цяла делегация. Дотогава носители на оценката са били само държавни глави.

Картина от Иван Мърквичка с името " Македония " и през днешния ден е окачена в кабинета му, с цел да влезем в него минаваме край подаръка на опълченците на Шипка.
Лора Василева, основен организатор на къщата-музей " Иван Вазов ": Тези които са оживели, са му го подарили за двойния празник, като черешовото топче е знак на " Под игото ".
Отново за своята 70-годишнина Иван Вазов получава един от първите домашни телефони в София. Любопитното обаче е, че в никакъв случай не го е употребявал, тъй като се страхувал, когато звъни.

Дето ази и да търпя -

за теб мисля и пламтя,

в теб родих се и искам

в теб свободен да умра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР