Както депресията е болест и справянето с нея не е

...
Както депресията е болест и справянето с нея не е
Коментари Харесай

Антония Янакиева: Зависимостта от хазарт също убива

Както депресията е болест и оправянето с нея не е въпрос на “слабохарактерност”, по този начин и зависимостите, респективно хазартната, са болест, а не избор., споделя психологът
Специалистите не са единомислещи към коя група психологични разстройства се отнася хазартната взаимозависимост. Според някои класификатори тя спада към разстройствата на навиците и влеченията, а съгласно други е ведно с пристрастеността към наркотични субстанции. Факт е обаче, че това е болест, а не волност, слаб темперамент, липса на воля. “Стегни се” не е лекарство и не оказва помощ. Както депресията е болест и оправянето с нея не е въпрос на “слабохарактерност”, по този начин и зависимостите, респективно хазартната, са болест, а не избор.
При определяне на взаимозависимост има една основна дума – надзор. Хазартно подвластният живее в илюзията, че управлява играта, а в действителност е противоположното.
Пристрастяванията към субстанции и дейности се разграничават по това дали провокират физическа, и/или психическа взаимозависимост. И двете са страшни. При хазартната провалите за психологичното, физическото здраве и общественото действие са извънредно тежки и могат да имат същите последици като всяка друга взаимозависимост. Макар физическото тяло да не страда в дословен смисъл, хазартната взаимозависимост също убива. В последната си фаза тя води до суицидни опити.
Хазартната взаимозависимост е поведенческа взаимозависимост, в която желанието се удовлетворява посредством дейности и действия, които “вдигат” подвластния. Еуфорията, тръпката, пристрастеността, крейвингът не се набират от вещество, а от активността. Независимо дали ще играе в казино, на бинго, ще залага или търка билетчета, резултатите са идентични – повлияват настроенията, възприятията и усещанията. Производството на допамин, отговарящ за щастието и възприятието на наслаждение, при една хазартна взаимозависимост се “вдига” от играта. Допаминът играе значима роля и в редица психологични процеси (мотивация) и болести (депресия, шизофрения), както и при взаимозависимост от психотропни вещества.
Три са стадиите на развиване на
хазартна взаимозависимост – стадий на успеха, когато играчът към момента може да се управлява и със силата на волята си да спре да играе, стадий на загубата, когато играта е по-важна от облагата, а последният стадий е на отчаянието, когато играта и реваншът са единствена цел в живота на играещия.
Неудовлетвореният човек е по-склонен към взаимозависимост. “Истинският” комарджия не играе за пари, а за тръпка, с цел да вземе страстта от положителния шанс и да надвие неприятния. Той е привързан към адреналина на триумфа.
Много хора са на границата на пристрастяване, само че обществото е постигнало толеранс по отношение на някои зависимости – алкохол, кафе (кофеинът също е психоактивно вещество), цигари, интернет фикс идея. Здравето е норма, а заболяването – отвън нормата, само че когато пушат двама от петима и вечер две ракии са традиция, а не битов алкохолизъм, нормата се измества.
Няма по какъв начин аргументите за това да се търсят единствено в социума. Те са първо в фамилията. То построява личността на детето. Родителите би трябвало да се учат на отговорно родителстване. Оказва се, че фамилията делегира отговорностите си на всички други – учебно заведение, медии, интернет, само че не помни за себе си, пропуща, че е в основата на всичко.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР