Какъвто ресорът – такава и ресорната: Мария Габриел се справи

...
Какъвто ресорът – такава и ресорната: Мария Габриел се справи
Коментари Харесай

„Най-умният ресор“ в ЕК заслужи такива умни отговори

Какъвто ресорът – такава и отрасловата: Мария Габриел се оправи безпроблемно на препитването в Европарламента, отговаряйки какво ще прави като комисар на странния сектор „ Иновации и юноша “, с който я удостои председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Евродепутати от две комисии – по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета и обучение – използваха забележителен дял от дадените им 3 часа, с цел да си изяснят по какъв начин ще се съчетават такива разнородни области, включващи също и спорта. За Мария Габриел не бе усложнение да се плъзне по повърхността на проблемите посредством отегчителен брюкселски новоговор, който

 

остави след себе си малко паметни мисли

 

След като самоуверено мина като доскорошен комисар през школата на дигитализацията, без да е експерт в тази област, тя имаше самочувствие да одобри въпроси от всевъзможни други области. Разбира се, не е нейна отговорността за тюрлюгювеча, който й сервира Фон дер Лайен. Но е почтена за него. Затова първата й задача във встъпителното ревю бе да благодари на премиера Бойко Борисов, че я номинира за повторно, а по-късно благодари и на Фон дер Лайен.

Нейното маратонско показване в понеделник вечерта изобилстваше от думи като „ синергия “, „ синхронизация “, „ партньорство “, „ взаимоотношение “, " приобщаване “, „ същинско предизвикателство “ и прочие, които трябваше да покажат, че се усеща уютно в подобен многолик сектор. От нея се очакваше да прояви новаторско мислене и даже самата тя сподели, че „ времената се менят и трябват нови мисли “. Но кандидатката за комисар се придържаше строго към сведенията, които й бяха подготвили отрасловите основни дирекции, и предпочиташе да изброява какви стратегии към този момент се извършват в другите области, а не какво ново ще предложи самата тя. Така подчертава на контрактуваното утрояване на средствата за студентската стратегия „ Еразъм+ “ и на плануваните 120 милиарда евро по програмата „ Хоризонт Европа “. Понякога отбягваше съответни обещания и препращаше проблемите към други комисари с припокриващи се функционалности.

 

Не се затрудни въобще да прави скокове

 

от спорта към образованието, науката, развойната активност, опазването на културните полезности, екологията, индустрията и конкуренцията. С бърз полет мина през авиацията и галактическите стратегии, посъветва въгледобивът да еволюира и оцени високо личната си работа до момента в битката с подправените вести и отбраната на авторското право. Когато запасът й от заучени отговори стартира да се изчерпва, прибягваше през втората част от препитването все по-често към израза „ както към този момент споделих “ и цитираше себе си.

Някои евродепутати резервираха бодро съзнанието си и не се задоволиха с равните отговори. Чешката депутатка Мартина Длабажова от групата на либералите попита Мария Габриел какви са нейните начинания за поощряване на дребните и междинните предприятия (МСП). Отговорът бе изстрелян стремително: по сегашната стратегия „ Хоризонт 2020 “ 70% от средствата са за МСП и към този момент са дадени 2 милиарда евро на 4000 дребни и започващи предприятия. Чехкинята обаче искаше да разбере какво ще прави от тук нататък самата Габриел и даже й подсказа, че в Европейски Съюз има 24 милиона МСП, които са гръбнакът на европейската стопанска система. Тук кандидатката за комисар се затрудни и безпомощно отвърна: „ Бюджетът в никакъв случай няма да бъде задоволителен – няма магическо решение “.

Малко по-късно и италианската социалистка Патриция Тоя реши да я върне към тематиката за МСП с въпрос по какъв начин научните достижения ще стигнат до тези компании. Отговорът бе: „ Ние сме добре с науката, само че изоставаме в нововъведенията (развойната дейност) “. И с цел да покаже, че въпреки всичко има някаква концепция, добави, че на 12 ноември ще има конференция за оползотворяване на знанията в новите пробивни технологии.

Иво Христов от Българска социалистическа партия продължи тематиката с въпрос по какъв начин ще бъде запълнена голямата бездна сред страните от Източна и Западна Европа при кандидатстване за средства по европейски планове.

 

„ Думата е опростяване “,

 

отговори Мария Габриел, като даде обещание да работи за въвеждане на еднотипни документи за кандидатстване, които да опростят процедурите. Сякаш проблемите на страните от Изтока произтичат от интелектуална отпадналост. Няколко въпроса обаче подчертаваха на приключването на мозъци от Изток на Запад и по този проблем претендент комисарката единствено установи, че има разлика в заплатите и изискванията на труд.

Британската депутатка от партията " Брекзит " Клеър Фокс се заинтересува дали Мария Габриел е осведомена с проблемите на академичната независимост, ограничавана по отношение на новите технологии. Отговорът бе: „ Ще работя за равновесие сред научните действия за отворена просвета и шерване на резултатите от проучванията “. Това не задоволи депутатката, която означи, че „ държавните управления се стремят да влияят върху научните среди “, и добави, че би трябвало да се предизвикват освен студентите, само че и старите учени.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Асим Адемов подаде комфортен въпрос: „ Как ще се признават дипломите в европейското просветително пространство? “. Той разреши на Мария Габриел да стартира

 

единствената си истинска самодейност

 

като кандидатка за новия пост: „ До 2021 година би трябвало да има европейска студентска карта “, която по думите й ще разреши на студентите „ да се записват на едно гише “, с цел да избегнат несъразмерните формалности, когато се местят да учат от една страна в друга. Неизвестно за какво тя избра да отговори на френски на този въпрос, заложен й на български език (в залата имаше преводи на всички езици в Европейски Съюз, считани за еднообразно официални).

Особено внимателно бе питането на английската лейбъристка Джули Уорд, която пожела да разбере по какъв начин новата комисарка ще се опълчи на нападките против медии и публицисти в Европейски Съюз, както и против подправените вести. Тя не сподели, че има поради България, само че в подтекста на българската медийна обстановка въпросът прозвуча остро настоящо към българската комисарка. Мария Габриел отговори, че ще следи „ да има равновесие сред достъп до информация и отговорност “ (на медиите и журналистите) и даде обещание да работи за повишение на медийната просветеност на младите и цифровото обучение. Все едно не идваше от страна с африкански рейтинг в Европа по независимост на словото.

След като три часа евродепутатите напрягаха слух да чуят

 

какво ново носи със себе си новата еврокомисарка,

 

финалният въпрос на португалската социалдемократка Мария да Граса Карвальо сподели какъв брой е празна кошницата й. Тя запита простичко: „ Какви са съответните оферти във Вашата стратегия за пробивни технологии? “. Мария Габриел съвсем отегчено отвърна: „ Както към този момент споделих, силата на Европа е в нейната промишленост. Без нововъведения не може да влагаме интелигентно. Всичко ще проследявам доста деликатно Европа да не изостава от идната вълна от нововъведения. “ Като разбра, че е минала още веднъж към нищоказване, кандидатката добави: „ Ще има известие на Европейската комисия през втората половина на 2020 година за европейското научно пространство “. Засега толкоз.

В заключението си Мария Габриел сама даде оценка кой какво е научил от нейното показване: „ Научих какви са вашите упования. Ако встъпя в служба, това ще е началото на дълго съдействие. “ Несъмнено ще встъпи, тъй като, откакто не направи огромни гафове, на другия ден получи зелена светлина от координаторите на двете парламентарни комисии. С това стартира дългото очакване на нейните лични хрумвания.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР