Какъвто бюджет за 2024 г. приеме 49-ият парламент, с такъв

...
Какъвто бюджет за 2024 г. приеме 49-ият парламент, с такъв
Коментари Харесай

Началнически пози - какво всъщност искат Борисов и Пеевски

Какъвто бюджет за 2024 година одобри 49-ият парламент, с подобен ще ръководи и държавното управление с министър председател Мария Габриел (ГЕРБ), която през март ще смени сегашния министър-председател Николай Денков (ПП-ДБ).

Заради предвкусваната власт, което значи и систематизиране на обществени средства за избрани бизнеси, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов дружно с партийния актив подвигат мощен звук и слагат ултиматуми на кабинета с мандат на ПП-ДБ. Да гръмогласничат е част от тактиката им да не минава и ден без рецензия към изпълнителната власт - било поради дерогацията за “Лукойл ”, трите % бюджетен недостиг, министерски изказвания за закани и прочие.
Такъв театър към този момент сме гледали
Но сходен театър беше разигран и при бюджет 2023, признат в средата на годината. Словесни конфликти, закани за оставки на премиера и министъра на финансите Асен Василев, а след това за първи път дружно пред камерите се появиха Борисов и съпредседателите на Демократична България и Политическа партия Христо Иванов и Кирил Петков. Тримата оповестиха, че всичко е ОК и разбирателството е реализирано. Цената на достижението беше прекроеният по отношение на разновидността на финансовото министерство бюджет, в който заплатите в Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Национална агенция за приходите, митници и куп други институции бяха нараснали, ограниченията за изсветляване на ресторантьорския бизнес - редуцирани, понижените на 9% ставки по Данък добавена стойност за заведения и фитнеси непокътнати и през 2023 година

ГЕРБ и Движение за права и свободи могат да трансформират и бюджета за 2024 година, подкрепени от други партии в Народното събрание. Отсега е ясно, че препоръчаните от МФ налог върху бакшиша, “донос-бонус ” (гражданите, които подават информация към Национална агенция за приходите, да получават 10% от недекларираните суми от компаниите или физическите лица, б.авт.) и по-високите осигуровки и по гражданските контракти ще отпаднат. А най-после всички дружно отново ще установяват хрисимост и помиряване в името на евроатлантизма, еврото и сбъднатите фантазии. Така и двете страни печелят - едните, че не са отстъпили от борбата за повече доходи, само че превъзхождащите по бройка са победили, а другите показват какъв брой са незаобиколими и грижовни за подкрепящите ги бизнеси.
“Пътищари ” и “ресторантьори ”
В бюджет 2024 Борисов упорства да се разпишат проточили се в годините инфраструктурни планове - автомагистралите “Хемус ”, “Струма ”, лотовете на Велико Търново-Русе. Дори в седмицата преди балотажите разгласи, че “без автомагистрала “Хемус ” няма по какъв начин да бъде признат бюджет на страната ”. Но в управническата стратегия на държавното управление от 146 страници, съгласувана през юли с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, знаковата за Борисов “Хемус ” липсва. В раздела “Регионално развиване и благоустройство ” попадат други планове като скоростния път Видин-Ботевград и Ботевград-Мездра, противоречивата права от “Струма ” с утвърдено трасе отвън Кресненското дефиле, обходни пътища в регионални центрове, поправки на рискови пътни сектори, избор на вид за тунела Петрохан и начало на строителство за тунела под Шипка и други

Сговорът сред пътно-строителните компании и властта датира още от тройната коалиция и крепнеше до края на третия кабинет на ГЕРБ. Но разкритията за порочните инхаус процедури, теглените в брой милиони, предопределени за строителството на “Хемус ”, както и редуването на служебни и постоянни ръководства стопираха огромните инфраструктурни планове - и огромните парични потоци към сектора. В края на август прокуратурата заяви, че е завършило следствието по делото за източените милиони от “Хемус ”, по което има 9 обвинени, само че в известието липсваха имена и суми. Но към момента делото не е импортирано в съда.
Заплахи, че ще се откажат от властта
Освен пътните компании, ГЕРБ и Борисов не престават да бранят ползите на ресторантьорите и фитнесите и не одобряват връщане на 20% Данък добавена стойност за сектора, понижен на 9% поради пандемията от COVID-19, отшумяла от дълго време. На обществено оповестена среща с огромните вериги водачът на ГЕРБ даде обещание, че данъчното облекчение ще се резервира. Министърът на финансите най-вероятно е подготвен за оттегляне.

Заплахата на Борисов, че поради корупцията и бюджета ГЕРБ ще се откажат от властта, възмути даже търпеливия министър председател, който през вчерашния ден възкликна: “ГЕРБ имат толкоз доста отговори да дават... ”. Тежките подозрения за корупция, разпределение на обществените средства за обичани бизнеси и мутризация на властта съпътстваха и трите държавни управления с мандата на ГЕРБ. Но “заслугите ” на прокуратурата са, че по този начин и не излязоха отвън сферата на обоснованите догатки, делата “на трупчета ” и „ смачканите “ каузи - като да вземем за пример това за опасност от страна на Борисов към някогашен почитан служител, с цел да бъде избавен министър от първия кабинет на ГЕРБ.
Игрите с “Лукойл ”
Около държавното управление има съмнителни покупко-продажби, твърди Борисов в единодушие с поставения за ръководител на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Двамата политици, провокирали през годините многохилядни и продължителни митинги поради същото, в което упрекват кабинета на учен Денков, чертаят през днешния ден хоризонта за ръководещото (конституционно) болшинство. Борисов се държи началнически, Пеевски жестоко и надменно разпорежда на премиера в опит да го унижи обществено, а публиката е впечатлена от мощта им. Българското общество не е привикнало на цивилизована връзка от политиците си, които се псуват, наскърбяват, налитат на пердах, а агресивното държание се възприема като израз на мощ и “мъжкарство ”.

Светкавичното отпадане на дерогацията за “Лукойл ”, за което упорстват ГЕРБ и Движение за права и свободи с двете си остриета - Делян Добрев и Делян Пеевски, буди неразбиране поради политическите биографии и на партиите, и на деляновците. Като ръководещи в разнообразни конфигурации, обединенията на Борисов и Доган бдяха над господството на “Лукойл ” на пазара на горива (в това число на авиационно гориво) и при данъчните хранилища, както и при разсрочването на загубите, с цел да не заплаща налог облага съветският подгласник - какъвто беше представителят на страната. Сега събуденият им евроатлантизъм ги изправя против съветската компания, която приготвя “Нефтохим ” за преправка на неруски петрол - по график би трябвало да е реалност до октомври 2024 година Наскоро заместник-председателят на Надзорния съвет на “Лукойл България ” Александър Величков заяви, че към този момент са тествани над 19 типа различен нефт.
Искат ли ГЕРБ и Движение за права и свободи да носят отговорност
Срещу опасенията на кабинета за потрес на пазара, в случай че изключението за импорт на съветски недопечен нефт отпадне скоро, анализатори опълчват данни, че от дерогацията печели “Лукойл ”, не и потребителите и бюджетът. По Българска национална телевизия основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов уточни, че по отношение на 2021 година в България и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 110%, което е повече от два пъти, до момента в който в Румъния, Гърция, Австрия, които не употребяват дерогация - т.е. на ниска цена съветски нефт, покачването е в границите на 85-108-109%.

Премиерът предложи дерогацията да падне на 6 март, когато е ротацията. “Тогава отговорността ще е тяхна и да вършат каквото желаят ”, сподели Денков по БНР. Но ГЕРБ и Движение за права и свободи надали желаят да носят отговорност.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР