Какъв цвят ви идва на ум, когато си мислите за

...
Какъв цвят ви идва на ум, когато си мислите за
Коментари Харесай

Бял, кафяв, син или зелен... Ето от къде идва цвета на яйцето

Какъв цвят ви идва на разум, когато си мислите за кокоши яйца? Бял, кафяв, жълтеникав или наследник? А какво ще кажете за яйца с червен или зелен цвят?

Докато качеството и усетът на едно яйце могат да се трансформират според от храната, която кокошките ядат и изискванията, в които живеят, цветът на черупката се дефинира от гените на кокошката.

Нейтън Килах, старши учител по химия в Университета в Тасмания, се интересува точно от химическия състав на яйчените черупки, който има директна връзка и с техния цвят.

"Цветът на яйцата е директно обвързван с типа кокошка и химическите субстанции, които се предават на снесеното яйце " ", изяснява той пред ABC Radio Hobart.

Всички яйца съдържат едни и същи детайли, а цветът се прибавя от химикали, които покриват черупката или проникват през нея.



"Яйцето е направено от калциев карбонат, който е минерал ", сподели доктор Килах.

"Кафявият цвят е от пигмент, който се поставя върху яйцеклетката, наименуван протопорфирин IX, който е като хемогрупата на хемоглобина в кръвта ви. Но в хемоглобина има желязо, който я прави алена на цвят, а върху яйцето няма желязо, по тази причина цветът му е кафяв ", изяснява химикът.

"Протопорфиринът се отсрочва като пласт върху калциевия карбонат, тъй че кафявите яйчени черупки са бели отвътре. Кафяви и бели яйца снасят някои от най-често срещаните породи пилета ", добавя той.

"Синият цвят е малко по-различен ", споделя доктор Килах и изяснява, че той идва от вещество наречено билирубин, като проникват през цялата обвивка.

"Протопорфиринът е като огромен пръстен, който е доста плосък, синият цвят не е пръстен, той е по-скоро като молекула във формата на подкова и тази смяна в химическия състав, трансформира и формата на молекулата, което води до оцветяване в друг от кафявия цвят ", споделя още преподавателят по химия.

Синьо оцветените яйца стартират да се срещат все по-често, защото животновъдите търсят многообразие от породи.



Докато кокошка, която снася сини яйца, в никакъв случай няма да сътвори кафяво яйце, кръстосването на разнообразни породи пилета може да докара до появяването на най-различни по цвят яйца.

"Кръстоската сред другите породи пилета е от огромно значение за типа на яйцата, които ще получите. Например, в случай че се кръстоса пиле от синьо яйце с пиле от кафяво яйце, може да получите кокошка, която снася зелени яйца ", сподели доктор Килах.

Пигментите и протопорфиринът трансформират цвета на външната страна на яйцето, за смяната на цвета под черупката дава отговор различен химикал. Той се назовава каротеноид и дава отговор за цвета на морковите да вземем за пример. Неговото струпване в яйцето зависи от средата, в която кокошките се отглеждат и храната, която ядат. Това е малко по-различно химично вещество, което ви дава този прекрасен оранжев цвят, който постоянно липсва в яйцата, купени от супермаркета.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР