Какъв трябва да е механизмът за провеждане на наказателно разследване

...
Какъв трябва да е механизмът за провеждане на наказателно разследване
Коментари Харесай

Как да се разследва главният прокурор и още адвокатски въпроси към Гешев

Какъв би трябвало да е механизмът за осъществяване на наказателно следствие против основния прокурор, тъй че то да бъде без значение и обективно? Това е един от 20-те въпроса, заложени на Иван Гешев - единствения претендент за поста основен прокурор, заеман в този момент от Сотир Цацаров, изпратени от Софийския адвокатски съвет.

Казусът е значим, откакто през 2009 година Европейският съд по правата на индивида излезе с решение по делото " Колеви против България ", в което установи, че в страната липсват гаранции за дейно следствие на закононарушение, осъществено от основния прокурор, а от този момент до момента управляващите не са взели ограничения това да се промени.

Адвокатите от София питат претендента да оглави прокуратурата през идващите седем години по какъв начин следва да се регистрират делата, по които прокуратурата е наказана по закона за вреди, породени от страната, и дали в този случай нарушаването на съответния прокурор би трябвало да се регистрира при кариерното му израстване.

В положение ли е господин Гешев да съблюдава условията за самостоятелност и безпристрастност с оглед изказването му по случай с Джок Полфрийман, че има три деца и каквото и да каже, " има заплаха то да бъде повлияно от страсти и коментарът да не е професионален ", е различен въпрос на юристите.

Допустимо ли е прокурор да показва в общественото пространство отзиви за политически партии и медии и да се изрича за виновността на обвинените и подсъдимите, се интересуват бранителите. Те желаят да знаят дали Гешев поддържа позицията, че " ролята на юриста е да пази и да взима пари от хората без значение каква е истината ", както и че " ролята на прокурора е да арестува и да се бори за налагането на тежки санкции ". Извън качествата, познанията и уменията, нужни на прокурор в наказателния развой, какви други качества следва да има основният прокурор, пита колегията.

Вчера изтече срокът, в който съсловни организации и самостоятелни сдружения можеха да завдават въпроси към претендента, такива насочиха и Българският хелзинкски комитет, Българският институт за правни начинания, Инициативата " Правосъдие за всеки ", Камарата на следователите, гражданското съдружие " Боец ". Изслушването на Гешев в правосъдния съвет е на 24 октомври.

Междувременно ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов подсети на прокуратурата, че продължава да чака отговор на писмото си от 2 октомври, с което сложи въпроса за нуждата от преценка на качеството на направените от претендента за основен прокурор обвинителни актове, а освен на размера на неговата активност в количествен аспект.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (97)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР