Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент 21 страни-членки избират

...
Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент 21 страни-членки избират
Коментари Харесай

Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент?

Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент 21 страни-членки избират Европейски парламент през днешния ден, откакто седем към този момент гласоподаваха в първите три дни на мултинационалния избор. Общо близо половин милиард европейски жители имат право на глас, с цел да дефинират 751 представители от 28 страни. Очаква се броят на евроскептиците и националистите да се усили на фона на спад за водещите политически сили. Съставът на бъдещия европейски законодателен орган ще зададе посоката на Съюза за идващите пет години. Резултатите ще имат значение и за вътрешнополитическата обстановка в редица страни.

Още в първия ден, 23 май, поради отлагането на Брекзит, гласоподава Англия, където се чака победа за “Партия на Брекзит “. Заедно с гласоподава Нидерландия. В страната на лалетата, съгласно екзитполовете, победител е партията на Франс Тимерманс, който е водещ претендент на Партията на европейските социалисти за предстоящ ръководител на Европейската комисия.
 
На 24 май бяха изборите в Ирландия. На същия ден стартира гласуването в Чехия, което продължи и на 25 май, когато към нея се причислиха Латвия, Словакия, Малта.
 
Избирателната интензивност на европейски избори обичайно е по-ниска от тази на национални. На последния евровот през 2014 година тя е била 42,6%.

След изборите националните избранници ще договарят, с цел да образуват европейски политически групи. Изискването за сформиране на такава е в нея да има минимум 25-ма евродепутати от 7 страни членки.-->

За пръв път от 25 години се чака обичайните ляво- и дясноцентристки политически групи да изгубят общото си болшинство. Това ще усили въздействието на по-малките, каквито са либералите, зелените и така наречен популистки обединения. Предвижданията са евроскептиците да завоюват една трета от местата на фона на увеличаващото се въздействие на национализма. Дали ще съумеят да се съберат в обединен политически блок е огромният въпрос на тези избори.

Национален отзив от европейските избори се чака в Италия, където вицепремиерът и водач на крайнодясната партия „ Лига “ Матео Салвини може да реши да свика предварителни избори, в случай че резултатът му го окуражи да се раздели с съдружния си сътрудник „ Пет звезди “. Слабо показване на социалдемократите в Германия пък може да форсира края на огромната коалиция на канцлера Ангела Меркел. Загуба за ръководещата в Полша „ Право и правдивост “ може да попречи на възможностите й на националните избори през есента. А Еманюел Макрон е изправен пред първия си избирателен тест, откакто стана президент на Франция преди две години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР