Какъв празник почита православната църква на 11-ти ноември? Кой празнува

...
Какъв празник почита православната църква на 11-ти ноември? Кой празнува
Коментари Харесай

Почитаме Св. Мина: Покровител на семейството

Какъв празник уважава православната черква на 11-ти ноември? Кой чества имен ден на този ден?

Ето кой чества имен ден на 11-ти ноември.

На 11-ти ноември православната черква уважава паметта на Свети страдалец Виктор.

Според преданието той бил боец през 2-ри век - по време на ръководството на Римската империя от Марк Аврелий. Той предиздвикал всички бойци да дадат в жертва по едно животно. Но християнската религия на Виктор не му разрешил да го направи и той отказал да се подчини. След това той бил грубо малтретиран, с цел да се прекършат духът и вярата му, само че той устоял на всички мъчения.

Вярата му в Иисус му помогнала да премине незасегнат през всички тествания. Това разгневило ръководещите и той бил обезглавен.

Днес българската православната черква уважава паметта и на Св. Мина, който е настойник на фамилията и дамата.

Светецът, прочут като вълшебник и покровител на сираците и бездомните, се счита и за патрон и настойник на всички национални лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Светецът закриля дамите, които на този ден се молят пред иконата на св. Мина за здраве на децата си, както за наслада и благоденствие на своя дом.

Св. Мина бил боец в Египет, изповядвал християнската религия и служил във войската. За вярата си, след мъчения, той бил посечен с меч през 296 година.
В националните показа св. Мина пък бил стопанин на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на по този начин наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

Свети Мина закриля още самотните дами и женската чест (необвързани и вдовици), оказва помощ при разкриване на изгубени движимости, за вярното решение на проблеми от друго естество и намиране на нравствен покой.
Смята се, че светецът лекува разнообразни болести.
Днес своя имен ден честват всички, носещи имената Виктор, Виктория, Мина, Минчо и Минка, Минко. Бъдете здрави, сполучливи и щастливи!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР