Какъв кредит да изберем - с по-дълъг или с по-кратък

...
Какъв кредит да изберем - с по-дълъг или с по-кратък
Коментари Харесай

Какъв кредит да изберем - краткосрочен или дългосрочен?

Какъв заем да изберем - с по-дълъг или с по-кратък период? Каква сума ще върнем във всеки от двата случая и можем ли да си позволим да плащаме постоянно месечната си вноска? Всеки човек, който е теглил заем, по всяка възможност си е задавал тези въпроси. За страдание повсеместен отговор няма. Изборът на заем и срокът за неговото погашение зависят напълно от опциите и задачите на съответния кредитополучател.

Можем обаче да разгледаме няколко проблема, които демонстрират по какъв начин смяната в периода на заема се отразява върху неговите параметри. Общото предписание гласи, че избирайки заем с по-дълъг период, общата сума за връщане се усилва поради по-дългия интервал на олихвяване, само че месечната вноска понижава. Сравнението е с различен заем за същата сума и идетнична рента, само че с по-кратък период. Това е годно за всички финансови артикули, без значение дали става въпрос за ипотечни, потребителски или бързи заеми.

Въпросът е при кои обстановки е по-добре да изберем заем с по-дълъг период и по кое време е по-удачно да се опитаме за изплатим по-бързо отговорностите си? Както към този момент стана дума, отговорът зависи от персоналните цели и благоприятни условия.

Дългосрочният заем е добра алтернатива за сливане и рефинансиране на остарели отговорности. Ако имате няколко кедитни карти с привършен предел, които желаете да покриете или пък няколко бързи заема с висока рента, които изсмукват огромна част от месечния ви приход, си коства да обмислите разновидността за рефинансиране с един общ потребителски заем за по-дълъг период. За задачата обаче е нужна известна финансова дисциплинираност и убеденост, че ще можете да се справите с постоянното погасяване на месечните вноски.

Справка в калкулаторите на Kredit.bg демонстрира, че в случай че изтеглите потребителски заем за 5000 лв. с рента от 7% за период от три години, ще върнете общо 5558.04 лв., а месечната вноска ще е в размер на 154.39 лв.. Същият заем, само че с двойно по-дълъг период от шест години, ще понижи месечната вноска до 85.25 лв., а общата сума за връщане ще се усили до 6128 лв..

Минималната вноска по кредитна карта с доближат предел от 2000 лв. би била от порядъка сред 60 и 70 лв. на месец, като би трябвало да се има поради, че тази сума нормално покрива само лихвите. Ако изплащате и два бързи заема, всеки за по 1500 лв., със период от шест месеца и рента от 40%, вноските по всеки от тях ще бъдат към 280 лв., което прави общо по 560 лв. на месец. Така излиза, че в случай че изтеглите тригодишен потребителски заем за сума от 5000 лв., с която да погасите отговорностите си по кредитната карта и бързите заеми, ще намалите месечната си вноска от над 620 лв. месечно до под 160 лв.. За доста фамилии сходно стесняване на месечния разход може да се окаже решаващо и да си коства спомагателните 558 лв. лихви, които ще бъдат платени през идващите три години.

По същия метод стоят нещата и при финансирането на покупката на ново жилище. Калкулаторът на Kredit.bg демонстрира, че ипотечен заем за сума от 100 000 лв. и рента от 4% може да бъде изплатен за 10 години с месечни вноски от по 1012.45 лв.. Общата сума за връщане ще бъде 121 494 лв.. Същият заем, само че с двойно по-дълъг период от 20 години ще понижи месечната вноска до 605.98 лв., само че общата цена на заема ще набъбне до 145 435 лв..

Още по тематиката прочети тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР