Какъв е контролът на бенефициента - на държавата, когато се

...
Какъв е контролът на бенефициента - на държавата, когато се
Коментари Харесай

Елена Йончева и Камарата на инженерите: Пълният инженеринг ражда корупция, искаме независим контрол

" Какъв е контролът на бенефициента - на страната, когато се разпореждат публични поръчки при строителство? И тук нашата борба съответствува с Камарата на инженерите, тъй като ние считаме, че когато има добър надзор от страна на страната при строителство, това значи по-малко корупция, по-качествен градеж и по-голям късмет за компаниите да се конкурират. "

Това съобщи представителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева след среща с представители на Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) в Народното събрание.

Според членовете на Камарата некачественото осъществяване при строенето на обекти е резултат от признатата в България всеобщата процедура, наречена " цялостен инженеринг ". При нея всички участници в плана - проектанти, консултанти и строители, са подвластни от спечелилия поръчката, който най-често е строителят. От камарата приканват за въвеждането на самостоятелност сред участниците в плановете на правилото на разделяне на управляващите в държавното ръководство.

Бившият народен представител от ГЕРБ Методи Андреев присъстваше на срещата в качеството си на строител и представител на КИИП. Той назова цялостния инженеринг " фундамента на българската гранд корупция " и съобщи, че от Камарата са поискали среща и с ГЕРБ, както и ще създадат с останалите партии, които имат посланичество в Народното събрание.

" Много пари ще не престават да се изливат в некачествени обекти. Не всички строители злоупотребяват, само че когато една страна не успее да откри салдото, има хора, които се изкушават. В момента цялостният инженеринг е такова прелъщение и желаеме сериозен парламентарен спор по този въпрос. "

Според Андреев строителният контрол в сегашната си форма не е задоволителен, защото той е самостоятелен единствено по закон и постоянно строители със мощно лоби в ръководството намират метод да работят единствено с избрани надзорни компании. Като образец той уточни плана за автомагистрала " Тракия ".

" Там беше сменен главният строителен материал на една автомагистрала - носещият слой на автомагистралата с фалшив материал. Ако тогава не е имало цялостен инженеринг и в случай че строителят и проектантът са се чувствали самостоятелни от строителя, това в никакъв случай нямаше да стане. Сега около Стара Загора нямаше да подскачат колите. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР