Какъв да е редът, по който да може да се

...
Какъв да е редът, по който да може да се
Коментари Харесай

"Трябва ли Пеевски да бъде разпитан за КТБ" и още 98 въпроса към кандидата за главен прокурор

Какъв да е редът, по който да може да се проверява основният прокурор, би трябвало ли да има правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да стартира следствие и дали следва да бъде разпитан депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски в процеса КТБ. Тези три са най-често повтарящите се измежду общо 99 въпроса, заложени публично от цивилен сдружения и съсловни организации на единствения претендент за поста основен прокурор - сегашният заместител на Сотир Цацаров Иван Гешев.

На 24 октомври е процедурата по чуването на Гешев в правосъдния съвет, по време на която той ще дава отговор на въпроси на неговите членове и на всичките питания, постъпили документално. Най-много - 20 въпроса, е задал Софийският адвокатски съвет, а минимум - по 2, са постъпили от Обществения съвет по правораздаване и от Камарата на следователите.

Част от въпросите са свързани с обществения коментар на Гешев против конституционно уреденото разделяне на управляващите, за връзките, които ще построява с неправителствения бранш и медиите, както и за качествата на един основен прокурор отвън профила на претендента, който е профилиран в наказателни каузи. Най-често повтарящият се въпрос - за опцията против основния прокурор да се организира без значение следствие, е значим, откакто през 2009 година Европейският съд по правата на индивида излезе с решение по делото " Колеви против България ", в което установи, че в страната липсват гаранции за дейно следствие на закононарушение, осъществено от основния прокурор, а от този момент до момента управляващите не са взели ограничения това да се промени.

Голям брой въпроси са свързани с устройството и работата на прокуратурата и следствието, други засягат взаимоотношението сред управляващите, трета група са свързани с доуточняване на по-ранни противоречиви изявления и дейности на претендента за поста.

Фондация " Български юристи за правата на индивида " пита счита ли Гешев, че лица, нарушили презумпцията за невиновност, би трябвало да носят наказателна отговорност и възможно ли е прокурори да се изричат обществено за виновността на обвинените. Правозащитниците се интересуват от мнението му би трябвало ли прокурорски постановления, с които е преустановен пътят на наказателното дирене по публично значими проблеми (например " Яневагейт " ) да бъдат оповестени в целокупност.

Българският институт за правни начинания пита ще работи ли Гешев за укрепването на презумпцията за невиновност, както изисква европейска инструкция, и на правото на лицата да участват в правосъдния развой в наказателното произвеждане.

Какво счита претендентът за криминализирането на изтезанието във връзка решение на Европейския съд по правата на индивида по подобен проблем и какви промени в законодателството са нужни по отношение на закононарушенията от ненавист пита Българският хелзинкски комитет.

Антикорупционният фонд и Институтът за пазарна стопанска система питат дали Гешев ще поддържа предлагането на Венецианската комисия за въвеждане на процедура за импийчмънт на основния прокурор.

В положение ли е господин Гешев да съблюдава условията за самостоятелност и безпристрастност с оглед изказването му по случай с Джок Полфрийман, че има три деца и каквото и да каже, " има заплаха то да бъде повлияно от страсти и коментарът да не е професионален ", е един от 20-те въпроса на Софийската адвокатска гилдия..

Допустимо ли е прокурор да показва в общественото пространство отзиви за политически партии и медии и да се изрича за виновността на обвинените и подсъдимите, се интересуват бранителите. Те желаят да знаят дали Гешев поддържа позицията, че " ролята на юриста е да пази и да взима пари от хората без значение каква е истината ", както и че " ролята на прокурора е да арестува и да се бори за налагането на тежки санкции ". Извън качествата, познанията и уменията, нужни на прокурор в наказателния развой, какви други качества следва да има основният прокурор, пита колегията.

Антикорупционният фонд и ИПИ (но освен те) задават въпроса на Гешев, който е наблюдаващ прокурор по делото " КТБ " в Специализирания съд, смята ли, че лицето Делян Славчев Пеевски следва да бъде разпитано и в какво процесуално качество. Въпросът е обвързван с обстоятелството, че в предишното Пеевски беше бизнес сътрудник на мажоритарния притежател на банкрутиралата банка Цветан Василев, а крахът на институцията настъпи след разрива посред им. Още преди две години Гешев отговори пред публицисти по този начин: " Делян Пеевски го няма в делото КТБ, по този начин както ги няма и Обама, и Путин ". По този мотив самодейността " Правосъдие за всеки " пита взимали ли са свързани с Барак Обама или Владимир Путин лица заеми от КТБ?

Същото съдружие добавя тематиката и с въпроса известно ли е на претендента дали сдружения, притежавани или следени от депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са получавали обилни заеми и при преференциални условия от банкрутиралата КТБ, както и дали са рефинансирани при съмнителни или неизгодни за банката условия.

От самодейността " Правосъдие за всеки " Иван Гешев е питан за негови взаимно изключващи се изявления по задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и за значителните разлики в отношението към тях двете и подсъдимият Петко Дюлгеров. Не е минал без въпроси и въпросът към банкрутиралата КТБ.

Кое е делото, с което се гордеете най-вече и участвате ли в доброволчески начинания, пита Българският институт за правни начинания.

Асоциацията на прокурорите в България е задала 10 въпроса, свързани с изясняването на проектите на Гешев за възстановяване на материално-техническото обезпечаване и изискванията на работа на работещите в системата, дали счита, че е належащо договарянето на по-добри условия при застраховането на работещите в прокуратурата, за първичното и настоящото образование, приема ли диспропорциите в равнището на възнаграждение, по какъв начин ще регистрира натовареността на прокурорите и планува ли предварителна защита против напрежението им.

Ако бъде определен, Гешев, който получи необятна поддръжка от прокурорски и полицейски звена, ще поеме поста от Сотир Цацаров, чийто седемгодишен мандат изтича през януари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (100)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР