Какъв би трябвало да е смисълът от Великденските атаки в

...
Какъв би трябвало да е смисълът от Великденските атаки в
Коментари Харесай

Ислямисти и крайно десни създават нов свят, без място за невинни и без сива зона

Какъв би трябвало да е смисълът от Великденските офанзиви в Шри Ланка, които убиха над 350 души и раниха 500. Сега, когато " Ислямска страна " наподобява пое отговорност за терористичните офанзивите, поражда въпросът: това ли е последният признак на зараза от ислямистко принуждение, стимулирана от вярата в нападателен джихад ( " свещена война " ), написа в публикация за " Гардиън ", Скот Атран, антрополог и създател на Центъра за разрешаване на спорове в Оксфордския университет.

Отговорът е комплициран и не безусловно в сходство с публичните усещания. Ислямисткият тероризъм понижава в международен мащаб и изключително на запад, откогато доближи своя връх през 2014—1515 година, когато ДАЕШ сътвори своя халифат. През последните години обаче извънредно десният тероризъм внезапно набъбна, до повече от една трета от терористичните набези в международен мащаб, като даже регистрира всяко екстремистко ликвидиране в Съединени американски щати през 2018 година

Въпреки това е по-вероятно да бъде пропуснато или толерирано от западните политики, заради културната история и правната отбрана, които се разгръщат върху локални групи (като конституционните гаранции на Съединени американски щати за свободата на словото и правото на носене на оръжие). Така офанзивите на мюсюлманите сред 2006 и 2015 година получиха 4,6 пъти по-голямо покритие в американските медии спрямо други терористични офанзиви.

Тези две насилствени идеологии работят в тандем, разбивайки политическия ред, който е все по-уязвим по редица аргументи. В отговор на убийствата в джамиите в Крайстчърч предишния месец, представителят на ДАЕШ Абу Хасан ал-Мухаджир прикани мюсюлманите " да отмъстят за своята вяра " на всички места. И това, съгласно видео, оповестено тази седмица ДАЕШ е точно " кървавата премия " за поклонниците и туристите в Шри Ланка. На запад, крайнодесни водачи изясняват, както Джаред Бътън от " Британска партия за самостоятелност " показва, че това е офанзива на исляма против християнството, което формалните лица явно няма да признаят, тъй като, както написа Бътън, " светът не се опасява от (християните) както от " религията на мира ", асиметрия, която нападателят от Крайстчърч се пробва да обърне посредством лъчение на нападенията си в интернет.

Разпространението на този транснационален тероризъм, без значение дали е ислямистко възобновление или възраждащ се етнонационализъм, фрагментира обществения и политическия консенсус в международен мащаб. Именно това е неговата цел: да сътвори празнина, която ще сътвори нов свят, без място за почтени от другата страна и без " сива зона " сред тях.

Досега този век е най-много под формата на нападателен джихад. Чрез извънредно принуждение и заплашване, само че също и посредством безапелационно разпространение на безспорни убеждения, задачата е да се развие строга и радикална форма на ислямско ръководство на всички места, където може да се сътвори " безпорядък и безчовечие ". Но в този момент извънредно десният великолепен тероризъм пренебрегва опасността от джихадист, сходно на фашизма. Джихадистките групировки, на собствен ред, след убийството на Осама бин Ладен и военните провали на ДАЕШ, са подготвени за възобновяване и привличане на недоволните: частично поради издигането на извънредно десните, частично тъй като социално-политическите условия, които пораждат тези групи, не са се трансформирали доста.

Крайно десният тероризъм от ден на ден копира основни джихадистки правила и тактики (въпреки че има наклонност да включва самотни участници, свързани основно посредством обществените медии). През 2007 година група " Арийски народи " разгласи " арийски джихад ", с цел да унищожи " юдейско-тираничната " система на " по този начин наречените западни демократични страни ". Дилан Руф, който през 2015 година умъртви девет афро-американски холандци в Южна Каролина прави своя лична връзка. В отговор на правосъден специалист той дава отговор, че е " като палестинец в израелски затвор, откакто е умъртвил девет души... палестинецът няма да бъде смутен или да съжалява ". Като въведения към нападението в Крайстчърч, за разгласява манифест, в който се базира като ентусиазъм на Руф и Андерс Брейвик, норвежецът, който е умъртви десетки млади леви последователи през 2011 година Той приема версията на аргументацията на джихадистите за опрощение на всеобщо ликвидиране като морална добродетел: базира се на транснационално приятелство в конфликт на цивилизации, който съживява една световна еднаквост (бялата раса) против друга (исляма) в битка до гибел за оцеляване, без място за минувачи или облегнати на оградите.

Въпросът след Шри Ланка е по какъв начин една оповестена за отслабена ДАЕШ, съумява да отговори по този метод. В изследване от 2017-2018 година на млади мъже, които бягат от ДАЕШ в региона на Мосул, изследователският екип Скот Артран открива, че множеството араби сунити, които интервюират, в началото възприемат ДАЕШ като " революцията " (Ал-Тавра). Макар че мнозина отхвърлят бруталността на ДАЕШ, групата ги въодушевява с две от най-тачените от тах полезности: строгата религия в шариата и религия в сунитската арабска татковина, за разлика от единния Ирак. Нещо повече, тези, които имат вяра в тези полезности, показват доста по-голяма подготвеност да се борят и да умират от последователите на един общ Ирак. ДАЕШ може да е изгубила територията си, само че не безусловно и лоялността към нейните съществени полезности на хората в района.

В следващо изследване през 2018-2019 година множеството от интервюираните споделят, че ДАЕШ не може да бъде отстранена като система от вярвания, нито физически изхвърлена, без да се трансформират религиозните, обществените и икономическите условия преди ДАЕШ, при които арабите сунити към момента виждат себе си. Всъщност през последната седмица ДАЕШ съумява да си възвърне сирийска територия в планините покрай Ракка и източната пустиня; и в няколко сунитски области в Ирак (Махмур, Киркук, пустинята Анбар) банди на ДАЕШ атакуват държавните сили непрекъснато и завладяват селата през нощта с движение, сходно на това, което се виждаше и преди основаването на халифата.

Тъй като халифатът беше погубен от коалиция от мощни народи, медиите на ДАЕШ оповестиха желанието на групата да ускори външните интервенции. Атаките в Шри Ланка демонстрират доста от характерностите, които външният клон на ДАЕШ, прочут на арабски език като " Емни ", се развива в Европа, с цел да притегли локални симпатизанти, които правят офанзивите в Париж през ноември 2015 година, в Брюксел през март 2014 година и минимум 21 бойци на ДАЕШ са изпратени от Сирия в Европа, с цел да нападат цели. Всеки скрит план, като се изключи един, бяха затруднени заради неспособност за обработване на локални улесняващи мрежи. Всъщност, " триумфът " на нападенията в Париж и Брюксел се дължи най-вече на ДАЕШ, ангажиращи необятна мрежа от припокриващи се и съществуващи локални обществени връзки сред фамилии, другари, съученици и дребни незаконни групи в избрани квартали.

Въпреки че към момента няма доказателства, че ДАЕШ-Емни са подготвили или договорили терористични атентати, има ясна индикация методите на Емни. Двете локални ислямистки групировки, които министърът на защитата на Шри Ланка упрекна за атентатите на Великден, до момента се занимават най-вече с вандализъм на будистки реликви и светилища. Но интервенцията на Великден включва съгласуваност на няколко места, ненапълно комплицирани муниции, самоубийствени офанзиви и ориентиране към християни и задгранични туристи.

Информационната организация " Амак " на ДАЕШ разгласява видеозапис, в който са показани осем от деветимата хипотетични самоубийци, които се афишират във честност към водача на ДАЕШ, Абу Бакр ал Багдади. Едно по-ранно видео на уеб страницата на " Ал-Гураба " демонстрира осемте мъже, представящи се под знамето на ДАЕШ, и изобразяващи Абу Мохамед ал-Адани, който ръководи " Емни " до гибел му при американски въздушен удар в Сирия през 2016 година, предупреждавайки за " гърмеж в бастионите на неверници ". Според премиера на Шри Ланка, Ранил Уикремесингхе, някои от мъжете " пътували в чужбина и са се върнали ", което допуска, че те са били измежду редиците набойците от Шри Ланка, които се завръщат от Сирия и в този момент са склонни да отмъстят с съвсем огледален облик на дейности на извънредно десните, които сигурно ще бъдат отразявани назад, още веднъж и още веднъж, и още веднъж.

Следвоенната наклонност в света към по-голяма приемливост и по-малко принуждение по отношение на предишното - в това число разпространяването на демокрацията към болшинството от международните народи - рискува да се обърне, подтиквана от разнообразни транснационални терористични дейности, които се предизвикат и ускоряват взаимно. Ограничаването на тези радикални сили изисква повече, в сравнение с да се противодейства на тяхното принудително изложение.

Поддържането на един по-толерантен, по-малко принудителен свят изисква директен метод към главните аргументи за тези нововъзникващи сили. Една от най-главните причиние е неуспехът на световната пазарна стопанска система да поддържа култури и общности, които обезпечават еднаквост, смисъл и цел в живота. Тероризмът е един от отговорите на този неуспех. Възходът на властническите режими, които придават еднообразен смисъл на общността, е различен подобен отговор. Задачата на актуалните общестава е комплицирана и тежка, тъй като би трябвало да основат пространство за трети отговор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР