- Какъв август изпращаме, д-р Томов - както по отношение

...
- Какъв август изпращаме, д-р Томов - както по отношение
Коментари Харесай

Д-р Лъчезар Томов: Не управляваме КОВИД – повтаряме надвишената смъртност от 2021 г.

- Какъв август изпращаме, доктор Томов - както във връзка с месеца, по този начин и спрямо предишните две лета, белязани от Коронавирус?

- Това лято беше с най-голямото разпространяване на вируса до момента и с най-вече инфектирани по отношение на предходните. Въпреки че формалният леталитет (смъртност) от тази вълна наподобява по-нисък, в случай че се вгледаме в забавените с времето данни от Национален статистически институт за смъртността по седмици, ще забележим, че дублираме тази през лятото на предходната година. Което е разумно - омикрон продължава да не е безопасен и въпреки и по-лек от делта-варианта, той предизвиква надвишена смъртност.

Но към този момент се записват по-малко смъртни случаи, тъй като хората не се тестват задоволително. Вследствие на което не се откриват смъртните случаи в точния момент.

Съответно, вместо да хващаме и половината от тях, ние хващаме една четвърт. Останалата част влиза в данните на Национален статистически институт като повишена смъртност. Броят на хората, които умират, съответствува с този от предходната година, което е проблем. Числата на Национален статистически институт демонстрират, че смъртността като динамичност дава отговор на тази от 2021 година, което е притеснително.

Тогава имахме 147 000 умряли - 100-годишен връх, и с 40 хиляди повече, в сравнение с би трябвало да са. След сходна година би трябвало да има по-ниска смъртност, тъй като ненапълно се изчерпва резервоарът от хората, които биха могли да починат. А в този момент се движим по кривата, по която се движихме предходната година.

- Според проф. Радка Аргирова към този момент умерено може да кажем, че управляваме пандемията. Има ли аргумент това изказване?

- Абсолютно никакъв. Ние публикувахме публикации в влиятелно списание, в което показахме по какъв начин делта-вълната от предходната есен беше неуправляема и надскочи неведнъж болничния потенциал. А всички ограничения след делта-вълната са още по-закъснели, в случай че има такива. В предходната вълна с омикрон имаше нулеви ограничения. Сега бяха въведени единствено маските, които ненапълно пречупиха вълната - тя стартира в София, Черноморието и курортните градове, и се популяризира вътре в страната.

Как се ръководят сполучливо епидемии? По-меките способи, като в Япония и Южна Корея, включват хората умишлено и непринудено да носят маски, в това число и навън, положително имунизационно покритие, добра осведомителна акция и положителни епидемиологични изследвания, които да демонстрират къде и по какъв начин се популяризира вирусът.

Добро ръководство би било, когато стартираме да оправяме качеството на въздуха във всички затворени пространства - лечебни заведения, учебни заведения, детски градини. Включително да се вкарат данъчни облекчения за компаниите, които го вършат.

Ниската смъртност при една зараза не значи, че се ръководи добре. Това са единствено крайни резултати. Добро ръководство е да се приложат положителните дейности по пътя. Смъртността зависи от патогена, от възрастта и от броя на хората, които са умрели в предходни талази. Както знаем, България е преди всичко в света по надвишена смъртност на 100 000 души за последните 2 година

Ние имаме 4 пъти повече умряли от Коронавирус на глава от популацията, в сравнение с Съединени американски щати. Поради което в този момент нямаме такава смъртност, каквато имат те.

- А идната Коронавирус вълна по кое време очаквате да бъде?

- Ако не сме изчерпали капацитета за заразяване на инфектираните през тази вълна, след 6 септември наклонността ще се обърне.

В момента репродуктивното число се задържа на 0,9 (10 души заразяват 9) с наклонност към покачване. А какъв брой огромна ще е вълната, зависи от това какъв брой хора са податливи на реинфекции. А всяка една реинфекция е проблем, тъй като този вирус не наподобява на останалите и оставя доста по-големи вреди.

- А има ли данни какъв брой са умрелите от наново заразяване?

- Много е мъчно да се направи точна оценка, тъй като нямаме толкоз данни. Но почти 3/4 от инфекциите от тази година са повторни заразявания. Тоест доста жестоко казано може и 3/4 от смъртността тази година да е от реинфекции. Ниската смъртност при омикрон у нас не е тъй като разновидността е по-лек, а тъй като е попаднал на население, което е преболедувало няколко огромни талази. Когато имаше сходна вълна в Хонконг, смъртността беше доста висока, защото популацията не беше боледувало преди този момент. Натрупаният имунитет и смъртните случаи от предходни талази доведоха до по-ниска смъртност в този момент.

- А какво ще кажем за реваксинациите? През януари тази година от Европейската организация по медикаментите предизвестиха, че честите бустерни дози могат да повлияят неподходящо на имунната система. Все отново идват и по-хладните месеци. Вие какво бихте предложили - да се изчака да се появи универсална ваксина за другите разновидности или в този момент да си сложат бустери?

- Бих предложил първо да се направи разбор на рисковете и изгодите от имунизацията. Аз съм с 4 дози, като сред третата и четвъртата бяха минали повече от 6 месеца. Рисковете от постоянно имунизиране са доста по-ниски от самия вирус. Нещо, което не е необятно известно и което не се изяснява задоволително обществено, е, че в част от хората вирусът провокира съществени проблеми на имунната система и слага в по-голяма накърнимост за последващи инфекции от този и други вируси. Причината за честите имунизации е, че основно антителата са тези, които пазят от Коронавирус, защото Т-клетките са уязвени от инфекциите.

Мултисистемният инфламаторен признак при децата е тъкмо поради такива уязвени имунни системи. Когато вирусът удря Т-клетките, той ги потиска и отслабва силата на имунната система да реагира вярно, в резултат на което тя свръхреагира. А Т-клетките са тези, които убиват инфектираните кафези. Коронавирус потиска Т-клетките по доста подобен метод като на вируса ХИВ. И поради което след преболедуване някои хора са уязвими за други инфекции повече, в сравнение с преди. Рискът от инфаркт след Коронавирус е няколко пъти по-висок през първите две години. Най-много хора след преболедуването на вируса вървят на кардиолог, тъй като най-често имат проблеми със сърцето. Заради това би трябвало да се възнамерява и да се мисли за имунизации.

По принцип недоверието към имунизациите в България е от много време насам - у нас да вземем за пример HPV имунизацията (срещу човешки папиломен вирус - б.р.) не е наложителна, само че в Германия е мощно целесъобразна и сполучливо налагана. А това е една от най-хубавите ваксини. И икономисва доста случаи на рак на гърлото и матката. И е траеща доживот. За варицела също не е наложителна. Много ваксини въобще не са в наложителния лист. Има доста огромно антиваксинално придвижване измежду персоналните лекари и да си го кажем искрено - слабото обучение и лесното взимане на изпити са сериозен проблем. При някои групи имахме доста случаи на хепатит А, а през 2010 година имаше зараза от морбили. При нас тези проблеми са заложени от дълго време. Коронавирус по тази причина аргументи такава огромна детонация - тъй като сме уязвими като население, като обучение и като убеждения на експерти.

- В бъдеще огромни или дребни гърмежи ни чакат във връзка с Коронавирус?

- Не може да кажем за бъдещето, тъй като не се знае дали няма да се появи различен вид. Но може да кажем, че България е неповторима страна в международен мащаб по брой умряли на глава от популацията. Поради което резервоарът с тези разновидности за още смъртност не е доста огромен. Но казусът е, че ние мислим единствено за смъртността, а най-сериозните проблеми на Коронавирус са свързани с органните увреждания, които оставя - изключително тези, свързани с мозъка и сърцето. Не единствено аз, само че и цялото кардиологично сдружение чака солиден приръст на инфарктите в идващите години. Особено притеснителни са неврологичните увреждания в мозъка, каквито случаи има и при деца, които могат да доведат до голям скок на случаите на деменция след 20-30 години. А всяка загуба на коефициента на просветеност с една точка смъква капацитета за стопански растеж и развиване. В България междинният коефициент на просветеност е невисок - 93-94 точки, тъй като образованието е едва и това води до по-лошо здраве на популацията - хората вземат неправилни избори за здравето си и прибягват до алкохол, цигари, опиати, не спортуват. Изключително рисково е да оставяме сходно разпространяване в учебните заведения и университетите, тъй като при деца това значи продължително ограничение на техните достижения. А това ще се отрази и на икономическия растеж на страната и така нататък Дори към този момент има проучвания какъв брой милиарди се губят поради Коронавирус. Голяма част от инфлацията - към 30-40%, е вследствие нарушаването на веригите на доставки поради Коронавирус. Голям проблем, който мъжете не схващат, е резултатът върху качеството на спермата. Многократни реинфекции ще се отразят отрицателно дълготрайно върху раждаемостта в България, а ние имаме потребност от нея.

- Въпреки мощния си старт като че ли напоследък маймунската шарка остана на назад във времето или най-малко спря да се разяснява толкоз.

- Това са политически аргументи. За страдание откогато шеф на CDC (Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати - б.р.) стана Рошел Валенски, се случват странни неща, противни на науката. Предишни експлоадирания в Конго и на други места демонстрираха разпространяване в границите на семействата, при непосредствен контакт, и въздушно-капково. Сега се твърди, че всичко опира единствено до хомосексуални мъже. Истината е, че има асимптомно разпространяване, в случай че съдим по отпадните води - те се изследват в разнообразни градове и по този начин се изследва концентрацията на вируса. Може да се види 1-2 седмици преди да се вдигнат случаите, по какъв начин се подвига и концентрацията. И се вижда повече разпространяване, в сравнение с се хваща. Защото по разпоредбите на CDC се тестват извънредно единствено гей мъже и все пак към този момент има дами и деца с това нещо.

Когато има асимптомно разпространяване и се тества единствено една група, тогава се изкривява картината. В предходни експлоадирания в Конго и Централноафриканската република бяха с население, което е имунологично наивно към маймунската шарка - тя е родствена с едрата. А западните страни са извънредно имунизирани срещу едрата шарка - до 1979 година цяла Западна Европа и Съединени американски щати са имунизирани. И огромна част от това население е предпазено, поради това се предава и по-трудно. Но се бърка с това, че механизмът на разпространяване е единствено посредством непосредствен контакт с кожата на инфектирания. Има доста проучвания върху аерозолите на маймунската шарка, които демонстрират, че са способни да заразяват до 90 часа. Затова би трябвало да се вземат ограничения, да се закупят ваксини и да се ползват ограничения за отдалеченост, тъй като всички под 45 година са податливи на тази болест. Трябва да се вземат превантивни ограничения, тъй като скоро за три неща по едно и също време ще би трябвало да се следи - Коронавирус, маймунска шарка и евентуално грип.

Източник: Вестник „ 24 часа “, Винсент Тановски
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР