Какапо е вид папагалова птица, реликт за Нова Зеландия. Този

...
Какапо е вид папагалова птица, реликт за Нова Зеландия. Този
Коментари Харесай

Най-дълголетният и голям папагал

Какапо е тип папагалова птица, реликт за Нова Зеландия. Този тип папагал е именуван също и бухалов папагал (owl parrot). Той е заплашен тип, като през юли 2010 са преброени малко повече от 100 птици. Сега популациите му са изчезнали и се развъжда единствено на един-единствен предпазен остров в Нова Зеландия по стратегия за запазване на типа. Папагалите от този тип могат да живеят до 90-годишна възраст, което ги прави може би най-дълголетните птици.

Те обаче не наподобяват съвсем по нищо на останалите папагали. Освен че ловуват през нощта, те не са привикнали и да употребяват крилете си. Обикновено не летят, а когато се случва, е заради някакви изключителни и непредвидени условия – като да си спасят живота да вземем за пример. Не умеят да летят нито доста високо, нито доста дълготрайно. Какапо не могат и да „ пеят “ за разлика от останалите папагали, като звуците, които издават, са по-скоро неприятни. Естественият камуфлаж пази какапо от враговете му. Какапо е един от най-старите типове папагали на планетата. Той е на нашата Земя отпреди към 80 милиона години.

Какапо е най-високият и най-тежкият папагал в целия свят. Неговият растеж е 60 сантиметра , а тежестта му доближава до 4 кг .

Следващият по тежест в света папагал е хиацинтовият ара . Обикновено е считан за голям, тъй като доближава цели 100 см, което го прави най-големият от сините типове Ара и се счита за най-едрия папагал в света. В съпоставяне с какапо обаче е напряко лек – тежи „ едвам “ към 1.5-2 кг. Разкошният наследник образец е в действителност вторият най-тежък папагал след какапо. Типично за него е искрящо синьото му оперение, което на крилата е по-тъмно, а на главата и гърдите е по-светло. Само кожата към очите и в задната част на човката му е блестящо жълта.

Хиацинтовите папагали ара живеят н Югоизточна Бразилия, една от най-влажните зони на света. Срещат се все по-рядко обаче. Поради обстоятелството, че е доста желана и търсена декоративна птица, популацията му е мощно застрашена.

Хиацинтовият ара е дълголетна птица, която може да живее повече от 100 години.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР