Как започнаха пожарите в Мауи? Какво знаем за това, че хората влошават бедствията

...
Длъжностните лица не са сигурни какво е започнало продължаващите пожари
Коментари Харесай

Длъжностните лица не са сигурни какво е започнало продължаващите пожари в Мауи, които убиха шестима души, наложиха стотици евакуации, подпалиха сгради, оставиха хиляди без ток и накараха някои местни жители да избягат в океан, за да избяга от мародерски пламъци. Но някои експерти казаха, че подозират, че човешкото развитие на острова е поне отчасти виновно за унищожението.

Горските пожари са се учетворили в Хавай през последните десетилетия и много учени казват, че виновникът са неуправляваните, неместни пасища, засадени от плантации и животновъди и други, които не са запознати с местните екосистеми на острова. Тревата е суха и податлива на пожари.

„Няма съмнение, че пожароопасните треви са нахлули в по-сухите хавайски екосистеми и са донесли по-големи, по-интензивни пожари“, каза Питър Витоусек, професор по земни науки в Станфордският университет в Пало Алто, Калифорния.

Какво причини пожарите в Мауи?

Силните ветрове и ниската влажност вероятно са допринесли за пожарите, но служителите знаят малко друго, каза ген. Кенет Хара, генерален командир на Националната гвардия на Хавайската армия, на брифинг в сряда.

„Не знаем какво всъщност е запалило пожарите, но бяхме уведомени предварително от Националната метеорологична служба, че сме бяха в ситуация на червен флаг - така че това са сухи условия за дълго време, така че горивото, дърветата и всичко беше сухо", каза той, според CBS News.

Ураганът Дора, категория 4 буря в Тихия океан, подхранва силните ветрове през нощта в Мауи, с пориви от 60 мили в час, които нанасят щети на домове и спират тока.

Държавни служители активираха Националната гвардия на Хавай, за да помогне на полицията в Мауи, където най-засегнатите райони включват Lahaina, жилищен и туристически район с търговски район в Западен Мауи; Кула, жилищен район във вътрешния, планински район Upcounty; и Kihei, смесица от домове, апартаменти, краткосрочни ваканционни наеми и съоръжения за посетители в Южен Мауи.

Горските пожари бяха рядкост преди хората да пристигнат на Хаваите

Освен районите с активни вулкани горските пожари са били рядкост на Хавайските острови преди пристигането на хората, каза Дейвид Бейлман, професор по география и околна среда в Хавайския университет в Маноа. Тази по-нова епоха в историята на Земята, в която човешката дейност е повлияла на климата и екосистемите, неофициално се нарича Антропоценска епоха.

Историята продължава

„На другите острови с по-слаба вулканична активност наистина е имало пожари, но много, много рядко", каза Бейлман. „Тази ситуация в Мауи е антропоценски феномен.“

Каниела Инг, национален директор на Green New Deal Network и лидер на местното население на Хаваите, каза, че горските пожари предлагат още едно доказателство за опасна извънредна климатична ситуация.

„Нуждаем се от законодателство, което е толкова смело и спешно, колкото мащаба на горските пожари, задушаващи Хавай и Канада, горещите вълни, задушаващи Тексас, и екстремните наводнения, удавящи Европа“, каза Инг, бивш щатски депутат в Хавай. „Колко още изгубени животи или семейства, разселени в общности като моята, е готов да толерира президентът Байдън, преди да обяви извънредно положение в областта на климата и да активира политиците да предприемат допълнителни действия за климата?“

Туризмът ли е виновен?

Пожарите идват на фона на продължаващ дебат за това дали туризмът вреди на екосистемите на Хаваите.

По-рано тази година Fodor's Travel посочи Мауи сред 10 дестинации в своя „Списък без“ за 2023 г., които туристите трябва да преразгледат да посетят, защото за заплахата от щети върху околната среда, причинени от свръхтуризма и изменението на климата.

Клей Трауернихт, професор по природни ресурси и управление на околната среда в Хавайския университет в Маноа, каза, че би било подвеждащо просто да се обвиняват времето и климатът за пламъците.

Вместо това Трауернихт, който отбеляза през 2018 г., че площта, опожарявана всяка година от диви пожари в Хавай, се е увеличила четирикратно през последните десетилетия, посочи неуправляваните, неместни пасища, които процъфтяват на Хаваите след десетилетия на упадък селско стопанство.

„Тези савани сега покриват около милион акра в главните Хавайски острови, предимно наследство от разчистване на земя за плантационно земеделие и животновъдство в края на 1800-те/началото на 1900-те“, пише той в поредица от публикации в социалната платформа X, по-рано Twitter.

Какво е решението за намаляване на горските пожари в Хавай?

Трансформацията към савани прави земята много по-податлива на горещо, сухо и ветровито условия, които предизвикват такива горски пожари, каза Трауернихт, с много повече натрупване на пожарни горива по време на дъждовни периоди. Междувременно спадът в селското стопанство също затруднява гасенето на пожари, тъй като пътищата стават неподдържани, напояването и съхранението на вода намаляват, а хората, които познават земята, се преместват.

„Тежестта, която настоящият проблем с пожарите на Хаваите налага на спешните служби, въздействията във фермите и екосистемите, загубите, които нашата общност изпитва в момента – това е най-вече от доброкачествено пренебрегване“, написа той.

Макар и вбесяваща, ситуацията предлага и искрица надежда, каза Трауернихт.

< p>„Проблемът с пожарите на Хаваите може да бъде много, много по-управляем с адекватна подкрепа, планиране и ресурси за проекти за намаляване на горивото, използване на земеделска земя и възстановяване и залесяване около общностите и подножието на нашите гори“, пише той.

< p>Hawaii Wildfire Management Organisation, организация с нестопанска цел, базирана в Waimea на остров Хавай, каза, че нарастващите пожари застрашават хората, инфраструктурата, качеството на водата, селскостопанската продукция и природните ресурси.

„Хавай има проблем с горските пожари“, заявява организацията на уебсайта си. „Всяка година около 0,5% от общата земна площ на Хаваите изгаря всяка година, което е равно на или по-голямо от съотношението на изгорените във всеки друг щат на САЩ. Над 98% от горските пожари са причинени от хора. Човешки запалвания, съчетани с нарастващо количество неместни, предразположените към пожари треви и храсти и затоплящият се сух климат значително увеличиха проблема с горските пожари."

Тази статия първоначално се появи на USA TODAY: Как започнаха пожарите в Мауи? Човешкото обитаване може да е отчасти виновно

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР