Как законопроектът на омбудсмана Мая Манолова ще ограничи свръхправомощията на

...
Как законопроектът на омбудсмана Мая Манолова ще ограничи свръхправомощията на
Коментари Харесай

Съдия: Законопроектът на омбудсмана ще превъзпита банките

Как законопроектът на омбудсмана Мая Манолова ще ограничи свръхправомощията на банките изясни съдията от Софийския областен съд (СРС) Константин Кунчев пред .
Eвропейската комисия и Съдът на Европейски Съюз със наложителни инструкции за българския съд с голям брой решения в други страни членки на Европейски Съюз към този момент се е произнесъл, че договорът първо би трябвало да е на явен и понятен език, да е с избран шрифт и трето - защото се чака потребителят да няма професионална подготвеност да разбере какво му се предлага, съдът да бъде последният бранител на правата на потребителя, който ще му даде отбраната, от която може да не е схванал, че се нуждае.
Досега съдът не можеше да предприеме дейности, с които да предотврати това състояние и макар неразбирането или незнанието на длъжника, съдът издаваше заповед за осъществяване. В напълно къс двуседмичен период длъжникът трябваше да възрази, само че защото той не можеше да разбере тази неравноправност, влизаше в действие заповедта и оттам-нататък започваше насилственото осъществяване, описа арбитър Кунчев. " На това се поставя край с новия законопроект и се дава опция на съда интензивно да отбрани потребителя като ревизира всяко едно от вземанията дали подхожда на закона или не ".
Съдия Кунчев е безапелационен, че предлаганите от омбудсмана законодателни промени са ориентирани точно към създаване на единния финансов кредитен пазар, да се увеличи доверието в него. За да се увеличи доверието би трябвало, когато има потребност съдът да изисква документи, с цел да реши дали претендираните вземания опонират на закона.
Той уточни, че в Испания да вземем за пример, където като България има висок % необслужени банкови и небанкови заеми, Върховният съд основава листа на типични неравноправни клаузи, които в случай че са възпроизведени, съдът отхвърля заявките и не дава опция да бъде ощетен по този метод потребителят.
Като типични в България случаи на свръхправомощия на банките той посочи практиката да се начислява рента върху лихвата и да се наслагват неустойки за несъблюдение върху неустойки за несъблюдение. " Това значи, че има две наказания за едно и също нещо - две вземания за една веселба - от една страна, 3% за всеки ден веселба и за същия интервал и за същото несъблюдение - нова наказателна клауза в размер на 10%. Това е престъпление и новият законопроект дава пълномощия на съда да прекрати тази процедура против потребителите по този метод да се вземат вземания, които не се търсят от закона ", акцентира арбитър Кунчев.
Ако бъдат признати предлаганите законодателни промени, следователно, продължи той - " съдът към този момент ще има пълномощия да гледа контракта и общите условия и от разбора им да декларира своето мнение, че такива практики да се търси глоба за едно и също несъблюдение два пъти са противозаконни и съдът няма да издава нито заповед, нито изпълнителен лист по член 417 ". По този метод ще се превъзпитат банките да следват практики, които са добросъвестни, безапелационен е Константин Кунчев. По думите му в случай че банките не оферират заеми с контракти, в които има неравноправни клаузи, банките ще имат по-високо доверие и лихвите ще бъдат по-ниски, тъй като ще има по-добър финансов пазар.
Новото пълномощие на съда ще важи и за старите заеми, разясни още Кунчев.
Досега съдът не е имал пълномощия нито да изисква договорите с банките, нито общите им условия. Не може на база единствено на един документ - извлечение от сметка, където са написани числа и някакви думички да се издава непосредствено изпълнителен лист и да се стартира наложително осъществяване против дебитор. Това е решение на Европейска комисия и Европейския съд, акцентира Кунчев и дефинира досегашната роля на съдиите у нас като тази на гумен щемпел . " Крайно време на това нещо да се постави точка, тъй като българският съд не е гумен печата и не може да бъде употребен в тази процедура по този безразсъден метод ", съобщи съдията. Той е уверен, че по тази причина законодателното предложение на Мая Манолова е належащо и безусловно неотложно. В противоположен случай, предизвести Кунчев - следват санкция за България и отрицателни правни последствия от позиция на това, че няма да имаме построен обикновено работещ кредитен пазар, което непосредствено значи, че България не може да влезе във финансовата зона и въвеждане на еврото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР