Как вървят преговорите за коалиция в Германия? 45-членното ръководство на

...
Как вървят преговорите за коалиция в Германия? 45-членното ръководство на
Коментари Харесай

Социалдемократите в Германия дадоха зелена светлина за преговори

Как вървят договарянията за коалиция в Германия? 45-членното управление на социалдемократическата партия даде през днешния ден зелена светлина за прелиминарен сондаж с християндемократите за възможна нова необятна коалиция.

Социалдемократите доста държат на формулировката, че диалозите с ХДС и ХСС ще бъдат с отворен край. Тоест, те категорично декларират, че сондажът не води автоматизирано до коалиция. Такова беше и решението на партийния им конгрес предходната седмица.

Партията не желае на ниска цена да продаде кожата си, както се споделя, тъй като изгуби доста поддръжка поради предходните обединения с християндемократите. И в този момент слага условия, да вземем за пример: да се вкара единна и по-солидарна здравна осигуровка. И да се одобряват фамилиите, в това число и на тези бежанци, които са получили в Германия единствено краткотраен статут. Две условия, с които баварският ХСС, по-малката от двете християндемократически партии, изрично не се съгласява.

След като завърши сондажът, социалдемократите вероятно ще свикат нов конгрес на 14 януари, а може да проведат и допитване до членовете. Защото съпротивата в партията им против нова необятна коалиция е сериозна и се чуват даже обвинявания, че поради министерските кресла партийното управление играе двойни игри и не се вслушва в мнението на членовете.

Против нова коалиция се афишира най-много младежката организация на социалдемократите, която упорства или за нов тип коалиция, или за малцинствено държавно управление на християндемократите, толерирано от ГСДП. ГоКо или КоКо гласи въпросът, като зад тези смешни абревиатури се крие „ Голяма коалиция " и „ Коалиция на коопериране ", т.е. - новият тип коалиция, за която упорстват скептиците в ГСДП.
 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Matthias Schrader
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР