Как убийството на Хардип Сингх Ниджар в Канада подхрани напрежението с Индия

...
Виден лидер на сикхите беше нагло убит това лято пред
Коментари Харесай

Виден лидер на сикхите беше нагло убит това лято пред храм в Британска Колумбия (БК), Канада. Смъртта възмути поддръжниците му и засили глобалното напрежение между сикхските сепаратисти и индийското правителство.

В средата на юни вечер на оживения паркинг на Guru Nanak Сикх Гурдвара в град Съри, Хардип Сингх Ниджар беше застрелян в камиона си от двама маскирани въоръжени мъже.

Месеци по-късно неразкритото убийство продължава да отеква в Канада и зад граница. Стотици сикхски сепаратисти излязоха по улиците в Торонто, заедно с шепа други в градове като Лондон, Мелбърн и Сан Франциско, в началото на юли, за да протестират срещу индийското правителство, което според тях е отговорно за смъртта му.

Съвсем наскоро, през септември, министър-председателят Джъстин Трюдо обвини Индия, че стои зад смъртта на г-н Ниджар, като каза, че канадското разузнаване е идентифицирало „достоверни твърдения“ за връзка между смъртта му и агенти на индийски щат.

Индийското правителство отрече каквато и да е страна в убийството.

Възмущението след 45-те Убийството на едногодишно дете извади наяве дългогодишен проблем с някои групи, които искат отделна родина за сикхите, които са религиозно малцинство, съставляващо около 2% от населението на Индия.

Движението беше в своя пик през 80-те години на миналия век в щата Пенджаб, който стана свидетел на няколко жестоки атаки и смъртни случаи. То загуби сила, след като въоръжените сили проведоха специални операции срещу движението - но поддръжниците в общността на диаспората продължиха своите призиви за отделна държава, които се засилиха през последните години.

Индия категорично се противопостави на движението Халистан. Всички основни политически партии, включително в Пенджаб, заклеймиха насилието и сепаратизма.

Г-н Ниджар беше виден лидер на сикхите в Британска Колумбия и ярък поддръжник на отделен щат Халистан . Негови поддръжници казаха, че той е бил обект на заплахи в миналото заради активизма си.

Индия каза, че той е бил терорист и е ръководил войнствена сепаратистка група - обвиненията, които поддръжниците му наричат ​​"неоснователни".

По време на смъртта му канадските следователи казаха, че все още не са установили мотив за убийството му или са идентифицирали заподозрени, но те са категоризирали убийството като „насочен инцидент“.

Продължава разследване на убийството от Кралската канадска конна полиция.

Канада е дом на най-голямата сикхска диаспора извън щата Пенджаб. На 8 юли стотици протестираха срещу смъртта на г-н Ниджар в Торонто пред сградата на висшето консулство на Индия. Те бяха посрещнати с по-малък контрапротест в подкрепа на индийското правителство.

Двете страни си крещяха през барикади в продължение на няколко часа, а едната беше про-Калистан демонстрант беше арестуван, след като се опита да пробие оградата.

Дори преди уикенда бяха изразени опасения относно протеста.

Някои плакати за събитието в Торонто съдържаха думите "Убийте Индия" и етикетираха индийските дипломати в Канада като "убийци", което накара възмутеното индийско правителство да призове канадския пратеник.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР