Как темите за любовта и изкуството могат да се превърнат

...
Как темите за любовта и изкуството могат да се превърнат
Коментари Харесай

Такава дивна любов – роман за съзряване чрез изкуството и обичта

Как тематиките за любовта и изкуството могат да се трансфорат в разказ с висока литературна стойност демонстрира „ Такава дивна обич “ от украинската писателка Анна Багряна (изд. „ Персей “).
На Коледа, светлия християнски празник, в фамилията на преподавател и шивачка се ражда първородното им дете. Това почтено малко създание става причина майката да загуби гласа си при появяването му на бял свят. Но това не пречи момиченцето да бъде обградено с доста обич и грижи. В фамилията като светиня се пази един грамофон и една плоча – по този начин дребната Надежда израства с музиката на Бетовен, която оглася дома им.
Надежда вижда нещата, които я заобикалят, по друг метод, поради което другите деца не я схващат. Липсата на контакт с останалите я подтиква да върви в гората и да беседва с боровете. Децата стартират да я отбягват и разнасят мълвата, че е магьосница. Руслан, съседското момче, също я ненавижда. Но допустимо ли е тази детска злоба да прерасне в същинска обич?
 Когато имаш опция да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия Когато имаш опция да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия
Животът през очите на дребните герои на Франтишек Тихи, разказан в книгата " Транспорт оттатък вечността ". " Не се опасявай. Бог знае какв...
На десетия си рожден ден Надежда отива до Киев, изгубва се и попада пред ателието на художника Нестор, който приютява мръзнещото и разплакано малко момиченце, скитащо единствено из киевските улици. Именно тук, навръх Коледа, се случва знамение. Тя основава първата си картина. Това е второто й раждане.
До какви висоти ще се издигне Надежда? Тя приключва Художествена академия в Краков с помощта на Нестор. Разликата в годините не пречи на Надежда да се влюби мощно в него. Следват пътувания до разнообразни европейски градове, изложения, пари, популярност и една дивна обич. А кого обича Нестор – сегашната преуспяла Надежда или дребното разплакано момиченце, мръзнещо на пейката пред ателието му?
За романа си „ Такава дивна обич “ Анна Багряна получава специфичната премия на елитния украински конкурс „ Коронация на словото “ в номинацията „ Изборът на издателите “.
Анна Багряна е поетеса, белетрист, драматург, преводач, художник. Родена е в гр. Фастов, Киевска област, през 1981 година Завършила е украинска лингвистика в Киевския народен университет „ Т. Шевченко ”. Работила е като редактор, създател и водещ в разнообразни украински медии, основен редактор на списание „ Гранословие ” и секретар на Националния съюз на писателите на Украйна.
 Най-добрата чешка детска книга за 2020 година излезе на български Най-добрата чешка детска книга за 2020 година излезе на български
С „ Какво разказваше горилата ” Маркета Пилатова учи децата да се вслушват в другите от тях  „ Какво разказваше...
Автор е на книгите с лирика „ Съцветие от думи ” (2000), „ Сред люлякови сънища ” (2002), „ Между боговете и нас ” (2005), „ Разходка по въже ” (2008), „ Други линии ” (2009), “Баене за обич ” (2011); на романите „ Етимология на кръвта ” (2008), „ Такава дивна обич ” (2010), „ Досадникът ” (2012); на книгата „ Македонски разкази “ (2016), както и на пет книги с разкази и романи за деца. Автор е на либретото на първия автентичен украински мюзикъл „ Глория ”, подложен в Донецкия украински научен музикално-драматичен спектакъл (2010). Нейни пиеси са сложени в театри в Украйна, Съединени американски щати и Р. С. Македония.
Отличавана е за книгите си с лирика, за драматургия и белетристика с национални и интернационалните награди, измежду които от състезанието „ Коронация на словото ”, „ Смолоскип ”, Международната украинско-немска награда „ ОлесГончар ”, „ Рукомесло ”, „ Маруся Бек ” (Канада), „ Qiriu i Naimit ” (Тетово-Прищина) и други Нейни стихове и пиеси са превеждани и оповестени на разнообразни езици, има издадени книги на полски, български, френски, азербайджански, сръбски, както и в Р. Северна Македония.
Превежда от български, полски, съветски и други славянски езици.
Член е на Националния съюз на писателите на Украйна и на Асоциацията на украинските писатели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР