Как така България мълча 25 години за политиката на "гръцко

...
Как така България мълча 25 години за политиката на "гръцко
Коментари Харесай

Защо България мълча 25 години?

Как по този начин България мълча 25 години за политиката на "гръцко монополизиране " на името Македония, а в този момент зачестяват изяви, съгласно които България не трябва да приема имена, които съдържат "географски маркер " с териториални искания?

Този въпрос насочи някогашният македонски министър председател Любчо Георгиевски - проектант на първия българско-македонски документ за добросъседство - във "Фейсбук ", написа Дневник.

Той имаше поради коментара на българския президент Румен Радев, съгласно който версията с географска добавка към името - за която приказват и гръцките управляващи, и македонският министър председател Зоран Заев - не трябва да съдържа никакви териториални искания към България. Подобен коментар пристигна този месец и от Георги Първанов, който беше президент сред 2002 и 2012 година и в изявление предизвести, че две от петте оферти за новото име - Северна Македония и Горна Македония - насочат директни искания към Пиринска Македония. Подобна позиция пристигна от външния министър Екатерина Захариева през август, само че след това не беше повтаряна.

"Този вид напън е непоследователен, тъй като се случва 25 години, откакто стартира разногласието и върви към свършек. А също по този начин идва след подписването на контракта за другарство, който в Македония към този момент е признат като натрапен контракт. " Според Георгиевски също така "разбира се, че всяка географска добавка заплашва по-малко България от това името да е единствено Македония, което те (българските власти) първи в света признаха (да прочетат причините на гърците, важат и за тях ".

Георгиевски, който от години има българско поданство и нееднократно е упрекван в българофилия поради постоянно пробългарските си позиции, в този момент е водач на ВМРО-Народна партия
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР