Как свръхбогатите проникнаха в антикапиталистическия Burning Man

...
Burning Man, пустинната конфедерация, която потъна в хаос през уикенда,
Коментари Харесай

Burning Man, пустинната конфедерация, която потъна в хаос през уикенда, не е съвсем оскъдното, свободолюбиво веселие, което беше някога.

За мнозина, които наблюдават хаоса на Burning Man отдалеч, дъждът и калта, които оставиха блокирани 70 000 души, бързо се превърнаха в символ на отдалечаването на фестивала от корените му.

Или по-просто: как милиардерите съсипаха Burning Man.

Фестивалът започва като малко събиране през 1986 г. на плаж в Сан Франциско и в крайна сметка прераства в жестока контракултурна общност на „Burners“, които избягват комерсиализма в своя импровизиран град, издиган всяка година в коритото на пресъхнало езеро, известно като playa.

В Playa няма размяна на пари – това е в основата на етиката на общността за „декомодификация“. Но в Playa има все повече пари.

Виждат се превозни средства да тръгват от фестивала Burning Man в Блек Рок Сити, Невада, САЩ, 4 септември 2023 г. Виждат се превозни средства да напускат фестивала Burning Man в Блек Рок Сити, Невада, САЩ, 4 септември 2023 г. Мат Милс Макнайт/Ройтерс

В някои елитни кръгове да отидете в Burning Man е като да сте изкачили Еверест или да сте взели ayuhuasca на медитативно убежище - духовно трансформиращо преживяване, предприето със значителна защитна мрежа от привилегии.

Илон Мъск, най-богатият човек в света, е бил редовен посетител на Burning Man, като каза на Recode през 2014 г., че „ако не сте били, просто не разбирате“. Марк Зукърбърг долетя за един ден през 2012 г., за да сервира сандвичи със сирене на скара и дори разпъна собствена палатка, според неговия приятел и съосновател на Facebook Дъстин Московиц. През 2018 г., малко след като беше обвинена във федерални обвинения в измама, основателката на Theranos Елизабет Холмс се оттегли в пустинята и изгори чучело за своя провален стартъп, каза тя пред New York Times.

Един от 10-те стълба на Burning Man е „радикална самоувереност“ и в този дух повечето веселящи се снабдяват с вода и стабилна храна за седмицата и „разчитат на вътрешните си ресурси“ за оцеляване“, според уебсайта на организацията.

За присъстващите с един процент обаче, самоувереността може да бъде възложена на външни изпълнители.

Известно е, че ултрабогатите летят с лични готвачи за седмицата и плащат до 50 000 долара, за да лагеруват в луксозни палатки, както съобщи New York Post през 2019 г. Репортер на Business Insider по подобен начин писа за т.нар. лагери около плажа, които идваха с полилеи, партита и външни душове.

„Burning Man е идеалният пример за това колко богати бели хора си създават трудности за развлечение, защото са имунизирани срещу тях систематично“, написа един потребител на X, бивш Twitter, този уикенд.

Проникването на джет сета е движещата сила зад злорадството, произтичащо от социалните медии в отговор на видеозаписи на Бърнърс - някои от които платиха $2750 за единичен билет - газейки в кал до глезените, неспособни да излязат от лагера след необичайно силен дъжд.

„За мен това е мъничко емоджи като цигулка“, написа един потребител на TikTok.

Много присъстващи на Burning Man се подготвят стриктно за едноседмичния празник, който се провежда в отдалечена част на пустинята Невада. Много присъстващи на Burning Man се подготвят стриктно за едноседмичния празник, който се провежда в отдалечена част на пустинята Невада. Тревър Хюз/USA Today Network/Ройтерс

Докато някои посетители на фестивала намираха ситуацията за плашеща – атмосфера на „Повелителят на мухите“, както я описа един участник – много опитни горящи хора приемаха времето и затварянето на пътища спокойно, предлагайки храна и подслон на онези, които се нуждаят от нея. Въпреки че един човек почина на фестивала, смъртта „не беше свързана с времето“.

Един от присъстващите, Андрю Хайд, каза пред CNN, че дъждът и калта са върнали значението на събитието обратно към корените му.

„Идваш тук, за да бъдеш в суров климат и се подготвяш за това.“

— Nouran Salahieh и Holly Yan допринесоха за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР