Как стои въпросът за представителството в гражданските дела? Кой кого

...
Как стои въпросът за представителството в гражданските дела? Кой кого
Коментари Харесай

Законът определя кой кого може да представлява по граждански дела

Как стои въпросът за представителството в гражданските каузи? Кой кого и по кое време може да съставлява страна в правосъдния развой?

Т.Н., София

------------------------------------

Гражданският процесуален кодекс (ГПК) дефинира, че страни по цивилен каузи са лицата, от чието име и против които се води едно гражданско дело. Веднага по-късно категорично е посочено, че с изключение на в плануваните от закон случаи никой не може да предявява от свое име непознати права пред съд. Ако законът въобще разрешава прокурор да взе участие в гражданско дело, то за него е несъмнено, че е с права на страна в плануваните от закон случаи. Той не може да прави дейности, които съставляват предписание с предмета на делото.

Тук е значим и въпросът за процесуалната дееспособност и за процесуалната правоспособност. Граждански процесуален кодекс разпорежда, че процесуално дееспособен е този, който е дееспособен по материалното право. Процесуално правоспособни са и държавните институции, чиито ръководители са разпоредители с бюджет.

Дееспособните физически лица правят съдопроизводствените дейности персонално. Това важи и за малолетните и лимитирано запретените, те правят дейностите персонално, но със единодушието на родителите или попечителите си. Малолетните и поставените под цялостно забраняване се съставляват от законните си представители - родители или настойници.

И тук се стига до въпроса с представителството. На първо място законът приказва за така наречен изключително процесуално посланичество. Такъв необикновен представител се назначава да вземем за пример по искане на страна в процеса, която желае да извърши нетърпящо отсрочване на процесуално деяние по отношение на лице, което е процесуално недееспособно и което няма легален представител или настойник. Пак подобен необикновен представител, назначен от съда, съставлява лице с незнаен непрекъснат и сегашен адрес. Той се появява и в случай че има несъгласие в ползите сред представляван и представител.

При всички случаи особеният представител може да прави дейности, за които се изисква категорично пълномощие, единствено с утвърждението на съда, пред който се води делото.

Законът разпорежда и че безвестно изчезналите се съставляват от назначените от съда техни представители, а оповестените за отсъстващи - от въведените във притежание наследници.

Юридическите лица пък се съставляват пред съдилищата от лицата, които ги съставляват по закон или съгласно устройствените им правила. Когато липсва предписание за представителството, юридическото лице се съставлява от двама членове на ръководството му. Държавните институции се съставляват от своите ръководители съгласно техните устройствени правила. Общините се съставляват от кметовете. Държавата се съставлява от министъра на финансите, с изключение на когато в закон е планувано друго. По каузи, които се отнасят до недвижими парцели държавна благосъстоятелност, страната се съставлява от министъра на районното развиване и благоустройството.

Има и посланичество по правомощие. Това са адвокатите, родителите, децата или съпругът/съпругата, юрисконсултите или други чиновници с юридическо обучение в институциите, предприятията, юридическите лица и на едноличния търговец. Такива са и областните шефове, упълномощени от министъра на финансите или от министъра на районното развиване и благоустройството. 

Пълномощниците се легитимират с пълномощие, подписано от страната или от нейния представител. В пълномощното се показват трите имена, точният адрес и телефонът на пълномощника. Упълномощаването може да се направи и устно пред съда, като се отразява в протокола от правосъдното съвещание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР