Как срещата на Ким с Путин на руското космодрум може да намекне за неговите космически и оръжейни амбиции

...
Разговорите, които севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент
Коментари Харесай

Разговорите, които севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин проведоха в ракета съоръжение за изстрелване в руския Далечен изток сложи край на глобална игра на гадаене кога и къде ще се срещнат

От КИМ ТОНГ-ХЮНГ Associated Press 13 септември 2023 г., 3:53 ч.

СЕУЛ , Южна Корея -- Слагайки край на глобалната игра на гадаене кога и къде ще се срещнат, севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин се събраха в съоръжение за изстрелване на ракети в руския Далечен изток в сряда за първата си среща на върха от четири години .

Разговорите между изолираните, въоръжени с ядрено оръжие лидери продължиха повече от четири часа и се фокусираха върху разширяването на военното сътрудничество на две страни в засилващите се конфронтации със Запада.

Решението да се срещнем на космодрума Восточний, голямо съоръжение за изстрелване на сателити, може да съобщи това, което Ким вижда като решаващи следващи стъпки в усилията си да изгради жизнеспособен ядрен арсенал, който може да застраши Съединените щати и техните съюзници в Азия.

Със способността да държи огромни запаси от боеприпаси, които Путин вероятно желае за войната си в Украйна, Ким в замяна може е потърсил крайно необходимата икономическа помощ и сложни оръжейни технологии, за да развие военната си ядрена програма, казаха експерти преди срещата.

Ким също може да е настоявал за трансфер на руски технологии на военни разузнавателни сателити, актив в неговия списък с желания за оръжия, който той се бори да придобие. Групата от военни служители, избрани от Ким за пътуването, също намеква, че Северът може да се стреми към технологии, свързани с ракети и подводници с ядрени възможности.

Но остава неясно дали Русия би са готови да споделят такива чувствителни технологии за това, което лесно може да се окаже ограничено количество севернокорейски боеприпаси, доставяни бавно през малката сухопътна връзка между страните.

Поглед в нарастващия арсенал на Ким и областите, където той евентуално може да потърси руска помощ:

ШПИОНСКИ САТЕЛИТИ

Посещението на Ким към Русия дойде, след като Северна Корея претърпя многократни неуспехи през последните месеци да изведе първия си военен шпионски сателит в орбита. Страната обеща да направи трети опит за шпионския сателит през октомври.

Но има въпроси относно това дали неговият новоразработен сателит би бил достатъчно усъвършенстван, за да подкрепи заявените от него цели за наблюдение на подробни военни движения на САЩ и Южна Корея в реално време и обработка и предаване на изображения с висока разделителна способност.

След като извади и проучи останките след първото неуспешно изстрелване на Северна Корея през май, южнокорейските военни заключиха, че устройството не е достатъчно напреднало, за проведе военно разузнаване от космоса, както твърди Северът.

Севернокорейската делегация в Русия включваше Пак Тхае Сонг, председател на комитета за космическа наука и технологии на страната, който се занимава с шпионажа сателитен проект, възможен индикатор, че Ким се е опитвал да осигури руска помощ за разработването на такива системи.

Шпионските сателити са сред набор от големи оръжейни системи, които Ким публично обеща да разработи по време на голяма политическа конференция през 2021 г.

Ким използва международното разсейване, причинено от войната на Путин срещу Украйна, за да засили демонстрациите си на оръжия, като изстреля повече от 100 ракети от началото на 2022 г., включително две изстрелвания с малък обсег към морето в сряда.

Ким също подчерта своята тестова дейност с ескалираща ядрена доктрина, която разрешава на неговите военни да извършва превантивни ядрени атаки срещу врагове, ако сметне, че ръководството на Пхенян е застрашено.

Възможностите за разузнаване в космоса потенциално биха увеличили заплахата, представлявана от ракетите на Ким.

Докато проучваше шпионския сателит на Севера в аерокосмическата агенция на страната през април, седмици преди първото му неуспешно изстрелване, Ким каза, че устройството ще позволи на силите му да „използват“ превантивни военни сила, когато ситуацията го изисква.“

След многократни неуспехи Северна Корея успешно изведе първия си сателит в орбита през 2012 г., а втория през 2016 г., но експертите казват, че има няма доказателства, че и двата сателита някога са предавали изображения обратно на Северна Корея.

Съветът за сигурност на ООН наложи икономически санкции на Северна Корея заради предишните ѝ изстрелвания на сателити, разглеждайки ги като прикритие за тестове на балистични ракети с голям обсег.

Запитан дали Русия ще помогне на Северна Корея да изгради сателити, Путин беше цитиран от руските държавни медии като каза: „Ето защо дойдохме тук. Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии. Те също се опитват да разработят космоса. Той използва съкращението за официалното име на Северна Корея, Корейската народнодемократична република.

Ким каза на Путин, че е "чест да получи възможността да участва в конференция в съоръжение за космическо изстрелване и придобиване на по-задълбочено разбиране за текущото състояние и бъдещето на нация с космическа мощ.”

МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ

Космическите амбиции на Ким вероятно са свързани с усилията му да разработи по-мощни междуконтинентални балистични ракети, предназначени да достигнат до континенталната част на САЩ, тъй като ракетите за изстрелване в космоса споделят същите основни технологии като тези оръжия, казват експерти, < /p>

Някои от тестовете на междуконтинентални балистични ракети на Северна Корея през последните месеци, за които страната твърди, че са тестове на технологии за изстрелване на сателит и полезен товар, също се разглеждат като част от усилията за разработване на ракети, които могат да доставят множество бойни глави към различни цели, подобрявайки шансовете им за избягване на противоракетната отбрана.

Тази година Северна Корея тества полет на най-модерната си ракета досега, ICBM с твърдо гориво, наречена Hwasong-18, който демонстрира потенциален обсег за достигане дълбоко в континенталната част на САЩ.

Предишните междуконтинентални балистични ракети на Северна Корея използват течно гориво, което трябва да се добави сравнително близо до изстрелването, и не могат да останат заредени с гориво за продължителни периоди. Междуконтинентална балистична ракета с вградено твърдо гориво би била по-лесна за преместване и скриване и може да бъде изстреляна по-бързо, намалявайки възможностите на противниците да открият и противодействат на изстрелването.

Въпреки че междуконтиненталните балистични ракети на Северна Корея са показали впечатляващ потенциален обсег, не е ясно дали страната е придобила технологията, за да гарантира, че бойните глави ще оцелеят в суровите условия на повторно влизане в атмосферата, за да поразяват цели. Някои експерти подозират, че това е зона, в която Северът може да поиска руска помощ.

Въпреки че всички междуконтинентални балистични ракети на Северна Корея са изстреляни под почти прав ъгъл, за да избегнат територията на съседните страни, функциониращ шпионски сателит може да вдъхнови Севера да тества ракетите под нормални балистични ъгли през Тихия океан. Това ще позволи на учените и инженерите на Севера да събират данни за изстрелване от отдалечени места, според някои експерти.

ПОДВОДНИЦИ

Някои анализатори казват, че Ким може също да иска руска помощ в разработването на подводници с балистични ракети и подводници с ядрено задвижване. Той е пътувал до Русия с висшия командир на своя флот, адмирал Ким Мьонг Сик.

Ким присъства на церемония миналата седмица във военна корабостроителница в източна Северна Корея, където страната разкри предполагаема подводница за ядрени атаки, която според нея може да изстрелва тактически ядрени оръжия от под вода . Армията на Южна Корея изрази съмнение, че подводницата, която е резултат от преоформяне на съществуваща подводница за инсталиране на 10 изстрелващи тръби, ще бъде полезна оперативно.

През последните години Северна Корея тества различни ракети, предназначени за изстрелване от подводници. На теория такъв капацитет би укрепил възпиращото му средство, като осигури оцеляваща способност за отмъщение след поемане на ядрена атака на сушата.

Все пак ще отнеме значително време, ресурси и технологични подобрения на силно санкционираната нация да изгради флот от поне няколко подводници, които могат да пътуват тихо и да извършват надеждни атаки , казват анализаторите.

По време на събитието от миналата седмица Ким повтори целите си за придобиване на подводници с ядрено задвижване, които могат тихо да пътуват на дълги разстояния и да се доближават до вражеските брегове, за да нанасят удари. Въпреки това анализаторите казват, че подобни мощности вероятно биха били неосъществими за Северна Корея без външна помощ.

КОНВЕНЦИОНАЛНИ ОРЪЖИЯ

Някои анализатори се съмняват дали Русия, която винаги е пазила внимателно най-важните си оръжейни технологии, дори от ключови партньори като Китай, би била готова да ги сподели със Северна Корея.

Южнокорейският институт за стратегия за национална сигурност, мозъчен тръст, ръководен от главната шпионска агенция на Сеул, заяви в доклад миналата седмица, че военното сътрудничество между Москва и Пхенян е по-вероятно да се съсредоточи около конвенционалните способности.

Русия би могла евентуално да помогне на Северна Корея да подобри остарелите си военновъздушни сили, които все още разчитат на изтребители, изпратени от Съветския съюз през 80-те години, или да предостави противовъздушни ракети за укрепване на отбраната на Севера, каза институтът.

След срещата с Ким в сряда Путин каза, че севернокорейският лидер ще продължи посещението си, като отлети до градовете Владивосток и Комсомолск на Амур в Далечния изток. Работници бяха видени да изграждат временна дървена платформа на железопътна гара в Комсомолск на Амур, където Путин каза, че Ким планира да обиколи самолетен завод.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР